Tvrtke i obrti: znate li koje podatke morate imati navedene na svojoj internetskoj stranici?

tvrtka obavezni podaci web

Tvrtke i obrti: znate li koje podatke morate imati navedene na svojoj internetskoj stranici?

Tvrtke i obrti: znate li koje podatke morate imati navedene na svojoj internetskoj stranici? 1200 650 Pisalica

Hrvatsko zakonodavstvo ponekad se čak i mijenja u skladu s promjenama u tehnologiji i načinu poslovanja. Kako sve više tvrtki danas dio svog poslovanja vodi online, mada se radilo o najjednostavnijem predstavljanju poduzeća putem interneta, javila se potreba za reguliranjem informacija koje tvrtke o sebi objavljuju.

Tako u Zakonu o trgovačkim društvima sad možete pronaći i jasno određena pravila o tome što sve mora biti istaknuto na internetskoj stranici tvrtke, a s ciljem smanjenja internetskih prevara i povećanja legitimiteta tvrtke.

Kako bismo vam olakšali navigaciju po sasvim razumljivom jeziku hrvatskih zakonika, donosimo vam odgovor na važno pitanje: koji su to podaci koje morate imati navedene na internetskoj stranici?

GDPR za sve

Prvo i prvo, spomenimo Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka. Vaša web stranica mora biti usklađena s njome, bez obzira na to jeste li obrt, društvo s ograničenom odgovornošću, dioničko društvo ili se bavite ilegalnom prodajom na sumnjivom dijelu interneta :).

Drugim riječima, bavite li se nekim poslovanjem, svaki posjetitelj vaše internetske stranice mora vidjeti dvije stvari:

a) onu svima veoma dragu napomenu o upotrebi kolačića, odnosno dozvolu za korištenjem kolačića

b) GDPR pravila o privatnosti, odnosno jasno objašnjeno kako i zašto prikupljate podatke svojih klijenata.

Pravila o privatnosti stavite na neko dobro vidljivo mjesto. Imajte na umu da ako ih sakrijete u neki zabačeni kutak svoje web stranice i pošaljete posjetitelje u potragu za skrivenim blagom, možda će oni dobiti dojam da nešto skrivate, a to nikako nije poželjno u poslovanju. Čak ni na sumnjivim dijelovima interneta.

Obavezni podaci na internetskoj stranici

Krenimo sad s ranije spomenutim Zakonom o trgovačkim društvima, odnosno njegovim člankom 21. koji propisuje sve podatke koje tvrtka mora imati istaknute na svojim papirima, računima i, naravno, internetskoj stranici.

Otvorite svoju web stranicu i provjerite imate li navedene ove podatke:

 • naziv tvrtke
 • sjedište tvrtke
 • sud kod kojeg je tvrtka upisana u sudski registar
 • broj pod kojim je tvrtka upisana u sudski registar
 • poslovna banka kod koje tvrtka ima otvoren račun
 • IBAN tvrtke

Ako imate registrirano društvo kapitala, onda provjerite imate li navedeno i:

 • iznos temeljnog kapitala te naznaku je li u potpunosti uplaćen (ako nije, navedite koji dio nije u potpunosti uplaćen)
 • ukupan broj izdanih dionica te nominalni iznos dionica (ako se takve izdaju)
 • prezimena i najmanje jedno ime članova uprave društva, odnosno kod dioničkog društva izvršnih direktora i predsjednika nadzornog / upravnog odbora

Ali to nije sve.

Zakon o elektroničkoj trgovini kaže, jednostavnije rečeno, da svi davatelji usluga moraju imati naveden način komunikacije kojim će stalno biti dostupni korisnicima i nadležnim tijelima državne uprave.

Nije tako strašno kako zvuči, već samo znači da na popis morate dodati i:

 • adresu e-pošte
 • broj telefona

Ako ste stavili kvačice na sve navedeno, onda ste sigurni. Ako niste, požurite to navesti jer imate i do 50.000 razloga da to učinite. Odnosno, toliku kaznu možete očekivati ako nemate navedene sve podatke.

Kako se obrtnici uklapaju u priču?

Možda će obrtnici sretno zaključiti da, pošto se zakon o trgovačkim društvima odnosi samo na tvrtke s d.o.o. ili d.d. u nazivu, se ovo ne odnosi na njih. I ta pomisao bi vas koštala između 2000 i 20.000 kuna, kolika je predviđena kazna za one koji nemaju istaknute potrebne podatke o tvrtki.

Zašto? Zakon o obrtu, u članku 19, kaže da je tvrtka zapravo ime pod kojim obrt posluje. Kao takva, ona mora sadržavati naziv, oznaku i sjedište obrta te ime i prezime obrtnika. Nadalje, stoji u istom članku, „Odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje se odnose na tvrtku odgovarajuće se primjenjuju na tvrtku obrta ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“, a naravno nije drugačije određeno.

Da vam skratimo pravnojezične zavrzlame, to znači da i kao obrtnici morate imati istaknute ove podatke:

 • naziv obrta
 • oznaku obrta
 • ime i prezime obrtnika i sjedište
 • tijelo kod kojega je tvrtka upisana u Obrtni registar
 • broj pod kojim je tvrtka upisana u Obrtni registar
 • tvrtka i sjedište institucije kod koje se drži račun i broj tog računa.

Naravno, svatko od nas može imati web stranicu bez da je registriran kao tvrtka ili obrt, samo u tom slučaju ne smije putem web stranice ostvarivati nikakav prihod.

Ako ste slijedili naš popis i imate sve navedeno, onda ste sigurni što se inspekcija tiče. Ukoliko pak imate kakvu specifičnu situaciju zbog koje se ne uklapate u gore navedeno, najsigurnije je da se obratite nadležnim tijelima koja će vam pružiti potrebne informacije.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?