PAS formula – najbolji prijatelj svih copywritera

Teško dopirete do svoje publike? Čak i kad pročitaju neki vaš tekst, čini vam se kao da ne rezonira s njima?

Niste jedini – svaki je copywriter barem jednom prošao kroz istu fazu i dijelio iste frustracije kao i vi.

Na sreću, otkrili smo formulu koja provjereno djeluje u copywritingu i koja garantira angažman publike.

A vi je upravo čitate i proživljavate.

PAS formula za copywriterske mahere

Dakle, o čemu se radi u PAS formuli, ako nije u pitanju ovaj veoma simpatičan mops kojeg gledate na naslovnoj slici?

PAS je zapravo skraćenica od Problem – Agitate – Solve, odnosno njezine tri razine:

  • identificirajte problem, postavite pitanja publici
  • „uzburkajte“ problem, dajte do znanja da ih razumijete
  • ponudite rješenje problema u obliku svog proizvoda ili usluge

Dakle, kad ste čitali uvodni dio ovog članka, zapravo ste slijedili našu varijantu PAS formule za opisivanje PAS formule. ?

Kako to funkcionira?

Recimo da reklamirate novu aplikaciju za spojeve pod nazivom Srčeko. Stavimo se u poziciju publike koja će čitati tu reklamu – usamljeni ljudi, željni novih poznanstava, veze, (braka?).

Reklama napravljena po PAS formuli glasila bi ovako:

Usamljeni ste? Željni ste ljubavi i smijeha? (problem)

Znamo da vam nije lako. (agitate)

Zato smo osmislili Srčeko – vaš lijek za ljubavne boli. (solve)

Što smo postigli ovakvom reklamom? Prvo smo zainteresirali publiku jer smo istaknuli probleme koji ih muče i oni su se poistovjetili s našim riječima. Potom smo stekli njihovo povjerenje, jer smo napomenuli da suosjećamo s njima i znamo da im nije lako. U konačnici smo im ponudili rješenje problema, na koje će oni lakše pristati jer smo ih zainteresirali i jer su nam dali povjerenje.

No, praćenje ove formule nije samo po sebi dovoljno.

Semantika, smisao i Srčeko – o čemu pak sad pričamo?

Rečenice su u copywritingu sve.

One su motor koji pokreče kreativnost, one su vještina kojom se stvara novi svijet.

Ne, ne očekuje vas sad jedan dubokoumni citat jer takvih ima i previše po internetu. Čeka vas objašnjenje fenomena rečenice, a to ćemo najbolje izvesti na primjeru.

Vratimo se na našu reklamu za Srčeko i opet se stavimo u poziciju publike. Iz njihove perspektive, koja vam od ovih reklama zvuči bolje?

  • Srčeko – nova aplikacija za pametne uređaje nudi vam mogućnost upoznavanja srodne duše.
  • Usamljeni ste? Željni ste ljubavi i smijeha? Znamo da vam nije lako. Zato smo osmislili Srčeko – vaš lijek za ljubavne boli.

Koja je razlika između ove dvije rečenice? Primijetite riječi korištene u drugom primjeru – usamljenost, ljubav, smijeh, ljubavne boli – ovo su sve riječi koje rezoniraju s publikom koja iskazuje interes za takvu vrstu aplikacije.

Za moć ovakvih rečenica, dragi naši, zaslužna je semantika – lingvistička disciplina koja se bavi proučavanjem značenja riječi. Svatko tko je studirao jezike na filozofskom fakultetu do kraja će života pamtiti rečenicu Noama Chomskog: Bezbojne zelene ideje bijesno spavaju.

Nema baš smisla, jelda?

Za rečenicu nije dovoljno samo da bude gramatički točna, već mora imati i značenje.

A uspjeh vaše reklame ovisi o tome kakvo značenje imaju riječi koje koristite za vašu publiku. Dakle, usamljena srca neće biti pretjerano emocionalno stimulirana kad čuju mobilna aplikacija, ali će im se probuditi interes kad čuju riječi usamljenost, ljubav, smijeh.

Gdje, kad i zašto koristiti ovu formulu?

Na primjeru ste vidjeli kako izgleda primjena ove formule u kraćim tekstovima – idealnim za sve društvene mreže od Facebooka, Instagrama, LinkedIna, pa čak i Twittera s njegovim ograničenjem na 280 znakova.

Birate li pomno svoje riječi (njihovo značenje), čak i u jednoj jednostavnoj rečenici možete upotrijebiti PAS formulu: Usamljene duše željne ljubavi više nisu same – tu je Srčeko!

Uz pomoć ove formule u samo jednom postu možete učiniti puno toga. Naravno, zašto biste stali smo na društvenim mrežama, ako postoji toliko različitih primjena?

  • Pisanje reklama – za bannere, newslettere, plakate…
  • Pisanje (blog) članaka – jednostavno iskoristite njezine tri etape kao tri odlomka u tekstu razdvojena podnaslovima.
  • Pisanje landing pagea – tekst započnite problemom, kojeg potom razrađujete i na koncu nudite rješenje.
  • Uspješna komunikacija – trebate povišicu? Objasnite šefu svoj problem, recite mu da znate da je i on sigurno bio u istoj situaciji, i onda ponudite rješenje u obliku povišice. Malo obrnute psihologije nikome nije škodilo. Samo nemojte reći da ste dobili ideju od Pisalice.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao ili barem razvedrio dan simpatičnim slikama pasa. Ako još niste sigurni koji su problemi vaše publike, kako Chomskog ubaciti u reklamu, ili imate tremu zbog razgovora o povišici – javite nam se!