Koji marketinški trendovi se predviđaju za (bližu) budućnost?

Znamo, znamo.

Vjerojatno vam već na uši idu van pametni savjeti oko toga kako, kada i zašto ulagati u marketing. I baš kao što je to slučaj s vremenskom prognozom, velike su vjerojatnosti da kratkoročne marketinške prognoze neće biti točne.

Zato smo mi sagledali današnju situaciju na tržištu i saželi je u nekoliko jednostavnih smjernica, temeljeći ih na trendovima koji se neće mijenjati. Zašto to možemo sa sigurnošću tvrditi? Zato što smo samo uzeli one aspekte koji odražavaju trenutno stanje u svijetu te razvoj tehnologije, ali i novije generacije kupaca te njihove tendencije. 

Dakle, koje to savjete danas dijelimo s vama? Krenimo redom!

Kreator marketing

Da brendovi udružuju snage pomoću content kreatora, ovo nije nikakva novost. Poznati i pod nazivom influenceri, content kreatori imaju velik utjecaj na svoju publiku na društvenim mrežama pa naravno da svaki (normalan) brend želi iskoristiti to kako bi promovirao svoj proizvod ili uslugu. Kao uspješne primjere takvih suradnja izdvojili bismo uspjeh brenda sportske odjeće Gymshark, čiji partneri influenceri pune Instagram i TikTok feedove, ili pak webshop AboutYou koji surađuje s brojnim lokalnim influencerima koji nude popuste svojim pratiteljima.

Ovo je naročito važno za generaciju Z, za koju se pokazalo da uistinu prati kreatore na TikToku, a samim time je i vjerojatnije da će slijediti njihove preporuke.

Dakle, voljeli ih ili ne, influenceri su promotori budućnosti (barem u 2024. godini). Pronađite influencera iz svoje niše i organizirajte suradnju – najčešće se one temelje na besplatnim proizvodima / uslugama te novčanoj naknadi.

Nadmudrivanje s tehnologijom

Izvor fotografije: Freepik.com

Umjetna inteligencija postoji već duže vrijeme, no 2023. godine njezina je upotreba došla do nezamislivih razmjera. Naime, ona je postala dostupna svima nama. 

Nešto što je do nedavno zvučalo kao „ona stvar s kojom se bave programeri za kompjuterom“ odjednom je preplavila svijet u jednostavnim formatima, bilo da se radi o kreiranju teksta, vizuala ili fotografije; odjednom je počela napredovati tolikom silom i brzinom da u svega nekoliko mjeseci može popraviti nedostatke koje je imala te nam ponuditi još više od očekivanog. Iako joj (za sad) nedostaje emocija.

Povećanje vrijednosti „korisnog“ contenta

Pojavom ChatGPT-a i sličnih alata za kreiranje contenta, svatko je zaključio da odjednom može postati pisac uz pomoć umjetne inteligencije, pa je došlo do zasićenja ovakvom vrstom contenta. No, vidljivo je i iz aviona koliko su blogovi i web tekstovi pisani umjetnom inteligencijom različiti od onih koje je pisao ljudski um i ruka (nećemo vrijeđati ChatGPT online pošto još uvijek nismo sigurni da nam se Terminator scenarij ne bliži, pa bolje da smo u dobrim odnosima). Bilo kako bilo, jedan će ljudski um uvijek napisati nešto prisnije drugom ljudskom umu, pa će se tako publika lakše povezati s onime što čita (i gleda).

A među ljudski-stvorenim, korisnim contentom valja spomenuti još jedan koji će definitivno igrati veliku ulogu u marketinškim strategijama 2024. godine – user-generated contentu. Radi se naravno o recenzijama zadovoljnih kupaca, objavljenim fotografijama na društvenim mrežama i sličnom. Ako vas zanima više, napisali smo i blog o tome. Dakle, radi se o još jednoj vrsti „iskrenog“ contenta koji će uvijek prvi doprijeti do srca publike, pa u 2024. valja skupljati pozitivne recenzije te zamoliti zadovoljne kupce i klijente da podijele svoje zadovoljstvo s online svijetom.

Prilagodba glasovnom pretraživanju

Izvor fotografije: Freepik.com

Pogledajmo samo mlađe generacije te trendove koji se polako, ali sigurno šuljaju i sve sfere društva. Svi snimaju glasovne poruke, svi zovu, nitko ne tipka. Pa ne čudi što pokreti palcima po ekranu mobitela polako gube svoju popularnost (a kad se sjetimo da smo nekad davno trebali triput stisnuti tipku 9 da bismo dobili slovo z). Iz ovih razloga sve popularnije postaje glasovno pretraživanje, odnosno voice search (ako otvorite Google, to bi bila ona ikonica mikrofona u polju za pretraživanje). Osim našeg dobro poznatog Googlea, koji na glasovni upit daje klasične tekstualne rezultate, u ovakve pretraživače spadaju još i Siri, Cortana te Alexa, koji nam daju glasovne odgovore.

No kao što je to slučaj i s klasičnim pretraživanjem (SEO), i za glasovna pretraživanja potrebno je optimizirati stranicu – na engleskom, to je termin voice search optimization. Po čemu se razlikuje od klasične optimizacije? Najbolje ćemo objasniti na primjeru. U Google ćemo upisati „kineski restoran zagreb“ i čekati rezultate pretraživanja. No, na primjer, Siri ćemo pitati „Hej Siri, znaš li kakve kineske restorane u Zagrebu?“, čime jasno vidimo da su glasovni upiti više razgovorni te da koristimo pune rečenice. Dakle, za glasovno pretraživanje stranice optimiziramo uzimajući u obzir fraze koje koristimo u razgovoru!

Naglasak na održivost

Da se razumijemo, ovo nije novi trend u poslovanju. Održivost je u posljednjem desetljeću jedna od glavnih „must-have“ oznaka za apsolutno svaki brend koji se želi istaknuti u očima svoje publike, i to svih generacija. Mladi, odrasli, stariji – svi su postali svjesni važnosti održivosti i ekološke prihvatljivosti, a ovaj je „trend“ u tolikoj mjeri zahvatio tržište da su se i korporacije poznate po okrutnosti nad životinjama i zagađenju okoliša odjednom „prosvijetlile“ i počele stavljati oznake „ovoliko posto sastojaka prirodnog podrijetla“. Kad smo kod toga, jeste li upoznati s pojmom greenwashinga?

No fokusirajmo se na ono najbitnije. Apsolutno svako poslovanje može usmjeriti svoje ciljeve u ekološki prihvatljivom i održivom smjeru. Modna industrija će koristiti održive materijale i sigurne boje. Kozmetička industrija će koristiti biološki prihvatljive kemikalije. Tehnološka industrija će izrađivati strojeve i sastavnice koji olakšavaju održivost. U uredima svih poduzeća će se nalaziti kante za selektiranje otpada i reciklirani ubrusi. I tako dalje, i tako dalje.

I naravno, sve ovo valja se dobro istaknuti i predstaviti publici putem marketinških kampanja.

Video marketing

Izvor fotografije: Freepik.com

Što je točno video marketing? Jednostavno rečeno, to je korištenje videa u svrhu promoviranja proizvoda ili usluge, odnosno informiranja publike o vašem brendu i proizvodima te uslugama koje nudite. Video marketing može se koristiti na raznim kanalima – web stranica, društvene mreže, reklame. Može se raditi o kratkim videima od nekoliko (desetaka) sekundi, a može se raditi i o YouTube formatu od nekoliko minuta, no video je svakako medij budućnosti.

Zašto je video marketing toliko važan? I dok milenijalci te starije generacije većinom još uvijek preferiraju stari dobar tekst ili fotografije, sve mlađe generacije (počevši s generacijom Z) preferiraju video. Možda najbolji dokaz tome je popularnost TikToka te velika popularnost Youtubera. Kratka videa su prilagođena njihovoj sposobnosti, odnosno dužini fokusiranja na jednu stvar te užurbanom svijetu u kojem su odrasli, a koji s vremenom postaje sve ubrzaniji. Dakle, video marketing savršeno odgovara digitalnoj sferi u kojoj žive mladi, ali i sve više starijih.

„Razgovorni“ marketing

Razgovorni marketing je fokusiran na klijenta. Njega pokreće dijalog. Prisutan je na više kanala. Uvijek se obraća direktno, jedan na jedan. Vidite zašto bi to moglo biti korisno? Već smo prethodno pričali o tome kako klijenti sve više i više zahtijevaju potpunu posvećenost. Dakle, ne ono kad zoveš korisničku podršku jer ti je stolac umjesto u jednom komadu došao u njih sto, pa te prebacuju od jednog do drugog agenta i nitko ne zna kako riješiti tvoj problem. 

Primjeri razgovornog marketinga uključuju chatbotove na web stranicama ili pak opciju chata sa zaposlenikom. Također, na društvenim mrežama kao što je to Facebook imamo opciju poslati poruku ili pak se javiti putem WhatsAppa. 

Zašto ovaj oblik marketinga savršeno odgovara današnjem načinu poslovanja, kao i onome budućnosti? Zato što je ostvareni kontakt trenutan – klijent ili kupac pošalje poruku i na nju odmah dobiva odgovor. Kako živimo u svijetu gdje smo navikli sve dobivati u trenutnu, ovaj način komunikacije puno bolje odgovara negoli slanje mailova na koje čekamo odgovor po nekoliko sati ili dana (čast izuzetcima).

No, znamo, ovo se sve nekako čini kao korisnička podrška, a ne kao marketing. Pa zašto ga onda nazivamo tako? Zato što live chat ruši sve zidove koji dijele korisničku podršku, prodaju i marketing. I korištenjem ove opcije, osim što pomažemo kupcima i klijentima, gradimo brend i promičemo brend, što je upravo i svrha marketinga. Drugim riječima, live chatovi nisu tu samo da bi pomogli, već i promovirali! I zato će u budućnosti sva poslovanja morati imati razvijenu strategiju komunikacije u ovom području jer će upravo ono doprinijeti organskom rastu.

Personalizacija

Koliko sadržaja vidimo na svakodnevnoj bazi? Fotografije, videa, članci, carouseli, vizuali – zatrpani smo sadržajem i na društvenim mrežama, i na televiziji, i na web portalima. Pa se vlasnici poslovanja često upitaju zašto bi se publika zainteresirana baš za njihove objave ako vide takvih barem dvadesetak dnevno. Naravno, ovo je pitanje sasvim opravdano jer većinu sadržaja kojeg vidimo samo „preletimo“ i rijetko kad nas se nešto zbilja dojmi.

I zato je tu personalizirani sadržaj.

Sama riječ otkriva o čemu se točno radi. Suprotno od generičnog sadržaja, on je jedinstven, pamtljiv, uočljiv i privlačan, on poziva na angažman i na istraživanje brenda.

Kako bismo stvorili personalizirani content, potrebno je prvo odrediti lokaciju i dob kupaca te njihovu poziciju u prodajnom lijevku. Potom ćemo prilagoditi sadržaj njima. Ovaj sadržaj mora pružati neku vrijednost proizvoda ili usluge kako bi u konačnici ostvario svoj cilj – pridobio jednog novog kupca ili klijenta. 

Možda će vam ipak biti lakše shvatiti o čemu pričamo ako damo nekoliko primjera personaliziranog sadržaja:

  • Personalizirane preporuke – kad netko u više navrata pretražuje proizvode na web stranici, ona mu može nuditi preporuke proizvoda koji će ga (vjerojatno) zanimati na temelju toga.
  • Personalizirani e-mailovi – ako je netko, na primjer, iskazao interes ili obavio kupnju proizvoda određene vrste, i sad su ti ili slični proizvodi na akciji, personalizirani mail će ih obavijestiti o tome.
  • Oglasi na društvenim mrežama – oglasi koji ciljaju točno određenu publiku, a čiji je sadržaj prilagođen njima, odličan su primjer personaliziranog sadržaja.

Eto, nadamo se da smo vam uspjeli sve dovoljno objasniti i da vam je malo jasnije u kojem smjeru trebate krenuti sa svojim marketinškim planovima, ciljevima, strategijama i prijedlozima.

Ako pak imate još kakvih pitanja ili nedoumica, slobodno nam se javite!