Tvrtke i obrti: znate li koje podatke morate imati navedene na svojoj internetskoj stranici?

Hrvatsko zakonodavstvo ponekad se čak i mijenja u skladu s promjenama u tehnologiji i načinu poslovanja. Kako sve više tvrtki danas dio svog poslovanja vodi online, mada se radilo o najjednostavnijem predstavljanju poduzeća putem interneta, javila se potreba za reguliranjem informacija koje tvrtke o sebi objavljuju.

Tako u Zakonu o trgovačkim društvima sad možete pronaći i jasno određena pravila o tome što sve mora biti istaknuto na internetskoj stranici tvrtke, a s ciljem smanjenja internetskih prevara i povećanja legitimiteta tvrtke.

Kako bismo vam olakšali navigaciju po sasvim razumljivom jeziku hrvatskih zakonika, donosimo vam odgovor na važno pitanje: koji su to podaci koje morate imati navedene na internetskoj stranici?

GDPR za sve

Prvo i prvo, spomenimo Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka. Vaša web stranica mora biti usklađena s njome, bez obzira na to jeste li obrt, društvo s ograničenom odgovornošću, dioničko društvo ili se bavite ilegalnom prodajom na sumnjivom dijelu interneta :).

Drugim riječima, bavite li se nekim poslovanjem, svaki posjetitelj vaše internetske stranice mora vidjeti dvije stvari:

a) onu svima veoma dragu napomenu o upotrebi kolačića, odnosno dozvolu za korištenjem kolačića

b) GDPR pravila o privatnosti, odnosno jasno objašnjeno kako i zašto prikupljate podatke svojih klijenata.

Pravila o privatnosti stavite na neko dobro vidljivo mjesto. Imajte na umu da ako ih sakrijete u neki zabačeni kutak svoje web stranice i pošaljete posjetitelje u potragu za skrivenim blagom, možda će oni dobiti dojam da nešto skrivate, a to nikako nije poželjno u poslovanju. Čak ni na sumnjivim dijelovima interneta.

Obavezni podaci na internetskoj stranici

Krenimo sad s ranije spomenutim Zakonom o trgovačkim društvima, odnosno njegovim člankom 21. koji propisuje sve podatke koje tvrtka mora imati istaknute na svojim papirima, računima i, naravno, internetskoj stranici.

Otvorite svoju web stranicu i provjerite imate li navedene ove podatke:

 • naziv tvrtke
 • sjedište tvrtke
 • sud kod kojeg je tvrtka upisana u sudski registar
 • broj pod kojim je tvrtka upisana u sudski registar
 • poslovna banka kod koje tvrtka ima otvoren račun
 • IBAN tvrtke

Ako imate registrirano društvo kapitala, onda provjerite imate li navedeno i:

 • iznos temeljnog kapitala te naznaku je li u potpunosti uplaćen (ako nije, navedite koji dio nije u potpunosti uplaćen)
 • ukupan broj izdanih dionica te nominalni iznos dionica (ako se takve izdaju)
 • prezimena i najmanje jedno ime članova uprave društva, odnosno kod dioničkog društva izvršnih direktora i predsjednika nadzornog / upravnog odbora

Ali to nije sve.

Zakon o elektroničkoj trgovini kaže, jednostavnije rečeno, da svi davatelji usluga moraju imati naveden način komunikacije kojim će stalno biti dostupni korisnicima i nadležnim tijelima državne uprave.

Nije tako strašno kako zvuči, već samo znači da na popis morate dodati i:

 • adresu e-pošte
 • broj telefona

Ako ste stavili kvačice na sve navedeno, onda ste sigurni. Ako niste, požurite to navesti jer imate i do 50.000 razloga da to učinite. Odnosno, toliku kaznu možete očekivati ako nemate navedene sve podatke.

Kako se obrtnici uklapaju u priču?

Možda će obrtnici sretno zaključiti da, pošto se zakon o trgovačkim društvima odnosi samo na tvrtke s d.o.o. ili d.d. u nazivu, se ovo ne odnosi na njih. I ta pomisao bi vas koštala između 2000 i 20.000 kuna, kolika je predviđena kazna za one koji nemaju istaknute potrebne podatke o tvrtki.

Zašto? Zakon o obrtu, u članku 19, kaže da je tvrtka zapravo ime pod kojim obrt posluje. Kao takva, ona mora sadržavati naziv, oznaku i sjedište obrta te ime i prezime obrtnika. Nadalje, stoji u istom članku, „Odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje se odnose na tvrtku odgovarajuće se primjenjuju na tvrtku obrta ako ovim Zakonom nije drukčije određeno“, a naravno nije drugačije određeno.

Da vam skratimo pravnojezične zavrzlame, to znači da i kao obrtnici morate imati istaknute ove podatke:

 • naziv obrta
 • oznaku obrta
 • ime i prezime obrtnika i sjedište
 • tijelo kod kojega je tvrtka upisana u Obrtni registar
 • broj pod kojim je tvrtka upisana u Obrtni registar
 • tvrtka i sjedište institucije kod koje se drži račun i broj tog računa.

Naravno, svatko od nas može imati web stranicu bez da je registriran kao tvrtka ili obrt, samo u tom slučaju ne smije putem web stranice ostvarivati nikakav prihod.

Ako ste slijedili naš popis i imate sve navedeno, onda ste sigurni što se inspekcija tiče. Ukoliko pak imate kakvu specifičnu situaciju zbog koje se ne uklapate u gore navedeno, najsigurnije je da se obratite nadležnim tijelima koja će vam pružiti potrebne informacije.