Pisanje sadržaja za web zadaje vam glavobolje? Slijedite ove korake i stvorite sadržaj koji daje rezultate

Svjesni važnosti kvalitetnog sadržaja na webu, krenuli ste u avanturu zvanu – pisanje.

Ipak, zapeli ste već na prvom koraku. Niste sigurni koja je vrsta sadržaja najbolja za prezentaciju svog poslovanja; je li to pisanje bloga ili možda izrada infografike?

Da biste došli do odgovora na ovo pitanje, potrebno je napraviti nekoliko koraka koji prethode samom pisanju i objavi sadržaja. Slijedom tih koraka naučit ćete i kreirati sadržaj koji zaista daje rezultate.

Naravno, sve vam ovo govorimo iz prve ruke jer i mi u Pisalici kreiramo sadržaj po koracima s kojima ćemo vas danas upoznati. ?

1. Pitajte se, koji cilj želite postići pisanjem sadržaja

Bez ciljeva i planova kako ih postići, vi ste poput broda koji jedri bez odredišta.

– rekao je jednom Fitzhugh Dodson.

Moramo priznati, naše je iskustvo u marketingu pokazalo da je ova tvrdnja točna.

I kod pisanja sadržaja za web, važno je odrediti ciljeve. Zato si iskreno odgovorite na sljedeće pitanje: Što želim postići sadržajem koji namjeravam kreirati?

Želite li sadržajem na webu:

  • povećati svoju vidljivost na tražilicama,
  • potaknuti posjetitelje da se upišu na newsletter ili možda
  • potaknuti na kupnju svojih proizvoda i usluga?

Ako još niste zapisali svoje ciljeve, uhvatite se olovke i papira ili tipkovnice te počnite zapisivati. ?

2. Tko je vaša ciljana skupina?

Ah, ta ciljana skupina. Toliko vam brujimo o tome da smo vjerojatno već pomalo dosadni.

No da biste znali za koga stvarati sadržaj, morate poznavati svoju ciljanu skupinu: koliko imaju godina, kojeg su spola, gdje žive, što ih zanima, koji su njihovi strahovi…

Što više informacija imate o svojim potencijalnim kupcima, to bolje.

I upamtite! Sadržaj koji rješava probleme i izazove s kojima se vaša ciljana skupina suočava, najbolji je mamac za privlačenje njihove pažnje.

https://www.instagram.com/p/CEJlOaRJm7B/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Na kojim platformama ćete objavljivati sadržaj?

Odaberite platforme na kojima ćete plasirati svoj sadržaj, odnosno na kojima ćete stupiti u interakciju sa svojom publikom. Prilikom odabira važno je znati tko je vaša ciljana skupina i gdje se ona nalazi.

Hoćete li sa svojom ciljanom skupinom komunicirati preko bloga, e-maila ili možda društvenih mreža? Gdje vas potencijalan kupac može pronaći dok traži nešto povezano s vašom tvrtkom? Hoćete li pisati sadržaj kao gost na nečijem blogu?

Sjednite i zapišite sve svoje misli i želje.

Mi vam savjetujemo da najprije krenete s jednom platformom i istražite sve značajke koje vam ona nudi. Zatim postepeno krenite s drugom, a onda i trećom (ako je to uopće potrebno). Pratite napredak koji ostvarujete i fokusirajte se na onu platformu koja vam daje najviše rezultata.

Eto, svladali ste i treći korak. Hajdemo na sljedeći. 🙂

4. Što je s planiranjem tema za pisanje sadržaja?

Postavili ste cilj koji želite postići, odredili ste ciljanu skupinu kao i platforme na kojima ćete objavljivati sadržaj.

Sigurno se sada pitate o čemu pisati, odnosno kakav sadržaj kreirati?

Upravo onaj za koji su vaši potencijali kupci zainteresirani. Drugim riječima, istraživanjem ključnih riječi koje vaša ciljana skupina najčešće pretražuje, doći ćete do odgovora o čemu pisati.

Kod pisanja sadržaja nekoliko puta spomenite ključne riječi, koje bi svakako trebale zvučati što prirodnije, kako bi vas tražilice što bolje rangirale i osigurale više posjeta na vašu web stranicu.

Do inspiracija za teme možete doći i osluškujući kupce: putem recenzija na društvenim mrežama, anketama putem newslettera ili pak na temelju njihovih najčešće postavljenih pitanja.

pisanje-sadrzaja

5. Vrijeme je za kreiranje sadržaja

Tek sada birate format koji vaša publika rado konzumira, pritom uzimajući u obzir i platforme na kojima planirate objaviti sadržaj.

Hoće li to biti pisanje bloga, objava fotografije, videa ili podcasta, ovisi isključivo o prethodna dva uvjeta.

Prilikom kreiranja sadržaja vodite se pitanjima: Kako moj sadržaj može biti bolji od ostalih sadržaja na istu temu? i Po čemu se moj sadržaj razlikuje od onih koji već postoje?.

Uključite priče (storytelling) u svoj sadržaj jer one omogućuju da se ljudi povežu s vašim proizvodom ili uslugom.

6. Pojačajte rezultate

Konačnoj, želite li što prije doći do rezultata, sadržaj je potrebno promovirati.

Što to znači?

Već smo spomenuli kako je pisanje sadržaja ključno za privlačenje organskog (neplaćenog) prometa na web. Ipak, da bi nas tražilice uočile, sadržaju je potrebno dati mali „boost“.

To je kao da napravite najbolji brod na svijetu i on sad spremno čeka plovidbu, ali još nije zaplovio. Taj „boost“ u obliku promocije na društvenim mrežama „gurnut će“ brod u more kako bi mogao ploviti, odnosno gurnut će vaš sadržaj na internet kako bi ga potencijalni kupci što lakše pronašli.

Konačno, svjesni smo kako ovi koraci ipak zahtijevaju puno vremena i truda.
Zato, želite li ih prepustiti u ruke stručnjaka, a seb osloboditi dragocjeno vrijeme da se bavite onime u čemu ste najbolji, sobodno nas kontaktirajte! Stojimo vam na raspolaganju! ?