Nikolina Novinić iz Destinove: Gostima dajemo srce na dlanu i ne pristajemo na kompromise

nina-novinic-destinova

Nikolina Novinić iz Destinove: Gostima dajemo srce na dlanu i ne pristajemo na kompromise

Nikolina Novinić iz Destinove: Gostima dajemo srce na dlanu i ne pristajemo na kompromise 2048 1365 Pisalica

Danas vam predstavljamo Nikolinu Novinić, majku dviju djevojčica, suprugu, vlasnicu kuće za odmor Međimurski ceker, s kojom je već četvrtu godinu zaredom osvojila poznatu nagradu Booking.com servisa Guest Review Award. Nikolina je od nedavno i vlasnica Destinove, obrta za savjetovanje i edukaciju privatnih iznajmljivača, čiji je cilj povezati privatne iznajmljivače i dati im znanja koja su iznajmljivačima potreba da bi postali i ostali uspješni.

Kako Nikolina kaže, njen posao je i njen lifestyle; zbog čega su joj dani ispunjeni balansiranjem između suradnje s klijentima / kolegama iznajmljivačima / gostima i druženja s obitelji koja isto tako uživa biti na terenu, u pokretu i istraživati skrivene kutke svijeta koji nas okružuje.

Pisalica: Magistrirala si Teoriju i kulturu mode. Kako si završila u turističkom sektoru?

Nikolina: Sve dobre stvari u životu događaju se spontano. Neopterećenost kojom smo 2012. godine kupili staru kuću, današnji Međimurski ceker, omogućila mi je da pronađem svoj životni poziv, a sve nakon toga nadograđuje se vrlo jednostavno i prirodno. Uvijek ističemo kako je kuća kupila nas, a ne mi nju. Bila je to ljubav na prvi pogled, uživali smo renovirajući ju 3 godine i nakon prvih gostiju znala sam da je to to…moja poslovna budućnost leži u turizmu.

Iako kroz formalno obrazovanje nisam stekla znanja vezana za turizam, ključnim su se pokazali iskustvo rada u marketingu, poznavanje novih medija i  ljubav prema putovanjima. Ove godine slavili smo 5 godina postojanja Cekera, a Destinova je zaživjela prije nešto više od pola godine. Nijedno od toga nisam planirala, ali baš svi komadići puzzli su savršeno sjeli na svoje mjesto.

medjimurski-ceker-bazen
Međimurski ceker
pogled-medjimurski-ceker
Pogled iz Kuće za odmor Međimurski ceker
Pisalica: Već četvrtu godinu zaredom s Međimurskim cekerom osvojili ste poznatu nagradu Booking.com servisa Guest Review Award. Što to radite drugačije od ostalih da uspijevate stalno biti „u vrhu“?

Nikolina: Gostima dajemo srce na dlanu. 🙂 Zvuči li pretjerano? 🙂 Možda, ali to je stvarno tako. U kuću smo utkali sve one detalje koje i sami tražimo kao putnici. Od prvog dana njegujemo dvije vrijednosti u odnosu s gostima, a to su iskrenost i dosljednost, ne pristajemo na kompromise koji ugrožavaju komoditet gosta. Sve sadržaje razvijamo u skladu s njihovim potrebama, a zato nam se mnogi i vraćaju.

Uvijek se trudimo pružiti im faktor iznenađenja i tetošiti ih, jer nije li to cilj odlaska na odmor? Osjećati se dobrodošlo, posebno i opušteno. Jedina njihova zadaća je uživati, a na nama je da im to i omogućimo. Svega toga ne bi bilo bez iskrene komunikacije. Volimo znati što gost želi i očekuje prije dolaska, ali volimo čuti i što bi mu još više uljepšalo povratak u Ceker, bez zadrške ili zamjere. Imamo vrlo opušteni odnos s njima i zato s mnogima  ostajemo u stalnom kontaktu ili ostajemo na raspolaganju kao svojevrsna poveznica s destinacijom. To je prava srž turizma… – emocije, doživljaji i iskustvo!

Pisalica: Gdje vidiš budućnost kontinentalnog turizma u RH?

Nikolina: Budućnost kontinentalnog turizma u Hrvatskoj počela je 2020. godine. Kriza uvijek otvara put novim perspektivama, a aktualna situacija je obiteljski smještaj iz unutrašnjosti Hrvatske stavila pod povećalo putnicima, više nego ikada ranije. Vjerujem da je to trend koji će se zadržati dugi niz godina. Vraćamo se prirodi i sebi, a gdje to bolje osjetiti nego u predivnim kućama za odmor u kojima se sada može uživati u sve većem komforu. Sadržaji poput bazena, koji su do nedavno bili nezamislivi na ovim prostorima, postaju standard i diktiraju posve novu skupinu gostiju sa sve većim potrošačkim sklonostima, bez obzira na ekonomsku situaciju u okruženju.

Shvaćaju to i iznajmljivači i sve više se odlučuju za ulaganje u kvalitetu smještaja i sadržaja. Kad tu kvalitetu povežemo sa sve intenzivnijim suradnjama svih dionika u turizmu možemo pričati o razvoju destinacije. Kontinentalna Hrvatska, a pogotovo Međimurje, nalazi se na sjecištu važnih cestovnih pravaca, to je činjenica. Auto turisti su desetljećima prolazili našim cestama na putu prema obali. Učimo cijeniti i razvijati ono što kao destinacija možemo ponuditi i sve više ih zaustavljamo, a vrlo često postajemo i konačno odredište za odmor. Potraga za mirom, prirodom i izolacijom od strane putnika u narednim će godinama početi sve snažnije ucrtavati unutrašnjost Hrvatske na turističke karte.

medjimurski-ceker-instagram-profil
Instagram profil Međimurskog cekera
Pisalica: Održivi razvoj temelj je na kojem gradiš i svoje edukacije i savjetovanja u Destinovi. Možeš li nam reći koju više o tome?

Nikolina: Održivi razvoj je okvir za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za ljudske djelatnosti u budućnosti. On se oslanja na ambicioznu ideju prema kojoj razvoj ne smije ugrožavati budućnost dolazećih naraštaja trošenjem neobnovljivih izvora i dugoročnim devastiranjem i zagađivanjem okoliša. Treba mu pristupiti na taj način, a ne kao nečemu što je u trendu.

Svjedočili smo eksploziji masovnog turizma koji je u mnogim destinacijama poprimao razmjere invazije i potpuno onemogućio održivost lokalnog života. Masovni porast turizma događa se i u Hrvatskoj. On je svugdje rezultat stihijskog razmišljanja i trčanja za brzom zaradom, a ne promišljene strategije.

Velika je razlika u kvaliteti ponude sadržaja i smještajnih kapaciteta Kontinentalne Hrvatske i Jadrana gdje se mnoga priobalna mjesta suočavaju s potpunom devastacijom posljedično sve masovnijem priljevu gostiju. Oni su u situaciji u kojoj moraju drastično mijenjati promišljanje o samom konceptu turizma i popravljati već nastalu štetu.

Kontinentalna Hrvatska je, srećom, u fazi izgradnje temelja na kojima će se razvijati. Mi možemo trenutnu situaciju iskoristiti da postavimo kvalitetnu strategiju razvoja turizma, a ona se mora vezati na održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju. U idealnoj smo poziciji početi cijeniti sve lokalne resurse s kojima raspolažemo. Međusobno se povezati. Shvatiti da samo suradnjom dugoročno možemo ostvariti veću korist koja će tada i svakome zasebno značiti više i bolje. Upravo kroz Destinovu želim povezati ljude čiji su proizvodi i usluge neizostavan dio priče o Međimurskom turizmu i turizmu Kontinentalne Hrvatske. Sve ono što radim s Destinovom nastavlja se na praksu potpunog oslanjanja na lokalne resurse koju smo od samih početaka prakticirali i s Cekerom.

Pisalica: Tvoje znanje i iskustvo u sektoru turizma prepoznale su i obrazovne institucije. Od ove ćeš akademske godine biti jedna od predavačica na Akademiji poduzetnika – smjer Održivi razvoj u upravljanju obiteljskim smještajem, u čijem si kreiranju programa i sama sudjelovala. Kome je ovaj program namijenjen i koja je, po tvom mišljenju, najveća vrijednost programa?

Nikolina: Ravnateljica POU Varaždin Lana Vukalović predložila je suradnju u kreiranju  edukacije za poduzetnike u turizmu kojoj sam se bez puno razmišljanja odazvala. Njezina Akademija za poduzetništvo zaista je primjer programa koji polaznicima daju konkretna znanja s terena. Upravo će to biti i najveća vrijednost programa s kojim krećemo od listopada; konkretna iskustva, primjeri dobre prakse, rad na individualnim pričama svakog polaznika i ciljano usmjeravanje prema alatima koji su se pokazali kao potrebni i uspješni u stvaranju turističkih brendova. Kreirala sam četiri edukacijska modula kroz koje ćemo, uz još tri stručnjakinje, proći sva znanja koja su iznajmljivačima potreba da bi postali i ostali uspješni iznajmljivači.

destinova-nina-novinic
Pisalica: Koristim ovu priliku da najavim i zajedničku edukaciju „Digitalni marketing u turizmu“. Zašto si odlučila u tu svoju ideju uključiti Pisalicu (op.a. Hvala na tome 🙂 )?

Nikolina: Andreja i ja znamo se s radionica na kojima smo više puta zajednički sudjelovale. No posebno mi se urezala u pamćenje pitkost i jednostavni jezik kojim je svoje znanje prenosila na predavanju u sklopu jedne poduzetničke konferencije s početka godine. Ima zavidno iskustvo u oglašavanju, brendiranju i radu na društvenim mrežama, a upravo su društvene mreže mjesto na kojem iznajmljivači mogu ostvariti najveću interakciju s potencijalnim gostima. Uz malo znanja i truda to mogu pretvoriti u veći broj rezervacija. To je i cilj radionice koje se uskoro održavaju u Čakovcu, Varaždinu, a vrlo vjerojatno i online; osvijestiti iznajmljivače tko je njihova ciljana publika kojoj se trebaju obraćati i kako doći do njih pomoću društvenih mreža.

Moram priznati da me dodatno veseli i sve veći broj suradnji sa snažnim i uspješnim ženama čiji rad neizmjerno cijenim, a Andreja je jedna od njih. 🙂

Pisalica: Planovi za budućnost?

Nikolina: Za Ceker volimo reći kako ga razvijamo postepeno, u skladu s potrebama gostiju. Isti plan imam i s Destinovom. Raditi u skladu s potrebama klijenata, razvojem destinacije i trendova u turizmu. U završnoj sam fazi izrade destinacijskog projekta o kojem jedva čekam pričati, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. 🙂

Destinova i Pisalica zajedno organiziraju dvije edukacije na temu Digitalni marketing u turizmu – saznajte više i prijavite se!

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?