Detaljan vodič kako sastaviti učinkovit poslovni plan

Dugo vremena razmišljali ste da pokrenete nešto svoje, ali strah od novog i nepoznatog držao vas je u šaci. A onda ste jednog dana odlučili da ćete se konačno suočiti sa svim svojim strahovima i dopustiti ideji da izađe na svjetlo. Odlučili ste da je vrijeme da vašu fantastičnu ideju vidi cijeli svijet!

Marljivo ste se bacili na istraživanje i zaključili da vam za početak treba detaljno razrađen poslovni plan. No svi članci na koje ste naišli bili su šturi. Niti u jednom od njih niste pronašli konkretne smjernice kako sastaviti poslovni plan.

Ne brinite, ovo nije još jedan takav članak. Ovo je članak s detaljnim uputama, od A do Ž, kako sastaviti kvalitetan poslovni plan.

Što je poslovni plan i zašto je uopće važan?

Prije nego se uhvatimo ukoštac sa sastavljanjem poslovnog plana, voljeli bismo vam objasniti što je poslovni plan i zašto je toliko važan.

Poslovni plan je dokument koji sadrži sve detalje vezane za vaše buduće poslovanje, od proizvoda ili usluge koje namjeravate prodavati, izvora financiranja i procjene rizika, pa sve do troškova marketinga i u konačnici zarade.

Zahvaljujući poslovnom planu, znat ćete isplati li se ulagati u ideju ili ne. U slučaju da se isplati, poslovni plan bit će temelj za sve buduće poslovne odluke.

Bacite li se u poduzetničke vode, bez prethodno sastavljenog poslovnog plana, srljat ćete kao guske u magli. Ne kažemo to bez veze, vidimo to u svakodnevnoj praksi, obično kada stupimo u kontakt s novim klijentima i pitamo ih za poslovni plan. Mnogi kažu da ga nemaju, a to je nažalost odmah vidljivo i u njihovom poslovanju.

No zašto je planiranje toliko važno? Zamislite sljedeću situaciju. Planirate vikend planinarenje s obitelji, no niste odredili kamo ćete ići ni kako ćete do tamo stići, koliko će vam novca trebati, hoćete li nešto popiti, pojesti i tome slično. E, baš kao što je važno dobro isplanirati izlet, tako je važno isplanirati i svoj poduzetnički pothvat.

Također, planirate li uzeti potporu za samozapošljavanje ili kredit kako biste financirali svoj poduzetnički pothvat, svakako će vam trebati poslovni plan. Dakle, poslovni plan je „must have“ svakog poduzeća, želite li ozbiljno nastupiti na tržištu.

Sada kada znamo što je poslovni plan i zašto je važan, hajdemo još vidjeti koje sve stavke bi trebao sadržavati svaki poslovni plan.

Što sve treba sadržavati poslovni plan?

Poslovni plan je sveobuhvatan dokument koji sadrži:

 • osnovne informacije o poduzetniku i poduzeću
 • izvore financiranja poduzeća
 • analizu tržišta i konkurencije
 • procjenu prihoda
 • procjenu troškova poslovanja
 • očekivanu dobit/dohodak

U nastavku slijede objašnjenja svakog od spomenutih dijela poslovnog plana.

Osnovne informacije o poduzetniku i poduzeću

Za početak, potrebno je upisati osnovne informacije o poduzetniku i poduzeću. To uključuje sve vaše podatke, kao što su ime i prezime, OIB, broj telefona, stupanj obrazovanja, hobije i radno iskustvo. Potrebno je kronološki upisati dosadašnje radno iskustvo – kod kojeg ste poslodavca radili, koliko dugo i na kojoj radnoj poziciji. Uz poslovni plan poželjno je priložiti i životopis kako bi se što bolje predstavili i istaknuli svoja znanja i vještine.

Važno je identificirati i osnovnu djelatnost poduzeća. Hoće li to biti obrt, d.o.o. ili možda j.d.o.o.? Povežite vrstu posla koji planirate obavljati s dosadašnjim radnim iskustvom.

Ovdje ćete opisati i kako je i zašto nastala ideja za pokretanjem poduzeća. Primjerice, imate godine i godine iskustva u marketingu i odlučili ste biti sam svoj majstor, želite iskoristiti svoj potencijal na drugačiji način, ponuditi tržištu nešto novo i sl. Ovo je prilika da prepoznate i osvijestite zašto ste se odlučili baviti baš time jer tu se krije vaša unutarnja motivacija koja će vas bodriti kada ćete tijekom poslovanja prolaziti kroz Sodomu i Gomoru (da, bit će i takvih trenutaka). Svakako navedite i zašto smatrate da bi vaša ideja mogla biti uspješna.

Izvori financiranja poduzeća

I dok ste se u prethodnom poglavlju uglavnom igrali riječima, sada ćete se malo pozabaviti brojkama. Odredite i navedite sredstva potrebna za prvu godinu poslovanja te koliko vam je novaca potrebno za nabavku tih sredstava. To uključuje opremu, materijal i sirovine potrebne za rad, vozilo, opremu za uređenje prostora pa čak i edukacije.

Važno je navesti iz kojih ćete izvora financirati navedena sredstva. Je li riječ o vlastitim sredstvima ili planirate podići kredit? U slučaju da već posjedujete određena sredstva za rad, svakako i to spomenite.

Nadalje navedite u kojem mjestu planirate registrirati sjedište svog poduzeća te na kojem području planirate obavljati svoju djelatnost. Je li prostor u vašem vlasništvu, vlasništvu obitelji ili ga planirate unajmiti? Ako još uvijek niste pridobili sva odobrenja za rad poduzeća, navedite koja su to odobrenja.  

Analiza tržišta i konkurencije

Stigli smo i do analize kupaca i konkurencije. Kako biste napravili što učinkovitiju analizu, najprije popišite koje sve proizvode i/ili usluge planirate nuditi. Odgovorite na pitanja koja je vaša ciljana skupina, kao i na koji ćete ih način obavještavati o svojoj ponudi. Hoće li to biti putem web stranice, plaćenih oglasa putem interneta , plaćenih oglasa u novinama i časopisima, reklamama na radiju i televiziji ili možda putem društvenih mreža?

Znate li gdje ćete nabavljati materijal za obavljanje vaše djelatnosti? Možete li ga nabaviti u RH ili pak u inozemstvu?

Ovo je važno definirati iz više razloga. Osvrnimo se na aktualni problem u kojem Hrvatska pošta svaki paket koji dolazi iz Kine dodatno naplaćuje 18,50 kuna! To nije malo pa planirate li nabavljati robu iz Kine morate biti spremni na dodatan trošak ili pronaći alternativno rješenje.

Također, zbog situacije s pandemijom i potencijalne nadolazeće gospodarske krize stvari u velikoj mjeri poskupljuju. Sjetite se nedavnog poskupljenja goriva. Ili pak pogledajte cijene namirnica, primjerice ulja. To znači da trebate razmišljati unaprijed te da će određeni materijal možda poskupjeti čak 3 ili više puta. Sličan scenarij doživio je zdravstveni sektor. Nakon što je nošenje medicinskih maski postalo obavezno, njihova je cijena porasla za 300 i više posto!

Tko je vaša konkurencija? Navedite osnovne podatke o glavnim konkurentima te njihovim prednostima i slabostima u odnosu na vaše poslovanje. Prilikom procjene rizika, poslužite se SWOT analizom. Spomenite i po čemu ste drugačiji od svoje konkurencije.

swot-analiza

Izvor fotografije: plaviured.hr

Procjena prihoda

Slijedi još malo brojčica. Popišite svoje proizvode i/ili usluge i njihovu okvirnu cijenu. Potom upišite očekivani broj prodaje proizvoda/usluge u jednom mjesecu kako biste izračunali očekivani prihod u prvoj godini poslovanja. Pomnožite okvirnu cijenu jednog proizvoda s očekivanom prodajom jednog mjeseca i dobit ćete očekivani mjesečni prihod od prodaje. Kako biste dobili iznos na godišnjoj razini, očekivani mjesečni prihod od prodaje pomnožite s brojem 12.

Procjena troškova poslovanja

U procjenu troškova poslovanja valja uključiti sve vrste troškova:

 • troškove plaća
 • troškove doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje
 • troškove poreza i prireza
 • putne troškove
 • troškove najamnine
 • troškove uredskog potrošnog materijala
 • troškove knjigovodstva
 • troškove doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori
 • troškove spomeničke rente
 • troškovi doprinosa za šume
 • troškovi doprinosa turističkoj zajednici
 • održavanje web stranice
 • režijski troškovi
 • marketinški troškovi

Da, da, mnogo je troškova koje trebate uzeti u obzir. Ako poslujete sami, prije ili kasnije ćete uzeti godišnji odmor ili otići na bolovanje, pa i razdoblje u kojem nećete raditi stavite u troškove poslovanja.

E, sad, planirate li registrirati trgovačko društvo, tada navedite očekivanu mjesečno bruto plaću (neto plaća + doprinosi) i pomnožite s 12 kako biste dobili trošak na godišnjoj razini. Ako pak je u pitanju obrt ili samostalna djelatnost, navedite iznos mjesečnih doprinosa i također pomnožite s 12. Imate li u vidu u prvoj godini zaposliti jednu ili više osoba, navedite bruto plaću za te osobe i pomnožite s 12.

pokazatelji-uspjesnosti-poslovanja

Očekivana dobit/dohodak

Za kraj, potrebno je izračunati i očekivanu dobit u prvoj godini poslovanja. U prethodnim poglavljima izračunali ste očekivane godišnje prihode i očekivane godišnje troškove. Očekivana dobit je iznos koji ostaje nakon što se od prihoda oduzmu troškovi te nakon što je plaćen porez na dobit/dohodak (u svrhu izračuna koristite poreznu stopu od 20%).

I to je to! Valja zapamtiti kako poslovni plan nije važno sastaviti samo na početku poslovanja, već ga je poželjno sastavljati svaku poslovnu godinu. Kada imate poslovni plan, možete se na tjednoj, mjesečnoj ili tromjesečnoj razini osvrnuti na njega i vidjeti je li sve u skladu s planom ili je potrebno nešto mijenjati. U suprotnom bi stvari mogle izmaći kontroli. 

Naravno, poslovni plan nije Sveto Pismo što znači da se nećete uvijek u potpunosti pridržavati onoga što u njemu piše, već je sasvim normalno da ćete kroz vrijeme poželjeti nešto promijeniti. Najgori scenarij koji vam se možete dogoditi je da utrošite hrpu vremena na izradu poslovnog plana koji će potom isprintan stajati u ladici i nitko neće znati za njega.

Svaki početak je težak, a mi smo tu da vam ga olakšamo. Izradu web stranica, pisanje sadržaja za web i oglašavanje imamo u malom prstu, baš kao i vođenje društvenih mreža te edukacije. Javite nam se, rado ćemo popiti kavu s vama i pronaći idealno rješenje za vaše probleme. 😊