lektura-tekstovi

Lektura i korektura tekstova i svega ostalog sa slovima

Nismo ti mama pa nam slobodno priznaš i olakšaš si napokon dušu. Situacija je takva da si prespavao gotovo sve sate hrvatskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi i nisi jednostavno siguran je li ispravno pisati „svijetlo“ ili „svjetlo“. Ono “sljedeći” i “slijedeći” još te više zbunjuje. A to kamo treba staviti zarez i koje se imenice pišu velikim početnim slovom, o tome niti ne želiš pričati.

Nećemo ti “soliti” pamet, nismo ni mi voljeli baš sve školske predmete. Ipak, nedovoljno poznavanje materinjeg jezika junačkog ponekad ti može predstavljati probleme. Recimo da se baviš internetskom prodajom žarulja, a nisi dakle svladao tu prokletu “svjetlost”, odnosno “svijetlost”. Tvojim bi se kupcima mogla dignuti kosa na glavi kao da ih je stresla struja. Ovako opečeni, teško da će se vratiti na tvoj web.

Shvaćaš dakle, koliko je pravopisno i gramatički posložena web stranica važna za konačnu prodaju. Ljudi, a to su i tvoji kupci, vole se zalijepiti za sitnice koje ih toliko iritiraju da će kliknuti na taj iksić dok kažeš keks.

Drugim riječima, tvoja web stranica treba biti tip-top u svim pogledima. To bi značilo da svi objavljeni tekstovi trebaju biti u skladu s gramatikom i pravopisom hrvatskoga standardnog jezika.
I nikako drugačije.

Naravno, to se podrazumijeva i za pisane promotivne članke, newslettere, poslovne prezentacije, letke i brošure i svega pisanoga čega se još možeš dosjetiti.

Istina, hvala nebesima, postoje pravopisi i gramatike koje ti mogu pomoći sakriti tvoje neznanje. Primjeri takvih alata su Ispravi.me (bivši omiljeni najdraži, srcem prozvani Hašek) kao i neke tvrdo ukoričene knjižurine.

No, postoji i alternativa igranju s knjigama i ponekad gubljenju vremena. A to je, pogađaš, Pisalica.

Zato, slobodno nas kontaktiraj za sve stilske, kreativne i slučajne pogreške. Jer za tvoja rješenja, mi imamo joker u rukavu – naše dr.sc. pouzdane suradnike ;).

Kontaktiraj nas