Marketinške smjernice za privatne poliklinike: izgradite brend u području zdravlja i ljepote

Bolje spriječiti, nego liječiti.

Ovu poslovicu svi znamo i svaki će vam liječnik napomenuti kako je prevencija najvažnija kad je zdravlje u pitanju. Prehrana i stil života općenito će odrediti kakvo će biti vaše zdravstveno stanje.

A jednako tako će vaši marketinški potezi odrediti uspjeh vaše poliklinike. Naime, baš kao što u zdravlju ne valja čekati prve simptome bolesti kako bismo krenuli s liječenjem, tako ni na poslovnom planu ne smijete čekati pad broja pacijenata kako biste krenuli s promocijom.

U posljednje vrijeme često slušamo i o tome kako nas od jeseni čeka ekonomska kriza kao posljedica pandemije i ratne situacije u Europi, što znači i smanjenje posla te prihoda za privatne poliklinike – pacijenti će paziti na svaku lipu.

Zato je važno već sad krenuti s promocijom (rezultati su vidljivi nakon tri mjeseca). Na ovaj način etablirat ćete se na tržištu i kreirati lojalnu bazu pacijenata koji će vam dati svoje povjerenje unatoč lošoj ekonomskoj situaciji.

A mi znamo točno kako to možete izvesti!

Nekoliko savjeta za početak

Kao i prije svake uspješne marketinške priče, važna je dobra priprema.

Prije nego što krenete razvijati svoju marketinšku strategiju, provjerite nekoliko stvari.

 • Ciljana publika. Tko su vaši (željeni) pacijenti? Kome se obraćate? Ovo će odrediti ton svih vaših tekstova, kao i izgled čitavog brenda.

Primjer: Ženska populacija, dob 25-55 godina, visoko obrazovane i dobrog imovinskog statusa. Hobiji uključuju neku vrstu sporta i aktivnosti vezane uz kulturu (odlazak u kazalište, muzej, galeriju).

 • Vaše prednosti. Što vi imate, a da vaša konkurencija nema? Ovo mora biti zanimljivo vašoj ciljanoj publici, odnosno mora biti ono što oni traže.

Primjer: Poliklinika koja obuhvaća i ginekološke i dermatološke zahvate. Sve za žensko zdravlje i ljepotu na jednom mjestu.

 • Vizualni identitet. Jednom kad imate svoju ciljanu publiku, vrijeme je da odredite kako će vaš brend izgledati. Neka vaš logotip i paleta boja budu u skladu s vašim imidžem i onime što vaša ciljana publika voli.

Primjer: Logotip klasičnih, čistih linija. Paleta boja u neutralnim, blagim nijansama. Profesionalne fotografije pune prirodne svjetlosti.

Sad kad smo pokrili osnove, možemo krenuti dalje.

Vrijeme je za marketinške aktivnosti kojima ćete privući nove pacijente, a od postojećih stvoriti lojalnu bazu zadovoljnih korisnika.

Izvor fotografije: Canva

Prva doza marketinga: stanje unutar poliklinike

Teško da ćete svoju ciljanu publiku zadržati tako da ističete ljubazne zaposlenike, dobru organizaciju i moderan prostor, a dočekat će ih nešto sasvim suprotno.

Ako želite imati zadovoljne i lojalne pacijente, prvo morate imati sređenu situaciju unutar poliklinike. Ovo znači da:

 • vaši zaposlenici moraju biti sretni i zadovoljni
 • vaš prostor mora biti uređen i čist
 • vaša organizacija mora biti jasno definirana
 • vaša oprema mora biti provjerena i funkcionalna.

Primjer uspješnog poslovanja bi ovdje bio: pacijent se jednostavno naruči za pregled online. Ulazi u modernu, čistu polikliniku gdje ga dočekuje nasmiješeno osoblje koje ga ljubazno zamoli da pričeka trenutak. Pregled počinje točno na vrijeme. Oprema koju stručan i pristupačan liječnik koristi je nova i napredna. Nalazi su gotovi isti dan ili unutar nekoliko radnih dana.

Ako se pobrinete za sve navedeno, onda će simbioza unutarnje i vanjske situacije stvoriti idealne uvjete za uspješnu polikliniku. Zašto? Zato što se većina pacijenata odlučuje na privatne poliklinike upravo zato što ove stvari ne mogu pronaći u javnim ustanovama.

Izvor fotografije: Canva

Druga doza marketinga: online prisutnost

Kad se fokusiramo na online prisutnost, sve kreće od vaše web stranice.

Kroz web stranicu možete provoditi brendiranje, predstavljati polikliniku potencijalnim pacijentima i predstaviti se kao stručnjak u svom području.

Slijedite nekoliko savjeta kako biste osigurali uspjeh web stranice.

 • Responzivna web stranica modernog dizajna daje pravi dojam o vašem poslovanju. Ako je stranica suvremena, to znači da je i vaša poliklinika u skladu s modernim tendencijama.
 • Konzistentno brendiranje je važno za ostavljanje pozitivnog dojma. Neka vaša web stranica bude u skladu s vašim vizualnim identitetom – paleta boja, tipografije – kako bi sve činilo jednu skladnu cjelinu.
 • Pišite blogove. Ako se vaša poliklinika bavi ginekologijom i dermatologijom, pišite blogove s temama vezanim uz ta područja. Na ovaj ćete se način predstaviti kao stručnjak u svom području, ali i povećati posjećenost web stranice.
 • SEO optimizacija važna je za organski promet na vašoj web stranici. Pobrinite se za dobru optimiziranost i Google će vas zavoljeti te stavljati u sam vrh rezultata pretraživanja. Ako pak želite malo vjetra u jedra, tu je i Google oglašavanje.

Online prisutnost podrazumijeva i društvene mreže. Pripazite da vizuali i fotografije koje tamo objavljujete nastavljaju vizualni identitet, oglašavajte se putem plaćenih oglasa, objavljujte nagradne natječaje. Naravno, važan je i način komunikacije koji koristite.

Izvor fotografije: Canva

Treća doza marketinga: komunikacija

Zdravstvo obično podrazumijeva ozbiljnost i profesionalnost, tako da vjerojatno nećete koristiti komunikaciju na „ti“ i obraćati se svojoj publici kao da sjedite u kafiću na kavi.

Zadržite poslovnu komunikaciju, no opet budite dovoljno jasni kako bi vas svi razumjeli. Ovo znači da nećete koristiti termine iz medicinskih priručnika jer vaši (potencijalni) pacijenti neće shvatiti vašu poruku.

Kroz komunikaciju (tekstovi na web stranici, objave na društvenim mrežama itd.) ponavljajte i ističite svoje prednosti. Neka publika upamti zašto treba odabrati vas, a ne konkurenciju. Dajte im do znanja zašto bi morali platiti pregled ako ga mogu dobiti besplatno.

Nekoliko savjeta za kraj

Pozitivne recenzije su pravo marketinško zlato. Zamolite zadovoljne pacijente da vam ostave recenziju na Googleu ili na društvenim mrežama. Odlična ideja je i podijeliti ovakva iskustva na društvenim mrežama u obliku videa ili pak fotografije s citatom.

Nemojmo zaboraviti ni tradicionalne, eksterne metode oglašavanja. Bilo da se radi o reklamama u časopisima, radijskim ili TV oglasima ili pak billboard plakatima – oglašavanje na više fronti uvijek je dobra ideja.

I za kraj, imajte na umu da su zadovoljni ljudi uvijek najbolja marketinška strategija. Bilo da se radi o vašim pacijentima ili pak zaposlenicima, dobar glas daleko putuje. Stoga se pobrinite kako bi svi imali najbolje moguće iskustvo s vašom poliklinikom, jer ovako ćete dobiti željene preporuke!

Ako pak ne znate otkuda početi s online marketingom, izradom web stranica ili pak brendiranjem, tu smo za vas. Brojne su nam poliklinike dale svoje povjerenje, koje smo uvijek i opravdali.

Kontaktirajte nas i uvjerite se sami!

Izvor naslovne fotografije: Canva