Kupci slabo otvaraju mailove? Vrijeme je za godišnje čišćenje!

ciscenje-newsletter-lista

Kupci slabo otvaraju mailove? Vrijeme je za godišnje čišćenje!

Kupci slabo otvaraju mailove? Vrijeme je za godišnje čišćenje! 1200 650 Pisalica

Ako prodajete svoju uslugu ili proizvode na internetu, velika je mogućnost da imate bazu e-mailova potencijalnih kupaca. Tako i treba biti.

Slanje e-mailova kupcima jedan je od najučinkovitijih marketinših alata.

Zašto, pitate se?
Postoji, naravno, više razloga, no nekoliko ih je najvažnijih:

  • e-mail uvijek dolazi na adresu primatelja
  • poruku možete personalizirati
  • sadržaj koji šaljete možete prilagoditi kupčevim interesima.

Ovo zadnje se zove bihevioralni marketing što znači da šaljete mailove samo s onim proizvodima koje su kupci prethodno gledali na vašem web shopu.

Što znači čišćenje mailing liste?

Jednom kada ste se odlučili za slanje mailova kupcima, najprije ste prikupljali njihove mailove. Zapravo, to trebate raditi kontinuirano i zauvijek.

Ako se opet pitate zašto, evo odgovora.

Razna istraživanja pokazala su da godišnje propadne oko ⅓ postojeće liste. 

Imate li, dakle, mailing listu od 9.000 adresa, iduće godine možete računati samo na preostalih 6.000.

To “propadanje” značilo bi sljedeće:

  • čitatelji vaših mailova više nemaju interes (npr. prodajete dječju odjeću ili igračke, a njihova su djeca narasla),
  • čitatelji više ne koriste mail koji su vam dali (otišli su iz tvrtke u kojoj su prethodno radili),
  • čitatelji nikad ne otvaraju mailove (tzv. gray mail), iako su se jednom bili pribilježili (to su na primjer svi oni koji se pribilježe samo da bi sudjelovali u nagradnoj igri ili dobili popust na prvu kupnju recimo, a zatim im više nikada ne čujete glas).

Takve mailove koje čitatelji nisu otvarali u zadnjih pola ili godinu dana potrebno je počistiti.

Oni štete vašoj mailing listi. Smanjuju mogućnost da drugima vaš mail stigne pravilno. Povećavaju vam mogućnost da mail vaše tvrtke bude označen kao SPAM. Ukratno, zadaju vam glavobolje.

Ne počistite li listu, s vremenom ćete izgubiti relevantnost. Izgubiti pratitelje koji vole vaš sadržaj.

Kako počistiti mailing listu?

Čišćenje mailing liste ne znači detektiranje neaktivnih mailova i njihovo brisanje. Potrebno je napraviti i nekoliko radnji između.

Prvi korak jeste detektiranje neaktivnih mailova, no idući bi trebao biti njihovo reaktiviranje. To je kao da imate jako dobrog prijatelja iz djetinjstva s kojim se dugo niste čuli. Nećete automatski zaboraviti na njegovo postojanje i izbrisati ga iz svoje memorije, zar ne?

Najprije ćete probati s njim stupiti u kontakt, pozvati ga na kavu i sl. Ako nakon jednog ili dva poziva neće reagirati, tek ćete se tada možda odlučiti da je vrijeme za prekidanje vašeg prijateljstva. Isto možete primijeniti i na neaktivne čitatelje vaših mailova.

Koliko nam je poznato, svi alati za izradu newslettera imaju mogućnosti segmentacije lista. Doduše, neki alati će ovo “napredno korištenje” dodatno naplatiti.

U nastavku ćemo vam pokazati kako očistiti svoju mailing listu, i to na primjeru Mailchimpa. Njega smo odabrali jer je među najpoznatijim alatima za izradu i slanje newslettera, a također ga i sami koristimo.

Kako očistiti newsletter listu u Mailchimpu? (kratki tutorijal)

Da vas razveselimo odmah u početku, listu u Mailchimpu možete očistiti na dva načina. No, ne brinite, zaista nije ništa komplicirano.

Te dvije mogućnosti su sljedeće:

  1. Čišćenje mailing liste kroz segmentaciju
  2. Čišćenje mailing liste kroz member rating

Čišćenje mailova kroz segmentaciju

Postupak je, kao što smo već rekli, vrlo jednostavan. Nakon što ste izabrali listu koju želite očistiti, kliknite na “segments” i izaberite “create a new segment” (kreiraj novi segment).

newsletter

Zatim je potrebno izabrati hoćemo li segmentirati “any” ili “all” pretplatnike sa liste.

Da bismo odabrali one koji nisu bili aktivni npr. zadnjih 5 kampanja, potrebno je izabrati ove opcije:
campaign activity / did not open / all of the last 5 campaigns.

Kako bi bili sigurni da su to mailovi koji su nam potrebni, dodat ćemo još jednu opciju:
add condition -> campaign activity / was sent / all of the last 5 campaign.

newsletter

Idući korak je odvojiti segmentirane kontakte kako bi im mogli poslati još jedan ili dva maila prije nego ih odlučimo obrisati zauvijek. To ćete učiniti tako da kliknete na “preview segment”.

Napomena: bojite li se da bi ovim načinom mogli obrisati i one kontakte koji su dodani tek nedavno, drugi condition (uslov) postavite ovako: date added / is before / izaberi datum.

Čišćenje mailova kroz member rating

Drugi način je mrvicu lakši pa ga preporučamo Mailchimp početnicima.

Ako ste malo istraživali opcije koje Mailchimp nudi, mogli ste vidjeti da se kraj svakog kontakta nalazi 5 zvjezdica. Iste su ispunjene žutom bojom ovisno o aktivnosti kontakta.

Da pojednostavimo kroz primjer. Zamislite dva izmišljena kontakta: prvi@gmail.com i drugi@gmail.com. Oba kontakta nalaze se na istoj listi mailova. “Prvi” mailove koje šaljemo otvara uvijek bez iznimke jer je jako zainteresiran za usluge koje nudimo. “Drugi” je otvorio samo prvi mail, a nakon toga iz nekog razloga više nije otvorio niti jedan. Nastavno na takvo njihovo ponašanje, kod kontakta “prvi” nalazi se 5 žutih zvjezdica, dok se kod kontakta “drugi” nalazi samo jedna žuta zvjezdica.

Ovim načinom čišćenja mailova, doći ćemo do svih kontakata koji nikad ne otvaraju naše mailove ili ih otvaraju jako jako rijetko.

Postupak je sljedeći. Potrebno je, kao i u prvom primjeru, kreirati novi segment.

održavanje baze newsletter pretplatnika


Zatim je potrebno odabrati opcije:

Subscribers match ANY of the following conditions.
Member Rating is less than ⭐⭐.

Posljednji korak također je isti kao u prvom primjeru: trebamo exportati kontakte u posebnu tabelu da bismo mogli poslati posljednji mail samo tim kontaktima.

Eto, to je to! Nije boljelo, zar ne?

Trebate li dodatno pojašnjenje, slobodno nam se javite. Također vam možemo skratiti muke i umjesto vas izrađivati newslettere.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?