Kako pomoću e-knjiga dođi do više newsletter pretplatnika?

e-knjige

Kako pomoću e-knjiga dođi do više newsletter pretplatnika?

Kako pomoću e-knjiga dođi do više newsletter pretplatnika? 1200 650 Pisalica

Povijest knjiga stara je oko 7.000 godina te je lako zaključiti da se do danas poprilično izmijenila. Tijekom tog zaista dugog perioda, knjige su se izrađivale od raznih materijala, pisane su različitim pismima i načinima, baš kao što su umnožavane raznim više ili manje kreativnim tehnikama.

Sjetite se samo kako su nekad knjige umnožavali svećenici prepisivanjem, dok je danas možemo umnožiti tek s nekoliko klika mišem. Napredak je i više nego očit.

No, kako je i gdje počelo pretipkavanje knjiga u e-verzije?

Kada je prije 50-ak godina Michael Hart prepisao Deklaraciju nezavisnosti koja nije bila zaštićena autorskim pravima i htio je poslati putem maila, rođena je takozvana e-knjiga (eng. e-book).

Iako Michael nije uspio na prvu u svojoj namjeni (datoteka je bila prevelika za tadašnji sustav), ubrzo je smislio rješenje te je korisnicima ponudio preuzimanje Deklaracije putem downloada.

E-knjiga je danas sve popularnija

E-knjiga ili digitalna knjiga je vrsta digitalne publikacije koja se sastoji od teksta, slika i drugih multimedijalnih sadržaja te ju je moguće čitati na raznim za to predviđenim čitačima, poput laptopa, tableta, Kindlea pa čak i na mobitelu. Zanimljivo je spomenuti kako mnoge e-knjige nemaju svog brata ili sestru u tiskanom izdanju.

Prvi veći uspjeh elektroničkih knjiga dogodio se 1998. godine kada je održan prvi sajam elektroničkih knjiga u Gaithersburgu u Američkoj saveznoj državi Maryland. Na ovom događaju predstavljene su serije normi i regulativa koje su pridonijele standardizaciji elektronskog izdavaštva.

Od velikog uspjeha knjige Stephena Kinga „Riding the bullet“, čije je e-izdanje poplavilo internet 2001. godine pa do danas, elektronske izdavačke kuće i online knjižnice niču baš kao gljive nakon kiše.

E-book je čest materijal za oglašivačke kampanje

Hajdemo sada vidjeti kako i gdje možemo iskoristiti e-knjige u oglašivačke svrhe. Da bismo nešto dobili (čitajte: zaradili), moramo nešto dati.

E-knjige odlično su sredstvo za, primjerice, prikupljanje mailova na newsletter. U besplatnoj knjizi koja se „skida“ jednim klikom s interneta te klijentu nudi zanimljiv i edukativan sadržaj, moguće je prikupiti popriličan broj mailova.

Kada potencijalni klijent upiše svoj e-mail, to prvenstveno znači da vam vjeruje te da je zainteresiran za sadržaj koji nudite. Ponudite li svojim potencijalnim kupcima štivo od kojeg će imati koristi, oni se neće već sutra obrisati s newsletter liste i rado će vraćati na vašu web stranicu.

Osim za prikupljanje newsletter pretplatnika, e-bookovi pomažu i u izgradnji kredibiliteta u području kojim se bavite.

Portrait of Young worker woman with digital tablet in her office

O čemu konkretno pisati u e-booku?

Za izradu e-booka potrebno je malo informatičkog znanja, vremena, i ono najvažnije, dobro osmišljen sadržaj. Važno je da sadržaj ima veze s onim čime se bavite i zanima vašu ciljanu publiku. U slučaju da ste određeni sadržaj već detaljno raspisivali kroz blogove, sada taj isti sadržaj možete iskoristiti i objediniti ga u cjelinu, odnosno u e-book. 

Ako se bavite prodajom prirodnih krema za lice, kroz e-book možete raspisati kako pravilno njegovati kožu, odnosno opisati rutinu njege kože ujutro ili navečer. Bavite li pak se digitalnim marketingom, tada u e-booku možete detaljno opisati kako uspješno voditi Facebook, Instagram ili TikTok.

No iako je poželjno e-bookove davati besplatno, nudite li u njemu dodatnu vrijednost, razmislite i o njegovoj prodaji.

Želite li svoj e-mail marketing dovesti na višu razinu, javite nam se.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?