12 temeljnih savjeta kako povećati prodaju na internetu

Shvatili ste važnost web trgovine za svoje poduzeće i konačno se otisnuli u online svijet. I možda ste se naivno nadali da će prodaja krenuti sama od sebe (jer ipak je web trgovina otvorena 0-24 sata, 7 dana u tjednu), no to se nažalost nije dogodilo.

Trebate hitno nešto poduzeti, jer vjerujemo da ne želite ispuštati svoje resurse kao pijesak kroz prste. Zato, ako nakon lunchanja web shopa vaša prodaja nije krenula u željenom smjeru, pročitajte konkretne savjete za povećanje prodaje na internetu koje smo za vas pripremili.

Akcija 1+1 gratis

Akcije 1+1 gratis, 2+1 gratis, kupi jedan proizvod, a na drugi ostvari 50% popusta vjerojatno su vam dobro poznate.

Jer sigurno ste i sami barem jednom kupili 1+1 pastu za zube. Ili možda šampon. Ili nešto treće.

Jednostavno je – kupci vole besplatno. Kako će u ovom slučaju kupci dobiti jedan proizvod “gratis” ako kupe jedan ili dva proizvoda, oni će se osjećati bolje, iako su kupili veću količinu proizvoda od planirane.

Ovakve su akcije odličan način da se riješite zaliha ili proizvoda čiji je rok trajanja pri kraju.

Kodovi za popuste

U posljednje vrijeme veoma su popularni i popusti uz unos određenog koda. Evo primjera. Webshop Adrialece.hr nudi 10% popusta na sve leće prilikom kupovine iznad 150 kuna uz kod: LECE10.

Glavni razlog zbog kojeg kupci koriste kupone je taj što će proizvode koje ionako žele kupiti platiti manje. To im omogućuje uštedu novca te istovremeno izaziva dobre emocije.

Danas gotovo da nema trgovine koja ne nudi neku vrstu kupona ili promotivnih ponuda u svrhu privlačenja i zadržavanja novih kupaca.

Kartice vjernosti iliti loyality kartice

Osim u fizičkim trgovinama, kartice lojalnosti možete koristiti i u online prodaji. Primjerice, u Pevexu trenutno postoji akcija od 20% popusta na parne postaje i električna glačala robne marke Electrolux, ali samo uz predočenje Pevex klub kartice.

Ova taktika također je odlična za zadržavanje postojećih, ali i privlačenje novih kupaca vaših proizvoda. 

kartice-lojalnosti

Affiliate program

Ako još uvijek niste čuli za affiliate, sad je pravo vrijeme. Affiliate program je oblik partnerske suradnje između proizvođača i promotora. Promotor upućuje potencijalne kupce na određenu web stranicu kako bi kupili proizvode ili usluge na toj web stranici. Ako dođe do kupnje proizvođač promotoru plaća proviziju za svaki prodani proizvod ili uslugu.

Kako bi vam bilo što jasnije, objasnit ćemo vam na primjeru affiliate programa Pisalice. Pošaljete li klijenta u Pisalicu, nakon konkretnog dogovora, mi ćemo mu pružati najbolju moguću uslugu, a vama dati dogovoreni postotak zarade.

Prodaja na marketplaceu

Još jedan način za povećanje prodaje na internetu je prodaja proizvoda na tuđim platformama. 

Postoji više vrsta takvih platformi od koji su najrasprostranjenije opće i aukcijske. Najpoznatiji opći marketplace je svakako Amazon, a aukcijski eBay.

I u Hrvatskoj postoje takve platforme, poput ekupi.hr, bazzar.hr, abrakadabra.com itd. Budući da zaista velik broj ljudi posjećuje spomenute platforme, ne čudi nas što sve više trgovaca prodaje svoje proizvode upravo tamo…

Vremenski ograničene ponude

Sigurno ste barem jednom sletjeli na neku web stranicu i ugledali odbrojavanje vremena za kupnju određenog proizvoda ili usluge. Isto možete učiniti i vi na svom web shopu, uz malu pomoć programera.

Činjenica da postoji ograničeno vrijeme za kupnju proizvoda po povoljnijoj cijeni potaknut će kupca na impulzivnu kupnju.

Dodajte live chat na svoj web shop

Isto koliko nam je važna dostupnost prodavača u fizičkoj trgovini, toliko nam je i važna njihova prisutnost online. Live chat je odličan način za rješavanje nedoumica s kojima se kupci susreću.

Putem live chata kupcima možete pmoći oko izbora proizvoda, ali i preporučiti dodatan proizvod. Primjerice, kupuju li mobitel, ponudite im i foliju za zaštitu stakla, maskicu za mobitel ili slušalice.

Dodamo li tome činjenicu da najviše potencijalnih kupaca odustaje od kupnje na zadnjem koraku tijekom narudžbe, live chat vam može pomoći da ih tu dodatno motivirate izravnim porukama i odgovorite na pitanja koja ih eventualno muče.

live-chat

Ne zaboravite na svoj web shop dodati i trustmark  

Trustmark certifikat je oznaka koja se dodaje na web shop, a koja znači da izdavatelj te oznake jamči sigurnost korištenja web stranice na kojoj se ona nalazi. 

Upravo je sigurnost ta koja mnogo puta prevagne u odluci hoće li kupac kupiti neki proizvod ili uslugu ili neće. Uz trustmark certifikat stvorit ćete kod kupaca osjećaj sigurnosti i garanciju da će dobiti proizvod koji je prethodno platio.

Trustmark koji hrvatski kupci jako dobro prepoznaju i cijene je onaj udruge eCommerce Hrvatska.

Iskoristite moć up-sellinga

Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da kupujete mobitel, TV ili laptop. I nakon što ste odabrali idealan za sebe, prodavač vam je ponudio kvalitetniji za nešto višu cijenu. I vi ste, naravno, prihvatili. Riječ je o metodi up-sellinga koju trgovci vrlo često koriste.  

Amazon je odličan primjer up-selling prodaje. U podnožju proizvoda kojeg razmatrate za kupnju, nudi vam se sličan proizvod po većoj cijeni.

Cross-selling

Mnogi često brkaju ili pak poistovjećuju up-selling sa cross-sellingom. Hajdemo jednom zauvijek riješiti ovu nedoumicu! U up-sellingu nudite kvalitetniji i bolji proizvod od onog koji je kupac izabrao. Naravno, po većoj cijeni.

U cross-sellingu pak nudite komplementarne proizvode. Drugim riječima, kupuje li kupac tablet, ponudit ćete mu foliju ili torbu za njega. Budući da će kupcu sve to vjerojatno trebati, ostvarit ćete dodatnu zaradu. 

Osim up-selling prodaje, Amazon ima razvijenu taktiku i cross-sellinga pa će vam uz TV biti ponuđen i zidni nosač.

Cijene proizvoda koje završavaju brojem 9

Jeste li se ikad zapitali zašto gotovo sve cijene u trgovinama završavaju brojem 9?

Stvar je vrlo jednostavna. Brojna psihološka istraživanja pokazala su kako kupci cijene koje završavaju neparnim brojevima smatraju jeftinijima. Primjerice, cijena od 10 kuna umjesto 9,99 čini se mnogo viša, iako je razlika u samo jednoj lipi. Imajte to na umu prilikom formiranja cijena svojih proizvoda.

cijene-broj-9

Ograničeni broj proizvoda

Za kraj, otkrivamo još jedan trik kojim ćete potaknuti kupce da kupe baš vaše proizvod. Ograničenjem broja proizvoda po kupcu, dajete im do znanja da je ovo za njih jedinstvena prilika koju jednostavno moraju iskoristiti.

Evo primjera. Kupac pretražuje mobitele na vašem web shopu, a uz najskuplji stoji oznaka kako postoji samo još jedan takav mobitel. To će ga motivirati da kupi upravo taj mobitel jer ga više možda neće biti u ponudi.

Eto, stigli smo do kraja. Imate li bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi taktika za povećanje online prodaje, rado ćemo vam pomoći! 😊