Pisanje vam ne ide od pera? Onda se poslužite s ovih 5 besplatnih alata

pisanje-za-web-alati

Pisanje vam ne ide od pera? Onda se poslužite s ovih 5 besplatnih alata

Pisanje vam ne ide od pera? Onda se poslužite s ovih 5 besplatnih alata 1200 650 Pisalica

Ah, to pisanje!

Zvuči tako jednostavno napisati tih nekoliko rečenica o nama ili proizvodu, ali gotovo svatko tko je probao, zna da nije lako.

Iako imate viziju, oslikali ste tu sliku u glavi kako bi vaš tekst za web stranicu trebao izgledati, kada pokušate to umjetničko djelo pretočiti u riječi, nekako se sve raspadne.

I dođe vam kao da ste imali najbolju namjeru nacrtati konja, ali nije ispao konj – ispalo je magare prve klase. Da, to je pisanje.

Možete ga obožavati do mile volje i uživati u svakom slogu koji utkate u tkivo zvano tekst. Ili ga jednostavno prezirati iz dna duše, jer teško je vragu račune polagati.

I baš zato, odlučili smo s vam podijeliti PET alata koje svakodnevno koristimo u pisanju.

Pet besplatnih alata koji će vam pomoći da postanete bolji u pisanju

Hrvatski jezični portal

Budimo realni, hrvatski jezik je težak. Ruski i njemački recimo slove za teže jezike, a njemački jezik ima četiri padeža, ruski osam. Hrvatski ima sedam pa ga sada vi svrstajte slobodno odokativno na ljestvicu teških jezika.
(Znamo, nisu samo padeži mjerilo).

Osim što je ponekad teško pogoditi koja riječ što znači, još je teže pogoditi padež. Samo se sjetite riječi video. Je li nominativ množine videa ili videi ili videji? Samo Bog zna, mogli bismo zaključiti, ali budući da Boga ne možemo pitati za mišljenje, Hrvatski jezični portal nam dođe kao sasvim OK alternativa.

Ispravi.me

Hashcheck ili Hašek kako ga znamo od milja, prije nekoliko godina postao je Ispravi.me. Iako nema više cool naziv, aplikacija je još uvijek cool. Kako i ne bi bila, ipak su je napravili geekovi s FER-a. I oduševili su nas, moramo priznati.

OK, znamo, aplikacija nije 100% ispravna, priznajemo da se tu i tamo zezne. No za ispravljanje velikih pogrešaka, poput č/ć i ije/je ili tipfelera (pardon, zatipaka), dušu je dala.

Hemingway

Nešto na tu foru dragog nam Hašeka je i Hemingway, samo što nije na hrvatskom, već na engleskom jeziku.

Hemingway Editor nama koji se bavimo pisanjem dođe kao cigareta nakon seksa iliti nešto što jednostavno obožavamo i bez čega ne možemo. Njegove jednostavne, ali ujedno dubokoumne rečenice potvrđuju da je ona najpoznatija formula copywritinga KISS = Keep it short and simple jednostavno jedna i jedina zlatna zapovijed kvalitetnog pisanja.

Bujica riječi

Jesmo li već spomenuli da hrvatski jezik često ima debilne izraze kojima ne znamo značenje? Nije nas sram to priznati jer vjerujemo u onu da glupih pitanja nema.

I zato bez imalo grižnje savjesti u takvim „nemam pojma što znači ova riječ“ situacijama koristimo Bujicu riječi.

Probajte, nemojte se sramiti pitati (aplikaciju).

Rimovanje

Šećer ide, kako to već pravila nalažu, na sam kraj. Iako nas boli glava od domaćih reklama u kojima rima glavno da štima, ponekad nas izazovi dovedu u to minirano polje gdje trebamo osmisliti dvostruke, trostruke i čeverostruke rime da bismo preživjeli.

I tada nam aplikacija Rimovanje legne odlično, kao budali šamar ili Maji Šuput pjevanje na svadbama (ne, nemamo ništa protiv nje, dapače).

Želimo reći, želite li biti kreativni, to bolje se igrajte rimom, samo da nije dimom ;).

Danas smo vam, dakle, predstavili alate koje koristimo prilikom kreiranja vaših tekstova za web stranice. Ako znate za još neki za koji mi ne znamo, slobodno nam to javite.

Ili jednostavno naručite tekst kod nas. Nećemo se buniti 🙂

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?