Kako se pripremiti za Black Friday i Cyber Monday u 2020.

crni-petak-savjeti-za-trgovce

Kako se pripremiti za Black Friday i Cyber Monday u 2020.

Kako se pripremiti za Black Friday i Cyber Monday u 2020. 1200 650 Pisalica

Crni petak je šoping „blagdan“ koji se održava u petak nakon američkog Dana zahvalnosti, a ove godine službeni datum je 27. studenoga. To razdoblje od Dana zahvalnosti pa do narednog ponedjeljka u Americi je obilježeno ogromnim popustima i akcijskim ponudama. U posljednjih nekoliko godina trend je prihvaćen i na našim prostorima.

Rasprodaje kreću već sredinom tjedna, u srijedu ili četvrtak. Možemo otvoreno reći kako kupci očekuju zaista velike popuste i dio njih će se pripremati i mjesec dana unaprijed za ovo razdoblje kupovine. Kupuje se sve: od odjeće i tehnologije, do igračaka, raznih kućanskih aparata i poklon kartica. Za trgovce to znači nagli porast prometa na web stranicama i nagli porast prodaje pa žele li iskoristiti ovo vrijeme kako bi „pokupili“ što veći komad torte, trebaju se pripremiti na vrijeme.

Zato u nastavku članka donosimo niz marketinških i tehničkih savjeta koji će vam pomoći u pripremi vaših marketinških kampanja.

Krenite s planiranjem što prije

Najgori scenarij možete očekivati ako s pripremama krenete u zadnji čas. U tom slučaju vaši će potencijalni kupci svratiti na vaš web shop i vjerojatno će ih dočekati poruka „žao nam je, stranica je pala“.

Zato je potrebno napraviti detaljnu pripremu na vrijeme. Razmislite o tome koje proizvode ćete staviti na rasprodaju, koje cijene ćete komunicirati, ali i konkretizirajte rok od-do kada će proizvodi biti sniženi. Pravovremena priprema asortimana važna je i zbog dobavljača, jer računajte na to da i oni imaju ogromnu gužvu u to vrijeme i ako ne reagirate na vrijeme, mogli biste ostati bez proizvoda koje želite staviti na akciju.

Pripremite svoju web stranicu

Stavite se samo na tren u cipele kupaca i razmislite kako se osjećate kada dođete na neku web stranicu koja je izuzetno spora ili recimo uopće nije prilagođena za čitanje na mobitelu (da, još se uvijek na tržištu susrećemo s web stranicama koje nisu responzivne). Naravno, ne želite da vaša web stranica bude jedna od tih koje kupci izbjegavaju.

Kako je ponuda za Black Friday i par dana oko tog šoping „blagdana“ zapravo kratkotrajna, sasvim je normalno da će promet na web stranicu biti povećan i ako sve neće raditi tip-top (a tu još ciljamo na proces kupnje), ostat ćete praznih džepova.

Pripremiti se možete u nekoliko koraka:
  • provjerite brzinu vaše web stranice jer spora web stranica neće dovesti do prodaje
  • testirajte kapacitet opterećenja web stranice i po potrebi povećajte hosting paket
  • provjerite postupak naplate – ako tijekom postupka naplate imate više od tri koraka ili je postupak naplate jednostavno prespor, kupci će vjerojatno odustati od kupnje
popusti-crni-petak

Razradite strategiju oglašavanja

Nakon što ste poboljšali korisničko iskustvo na web stranici, vrijeme je da razmislite i o načinima oglašavanja. Pri kreiranju strategije oglašavanja imajte u vidu da nisu svi kupci u svakom trenutku spremni kupiti. Dogodit će vam se u x navrata da će potencijalni kupci doći na vaš web i neće kupiti ništa. No to nisu izgubljeni kupci.

S pravom strategijom ponovnog ciljanja, lako možete ponovo doći do tih osoba, ponuditi im atraktivnu ponudu i pretvoriti ih u svoje kupce.

Osim toga, kod razrade strategije oglašavanja razmislite kako svoju ponudu predstaviti na raznim marketinškim kanalima (eng. omnichannel) jer potencijalni kupci vaš oglas trebaju vidjeti 5+/-2 puta da bi napravili kupnju.

Stvorite osjećaj hitnosti

Svoj web shop ukrasili ste blagdanskim detaljima i dodali bannere koji kupcima nagovještaju skore popuste? Odlično, onda je vrijeme da razmislite kako u njima izazvati osjećaj da moraju reagirati brzo inače će ostati bez vaše atraktivne ponude.

Odbrojavanje sati i minuta do početka Black Fridaya i atraktivne ponude svakako je jedan od načina. Prema istraživanjima, čak 94% kupaca odvojit će vrijeme da pronađe najjeftiniji proizvod.

Da biste povećali broj konverzija, koristite osjećaj hitnosti u oglasima Za Crni petak i s privremenim kodovima za prodaju i kupovinu.

Pripremite prave popuste

Budimo iskreni, većina kupaca za Black Friday i Cyber Monday traži najmanje 20 posto popusta na proizvode koje želi kupiti. Zato, da biste bili konkurentni ovih dana na tržištu, trebat ćete ipak biti malo izdašniji i pripremiti veće popuste. Što veći popust, to bolje!

Ako želite tijekom ovih blagdana privući nove kupce, zgodna ideja je da samo novim kupcima za prvu narudžbu ponudite 50% popusta na sve. Ili recimo 30% popusta ako kupe pet ili više proizvoda, a ta će vam taktika odmah pomoći da se riješite i zaliha.

Želite li na Crni petak svojim kupcima dati nešto posebno, razmislite o kakvom besplatnom poklonu koji ćete ubaciti u njihove narudžbe.

Svakako, u osmišljavanju popusta budite što kreativniji, a evo još nekoliko savjeta za popuste na Crni petak:
  • jasno prikažite popuste na početnoj stranici – ovo pomaže vašim kupcima da jasno vide što će uštedjeti tijekom dana kada vrijedi sniženje
  • na web stranicu dodajte brojčanik za odbrojavanje – Natpis za odbrojavanje stvorit će među kupcima uzbuđenje i osjećaj hitnosti. Brojčanik možete stvoriti s alatima poput Powra za samo nekoliko minuta.
ogromni-popusti-web-trgovina

Budite kreativni u marketinškim kampanjama i prisutni na više marketinških kanala

Imajte u vidu da niste jedini web trgovac koji „ganja“ potencijalne kupce u to vrijeme pa zato vaše kampanje trebaju biti kreativne i drugačije od ostalih.

Osim toga, pokušajte napraviti hajp među kupcima tako što ćete u kratko vrijeme prije Crnog petka zapravo biti prisutni na više kanala.

Za početak svoje popuste možete najaviti na društvenim mrežama. Obavezno koristite i svoje newsletter liste, jer u čak 25% slučajeva upravo e-mail kampanje prodaju proizvode i usluge za Black Friday.

Prilikom kreiranja kampanja poslužite se i nekim već provjerenim taktikama iskusnih trgovaca:
  • koristite unakrsnu prodaju (eng. Cross-selling) – Kada kupac doda neki proizvod u košaricu, trebali biste mu ponuditi slične proizvode koji će se dobro uklopiti
  • nagradite svoje dosadašnje vjerne kupce posebnim popustima kreiranima samo za njih
  • da biste se riješili proizvoda sa zaliha, koristite se „paketima“ tipa 2+1 gratis
  • ponudite svojim kupcima i mali poklon iznenađenja
  • regrutirajte nove kupce tako što ćete im ponuditi čak 50% popusta za njihovu prvu narudžbu na vašem web shopu.

Hoće li COVID-19 utjecati na ovogodišnji Crni petak?

Budući da ove godine mnogi potrošači neće moći fizički ući u maloprodaju kao prije pandemije, očekuje se porast prodaje na Crni petak i nekoliko dana prije i nakon petka.

Iako više potencijalnih kupaca znači i bolje prilike za trgovce, nemojte se zavaravati da će atraktivni popusti dovesti do željenih rezultata. Kao što smo već spomenuli, cijena proizvoda nije presudna kod donošenja odluke o kupnji. Dapače, cijena samo 15% utječe na to hoćete li prodati određeni proizvod.

Zato ove godine promijenite svoju strategiju i umjesto da spuštate cijene do boli, ponudite svojim kupcima ciljaniju ponudu – personalizirajte, revidirajte i implementirajte preciznije ponude. Ako je to moguće, aktualnu ponudu povežite s njihovim prethodnim narudžbama.

Trebate li pomoć oko izrade strategije i/ili konkretnih kreativnih kampanja, javite se nama. Iako vlak polazi za minutu, zajedničkim snagama još uvijek stignemo uskočiti u zadnji vagon. 

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".