Prilike u poslovanju: ovim poduzećima rast će promet u narednim mjesecima

prilike-poslovanje

Prilike u poslovanju: ovim poduzećima rast će promet u narednim mjesecima

Prilike u poslovanju: ovim poduzećima rast će promet u narednim mjesecima 1200 650 Pisalica

Da, svima nam je trenutno teško, no ipak nije sve tako sivo. Iako je gospodarstvo stalo preko noći i već je sada razvidno da će nam trebati mjeseci, ako ne i godine, da se vratimo na stanje koje smo imali prije samo dva tjedna, među nama ima i onih koji će vrijeme krize iskoristiti za poboljšanje svojih poslovanja, a čak i pokretanje novih biznisa.

Pročitajte nastavak članka, u kojem ćemo vas nadahnuti s poslovima kojima će svanuti u narednim mjesecima. Jer, tko zna, možda baš u ovim redcima dobijete ideju za novo zanimanje ili spas postojećeg poslovanja.

Trgovine prehrambenim namirnicama

Poduzeća koja se bave maloprodajom prehrambenih namirnica te raznih proizvoda za svakodnevni život i djecu u razdoblju obilježenom koronavirusom najviše će profitirati. Njihovu „berbu“ čak možemo pratiti putem javnih medija koji nam svakodnevno plasiraju fotografije praznih polica u trgovinama, a također smo jučer saznali da će zaposlenici takvih poduzeća dobiti i bonuse na plaću, što s obzirom na to da rade više nego inače i već polako padaju s nogu, sasvim opravdavamo.

Vidimo i da se mnogi od njih oglašavaju i dalje, a tu se smatramo posebno istaknuo Lidl, koji je kroz TV reklamu zahvalio svim svojim zaposlenicima na žrtvovanju. Što se tiče odnosa s javnostima, tu su napravili baš dobar posao.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi)

No umjesto da svi jurimo u trgovine na malo i trpamo se nepotrebno uljem i brašnom (zaista netko kod kuće planira peći kruh?), smatramo da je bolja opcija istražiti koja se obiteljska poljoprivredna gospodarstva nalaze u vašoj blizini i – kupiti od njih. Primjer takvog gospodarstva je i Finoteka, koja ima osiguranu dostavu čak i na otoke i to u vrlo kratkom vremenu od 2-3 dana.

Ipak, malo je OPG-ova koji imaju dostavu, a kako nam je kretanje ograničeno, vjerojatno se neće dogoditi da sjednemo u auto i dovezemo se nonšalantno u nečije dvorište, da bismo kupili dvije kile domaće mrkve. No srećom, nedavno je pokrenuta odlična i besplatna domaća aplikacija Go2Farm preko koje sve potrebne namirnice možete naručiti na kućni prag.

Ljekarne, osobito one koje imaju web shop

Očekivano, na ovom su se popisu našle i eljekarne, kojih ima i u Hrvatskoj, iako daleko manji broj od očekivanog. Umjesto da tako stojite u redu s preostalih 20-ak osoba i čekate da vas jednog po jednog puštaju unutra, da biste naručili fiziološku otopinu za ispiranje nosa i kapi za nos, vitamine za jačanje imuniteta ili recimo zaštitnu masku i rukavice, sve možete naručiti online.

Proizvođači sredstva za higijenu

Osim ljekarni, naravno da će profitirati i proizvođači raznih sredstva za higijenu. Osim antibakterijskog gela koji je na policama trgovina postalo teže naći od suhog zlata, tu su također gumene rukavice, razni dezinfekcijski sprejevi, dječje pelene i maramice, deterdženti za rublje i neizostavan, wc-papir oko kojeg je zadnjih tjedan dana digla totalna frka (nije ni nama jasno zašto).

Dostavne službe

Jasno, sve što se naruči online netko treba i dostaviti. Dostava ovih dana tako ima pune ruke posla, a dostava je također ona koja će nastaviti raditi čak i ako se proglasi karantena. Robu jednostavno netko treba dostavljati i dalje, jer svi mi trebamo i dalje jesti.

kako-zadrzati-posao

Njegovateljice i njegovatelji

Kako nam je ograničeno kretanje, a osobito kretanje starijih, bit će sve veća potreba i za njegovateljima i njegovateljicama koje će dolaziti u domove starijih kako bi im pokušale olakšati bolove (i život).

Tu bi osobito dobro trebali proći i razni centri za pomoć u kući, kojeg ima manje-više već svaka županija, pa ako je potrebna pomoć nekoj starijoj osobi iz vaše blizine, a vi niste dovoljno educirani, pokušajte doći do osoblja navedenog centra.

Tržište nekretnina

Našem popisu pribrojili smo i tržište nekretnina. Baš smo se jučer čuli s klijenticom iz Limina Real Estate, agencije za nekretnine iz Zagreba koja kaže kako dobiva sve više telefonskih upita za prodaju stanova i apartmana, a to znači da će oni koji imaju kakvog novca „sa strane“ sada iskoristiti ovu situaciju i kupovati po cijenama koje će se konačno „ispuhati“, a ako se stanje s koronavirusom nastavi do ljeta, vjerojatno će i pasti na razinu koja je bila oko 2008. godine.

Razne online platforme

Konačno, u vrijeme ove krize profitirat će i razne online platforme. Prije svega to su aplikacije za rad od kuće, što nam je posebno drago jer to znači da će se naša Hrvatska napokon digitalizirati (bilo je već i vrijeme, živimo u 21. stoljeću), ali isto će tako porasti i potražnja za razne servise za zabavu od kuće.

Vjerujemo da ste primijetili kako mnogi takvi servisi trenutno daju besplatan sadržaj. To im je odličan marketinški potez, jer ste sada saznali za njih (ako možda dosad niste znali da postoje) i vjerojatno ćete koristiti njihov besplatan sadržaj. Kasnije, ako se ovo stanje s koronavirusom nastavi, možda ćete kupiti i neke druge njihove filmove/serije/glazbene albume, a ako ne kupite, oni će vas imati na listi leadova i targetirati vas svojim oglasima.

Naši savjeti za rad od kuće

Već smo pisali o tome koje sve mi alate koristimo da bismo si olakšali poslovanje od kuće pa taj dio nećemo ponavljati.

No svakako bismo vam voljeli skrenuti pozornost na to da ovo vrijeme „slobode“ od rada iskoristite za nekoliko vrlo važnih stvari:

  1. Družite se više s obitelji, oni su nam ipak najvažniji
  2. Izađite na sunce ili barem na balkon, što će vas napuniti vitaminom D koji jača imunitet
  3. Pročitajte neku dobru knjigu koja vam već mjesecima stoji na polici – Poduzetnik.biz pisao je o knjizi o kriznom komuniciranju koju sada možete preuzeti besplatno
  4. Slušajte podcaste, sada nemate opravdanja da to ne učinite
  5. Vježbajte – Budifitmama nudi odlične programe za žene koje žele vježbati od kuće, a sada ima i besplatan program
  6. Jedite zdravije – Mi smo konačno počeli kuhati svaki dan i već primijetili koliko se zdravije hranimo

Ako pak smatrate da vam nekako možemo pomoći s promocijom jer je ne želite skroz i naskroz zaustaviti u ovo doba korone, slobodno nam se javite.

Baš smo danas poslali newsletter našim pretplatnicima i iz solidarnosti nas poduzetnika ponudili popust poduzetnicima s liste naših pretplatnika, za usluge pisanja i oglašavanja. Vjerujemo da ćemo naći neki kompromis i s vama.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?