10 savjeta za brže i efikasnije pretraživanje na internetu

Informacije nam nikad nisu bile dostupnije nego što su to danas. Primjerice, želite li isprobati neko novo jelo, samo jedan klik vodi vas do traženog recepta, fotografije jela ili videozapisa s detaljnim koracima pripreme. Ili, recimo da vam se pokvari auto. Jednostavnim upisivanjem riječi „automehaničar + lokacija“ u tražilicu, u tren oka doći ćete do informacija o svim automehaničarskim radnjama u blizini.

Ipak, do nekih rezultata jednostavno nikako ne možete doći, čak i u onim situacijama kada pretraživanju posvetite više vremena.

Ne brinite zbog toga, jer postoje trikovi koji pretraživanje na internetu čine lakšim, bržim i efikasnijim. Pretraživanje na internetskim tražilicama tema je današnjeg članka.

Iskoristite alate koje tražilice nude

Recimo da želite pretražiti pojam „zemlja“. Upisivanjem riječi „zemlja“ u tražilicu, otvara se novi prozor. Ispod polja za pretraživanje nalazi se nekoliko korisnih opcija koje svi već jako dobro znamo. Tako pojam „zemlja“ možete usmjeriti na pretraživanje putem fotografija, videozapisa, knjiga itd.

Osim navedenih, postoje i opcije Postavke (engl. settings) i Alati (engl. tools) u kojima svoju pretragu možete suziti ovisno o zemlji, jeziku ili vremenu objave. Kod fotografija možete birati veličinu, boju, vrstu fotografije, vrijeme objave pa čak provjeriti i je li fotografija zaštićena ili dozvoljena za komercijalnu uporabu.

Dakle, odabirom više opcija prilikom pretraživanja možete suziti ili povećati broj dobivenih rezultata, ovisno o tome koji cilj želite postići.

Korištenjem ključnih riječi do željenih rezultata

Unošenje ključnih riječi u tražilicu jedna je od najvažnijih stavki prilikom pretraživanja na internetu. Potrebno je vrlo dobro razmisliti koje riječi upisati kako biste došli do željenih rezultata.

Jedna ključna riječ zasigurno nije dovoljna jer najčešće daje previše rezultata. Zbog toga je važno koristiti nekoliko ključnih riječi. Naravno, pritom treba voditi računa o tome jesu li ključne riječi relevantne za pretraživanje, odnosno hoće li dati informacije koje tražimo.

Upišete li u tražilicu pojam „oglašavanje“, u ovom trenutku dobit ćete 23.600.000 rezultata. S druge strane, upišete li pojam „oglašavanje na društvenim mrežama“ suzit ćete izbor na 15.500.000 rezultata, a ako tome dodate još i „oglašavanje na društvenim mrežama Facebook i Instagram“ rezultat će se smanjiti na 4.930.000. Dakle što je više ključnih riječi, vaša će pretraga dati i relevantnije rezultate.

Ne zaboravimo spomenuti i poredak riječi prilikom pretraživanja. Upišete li u tražilicu pojmove „oglašavanje na društvenim mrežama“ ili „društvene mreže oglašavanje“, rezultati koje dobijete neće biti isti.

pretrazivanje-kljucne-rijeci

Dopustite tražilicama da sugeriraju pretraživanje

Sigurni smo da ovo već sigurno znate, no hajdemo utvrditi gradivo.

Google prilikom upisivanja pojma za pretraživanje sugerira koje se riječi ili rečenice najčešće pretražuju vezane uz taj pojam. U padajućem izborniku tako će se pojaviti prijedlozi koji vam mogu pomoći prilikom izbora ključnih riječi za pretraživanje.

U podnožju stranice nalaze se i prijedlozi povezanih pretraživanja koji vam  također mogu biti od koristi prilikom pretraživanja na internetu.   

Za pretraživanje određenog redoslijeda riječi koristite navodnike

Bez obzira radi li se o citatu, stihu pjesme ili nečem trećem, stavljanjem teksta u navodnike dajete tražilici do znanja da želite rezultat s redoslijedom riječi koji ste upisali. Na ovaj način dobit ćete mnogo manje rezultata, ali će oni biti mnogo precizniji.

Primjerice, utipkate li pojam apartmani na moru s navodnicima, dobit ćete rezultate koji uključuju točan redoslijed tih riječi u tekstovima. S druge strane, pojam apartmani na moru bez navodnika kao rezultat će dati sve tekstove koji sadrže ove riječi zasebno te u različitim kombinacijama tih riječi. 

Isključivanje i uključivanje pojmova iz pretrage? I to je moguće

Želite li neku riječ isključiti ili uključiti iz pretrage pretraživanja, jednostavno ispred te riječi stavite oznaku minus (-) ili oznaku plus (+). Primjerice, pretražujete tvrtku Apple pa želite da u rezultatima budu dostupne samo informacije vezane uz tvrtku, a ne jabuke. U tražilicu utipkajte apple -fruit i to je to. 

Ovo je usko povezano s tim na kojem jeziku pretražujete pojmove. Ako ste odabrali pretraživanje na hrvatskom jeziku, tada vam se jabuka neće naći u rezultatima za razliku od pretraživanja na engleskom jeziku.

Pretraživanje po određenim vrstama datoteka

Želite li pronaći samo PDF datoteke vezane za određeni pojam, ovaj mali trik mogao bi vam uštedjeti mnogo vremena. Primjerice, želite pronaći članke o društvenim mrežama koji su prezentirani u PDF formatu. Jednostavno upišite društvene mreže filetype:pdf i izlistat će se svi članci u PDF-u povezani s temom društvene mreže. Ako je riječ o prezentaciji umjesto kratice pdf stavite PPT, u slučaju da se radi o word dokumentu upišite DOC itd.

pretrazivanje-datoteke

Pretraživanje sličnih web stranica

Umjesto da gubite vrijeme na posjećivanje raznih web stranica vezanih za određeni pojam ili proizvod koji vas zanima, iskoristite opciju pretrage sličnih web stranica pomoću riječi related. U tražilicu upišite related:nike.com ili bilo koju drugu adresu web poduzeća koje želite istražiti.  

Pretraživanje unutar jedne web stranice

Moguće je i pretraživanje pojmova unutar jedne web stranice putem tražilice. Evo i primjera. Želite putem Googlea pretražiti web stranicu Pisalice i sve članke povezane s Instagramom. Upišite site: pisalica.com instagram i dobit ćete rezultate koji se pojavljuju na web stranici Pisalice, a vezani su za traženi pojam. Drugi način je da upišete pisalica.com:instagram i dobit ćete istu stvar.

Pomoću slika do informacija

Sigurno ste u nekom trenutku vidjeli sliku nekog mjesta koje ste željeli posjetiti, ali niste znali kako doći do informacije o kojem je mjestu riječ. Ili možda sliku jela koje ste željeli isprobati, ali nikako da pronađete recept?

Odsada vam to više neće stvarati problem. Naime, Google nudi mogućnost pretraživanja pomoću fotografije. Dovoljno je otići na Googleovu tražilicu slika i dovući fotografiju koja vas zanima. Kao rezultat dobit ćete sve one stranice na kojima se nalazi ista ili slična fotografija, odnosno sve informacije o slici koje postoje na internetu. 

Glasovno pretraživanje postaje sve popularnije  

Usluga glasovnog pretraživanja na Google tražilici postaje sve popularnija pa brojni stručnjaci predviđaju kako će upravo ovakav način pretraživanja u velikoj mjeri zamijeniti pisani način pretraživanja.

Za glasovno pretraživanje na internetu, dovoljno je pritisnuti mali mikrofon s desne strane trake pretraživanja te izgovoriti ono što želite pronaći. U slučaju da izgovorena fraza bude dobro protumačena od strane Googlea, dobit ćete rezultate baš kao da ste pretraživali pisanim putem.

Ovo su neki od savjeta kako što brže doći do kvalitetnijih informacija na internetu. Imate li dodatnih pitanja, tu smo. 😊