Jeste li u poslovanju jež ili lisica? Jedan tip postiže veći poslovni uspjeh

Pokrenuli ste svoj biznis. Dobro znate koliko vam je trebalo hrabrosti, vremena, novaca i odricanja da poslovanje postavite na zdrave noge. A onda ste vidjeli da vam ide dobro, da ste se snašli. Pa ste odlučili pokrenuti još jednu poslovnu priču. Pa još jednu. I odjednom ste se našli u svijetu u kojem vodite više paralelnih poslovnih priča. I odjednom vam više nije lako, na rubu ste mentalnog sagorijevanja. Zvuči poznato?

Iako su stvaranje i rizik u srži svakog pravog poduzetnika, pretjeramo li u diverzifikaciji, moguće je da ćemo se vratiti odakle smo došli – na početak.

Tajna uspjeha iliti koncept ježa

Koncept ježa u poslovni je svijet uveo istraživač i autor Jim Collins u svojoj knjizi „Od dobrog do sjajnog“, pozivajući se na starogrčku parabolu o lisici i ježu koja se temelji na ideji kako lisica zna mnogo stvari, ali jež zna jednu veliku stvar. U osnovi, lisica je pametan grabežljivac koji može dobiti obrok na bilo koji način. Jež zna samo jednu metodu preživljavanja napada lisice. Dok lisica ima brojne sposobnosti, jež ima samo jednu. Kada lisica napadne ježa, jež je uvijek uspješan u obrani bez obzira na to što lisica pokuša.

Kada to primijenimo na poduzetništvo, dobit ćemo dvije vrste poduzetnika: 

  1. (1) lisice – poduzetnike koji puni samopouzdanja trče od ideje do ideje, ostajući pritom bez fokusa i energije na onim bitnim stvarima i 
  2. (2) ježeve – poduzetnike koji se usredotočuju na jednu poslovnu ideju te sav fokus i energiju ulažu samo u nju. 

Dakle, želite li biti najbolji na tržištu, budite jež i prihvatite koncept ježa.

Tvrtke žele raditi samo s najboljima

Tvrtke koje su na tržištu prepoznate kao lideri, kao najbolje u branši, svoje poslovanje temelje na konceptu ježa. Naime, većina nas poduzetnika, kada biramo vanjske tvrtke/suradnike za naše poduzeće, biramo one koje su najbolje u svojoj niši, zar ne? Osim ako nam je glavni i jedini kriterij cijena, no vjerujem da takvi poduzetnici i njihova poduzeća ne opstaju na duže staze.

Budući da nam je u srži izabrati najbolje, koncept ježa pomaže poduzeću također da preživi u kriznim vremenima. Dakle, kada situacija postane teška, usredotočite se na ono u čemu ste najbolji i ne tražite alternativna rješenja. To će vam pomoći da preživite.

Kako primijeniti koncept ježa na svoje poslovanje?

Prema Collinsu, primjena koncepta ježa zahtjeva identificiranje tri atributa vašeg poduzeća, koje autor prikazuje kao tri kruga:

  1. shvatite svoje strasti
  2. osvijestite ono u čemu možete biti najbolji na svijetu
  3. osvijestite koji „kotačić“ pokreće vaš ekonomski motor.

Poanta je u tome da istražite sva tri područja te pronađete preklapanja između vaše strasti (onoga što vas pokreće) i vještina u kojima ste najbolji. Zatim to usporedite sa svojom trenutačnom strategijom i prilagodite je u skladu s novim saznanjima. Nakon što to učinite, onda svakako još novu stratešku poziciju predstavite cijeloj svojoj organizaciji.

Znači li to da serijski poduzetnici srljaju u propast?

Nipošto! Na tržištu imamo poprilično primjera dobre prakse koji negiraju ovu tvrdnju. Iako su u manjini, sjetite se samo odličnih poduzetničkih poduhvata Richarda Bransona, Elona Muska, Billa Gatesa, a na domaćem tržištu tu su Saša Cvetojević, Kristina Ercegović…

Dok neki od njih smatraju kako nije dobro držati sva jaja u istoj košari, drugi su se odlučili na serijsko poduzetništvo jer upravo iz pokretanja i izgradnje poslova, a ne kontinuiranog upravljanja, dobivaju najviše radosti.

No voditi više poduzeća paralelno nije lako. Želite li stvarno još jednu poslovnu ideju pretočiti u podmazanu mašineriju, prvi korak je dovesti u red svoj sadašnji biznis. Izgradite najprije snažan tim sa svim potrebnim vještinama te ako vam to dopušta financijska situacija, angažirajte za svako poduzeće izvršnog direktora. 

Na vama kao serijskom poduzetniku je da se uključite u posao kao vizionar i brend ambasador svojih poduzeća.

Trebate li pomoć s postavljanjem poslovnih strategijama ili oglašavanjem na digitalnim platformama, javite nam se.