Malo ste obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo? Sada je vaša prilika da se istaknete na internetu!

Nakon prvog vala šoka koji je korona donijela svima nama, važno je da shvatimo da se svi mi u ovoj kriznoj situaciji ponašamo jednako kao i u situacijama kada smo izgubili nama dragu osobu, rastali se ili prekinuli ljubavni odnos. Žalujemo. A žalovanje se, sastoji od pet faza: šoka, ogorčenja, odugovlačenja spoznaje, depresivne faze i konačno, prihvaćanja.

Koliko vremena nam je potrebno da prođemo kroz pojedinačnu fazu, kod svake je osobe drugačije. No sagledate li bez emocija trenutno stanje u kojem su domaći poduzetnici, lako možete zaključiti da su u stanju ogorčenja. Ogorčeni smo prije svega na Vlasti i državu, ali priznajemo to mi sebi ili ne, puno je ogorčenih i zato što o mogućim kriznim vremenima nisu razmišljali kada su imali i kada se moglo – štedjeti.

Čemu ovaj dugačak uvod u tekst? Želimo da shvatite da će i ta gospodarska kriza izazvana koronom proći i zato je važno osvijestiti faze žalovanja i proći ih što prije, da bismo došli do prihvaćanja situacije, a zatim poduzeli konkretne korake za spašavanje našeg poslovanja.

Mali proizvođači hrane trenutno imaju velike mogućnosti

U jednom smo članku spomenuli koje se branše i poduzeća trenutno mogu izboriti za svoj komad kolača, a vjerojatno i poprilično profitirati iz ove situacije. Na našoj listi našla su se i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi).

Pitate se zašto?

Iako se veliki trgovački lanci kunu u to da imaju zalihe robe u skladištu (i mi im doista vjerujemo da je tako), realno je stanje da Hrvatska uvozi više hrane negoli izvozi. Drugim riječima, da se granice u potpunosti zbog pandemije zatvore, Hrvati ne bi sami u trenutnim okolnostima mogli proizvesti dovoljno hrane.

Još je donekle lako onima koji žive na selu i imaju dvorišta i ako su pametni, sada će zasaditi što veće vrtove, ako ne i započeti s uzgojem domaćih životinja za privatne potrebe. No što je s onima koji žive po gradovima, u zgradama, gdje ne mogu raditi velike zasade?

Hranu će moći kupiti u trgovini i/ili na placu, ne sumnjamo u to. No i dalje stoji pitanje, kakve kvalitete će biti ta hrana i po kojoj cijeni? (Jer pitamo se koliko je Vladina zabrana dizanja cijene traženih artikala održiva.)

Da se razumijemo, ovo pišemo, ne zato da bismo širili paniku, već zato da vama, malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pokažemo kako je sada došlo vaših pet minuta slave.

OPG-ovi nude dostave sami ili putem aplikacija

U slučaju da se uskoro proglasi karantena na razini države, što očekujemo da će se s obzirom na rast novozaraženih otkrivenih slučajeva dogoditi najkasnije kroz tjedan dana, hranu ćete moći naručivati putem interneta.

Mnogi OPG-ovi nude dostavu i rado će vam upakirati i poslati domaću hranu, na bilo koju lokaciju diljem Hrvatske, čak i na otoke.

U jednom od naših članaka već smo spomenuli Finoteku, a izdvojili bismo još nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za koja znamo, poput Zdravkove farme ili Pčelarstva Medel-Veber. Tu je i vrlo iskusna biovrtlarica Silvija Kolar-Fodor, čije savjete možete čitati u grupi Udruga Biovrt – U skladu s prirodom, a od nje također možete naručiti sjemenje koje ćete zasaditi u svom vrtu.

Ako pak želite naručiti više toga, od nedavno je aktivna aplikacija Go2Farm, koja spaja mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s krajnjim korisnicima. Aplikacija provjereno radi i besplatna je, pa zaista ne vidimo razlog da ne bismo krenuli naručivati dostavu svježe hrane putem ove aplikacije, umjesto da jednom smrznutu mrkvu kupljenu u stranim trgovačkim lancima.

Što kao OPG možete učiniti za svoju vidljivost na internetu?

Za početak, svakako budite aktivniji na društvenim mrežama, bilo da se radi o vašoj poslovnoj stranici na Facebooku ili Instagramu ili pak o privatnom profilu. Objavite slobodno što imate za prodati.

Također, portal Index je nedavno raspisao natječaj za sve koji nešto proizvode i njima se također možete javiti za besplatnu promociju.

Nije ni to sve! Nije se smrknulo samo nama, na meti koronavirusa je i Google. Možda ste primijetili da su krenuli prštati na sve strane njihovi banneri s poklon bonovima od 400 kn za Google Ads oglase. Preuzmite kod i iskoristite ga, a za pomoć kako to učiniti možete se javiti i nama.

Osim oglašavanja na Googleu, bilo bi pametno da pokrenete i oglase na Facebooku, osobito ako ste OPG i ima naznaka da bi vam promet u narednim tjednima i mjesecima mogao rasti. U tom slučaju vam savjetujemo da riskirate i dignete kampanje, jer su zbog smanjenog obujma oglašavanja cijene klikova pale i sada imate savršenu priliku da vas javnost konačno zamijeti.

Ako pak trebate izradu ili doradu vizualnog identiteta, što će vam pomoći za promociju i danas i u budućnosti, u nekim Facebook grupama za mikro i male poduzetnike, vrlo ćete vjerojatno naići na besplatne ponude ili kompenzacije koje nude drugi poduzetnici.

Iskoristite ti i pomognimo tako jedni drugima barem sada, kada nam je svima jednako teško.

Trebate li našu pomoć, javite se slobodno. Ići ćemo vam maksimalno na ruku i pomoći vam. Imamo za podijeliti i nekoliko bonova od 400 kn za Google oglašavanje.