Koraci koje morate poduzeti do svoje prve web stranice

Napokon ste skupili hrabrost i pokrenuli vlastito poduzeće. Osmislili ste proizvod ili uslugu i krenuli s njihovom izradom. Još vam samo nedostaje web stranica na kojoj ćete svoje proizvode ili usluge predstaviti potencijalnim kupcima.

Budući da kupci proizvode i usluge najprije pretražuju po internetu, web stranica će vam poslužiti kao magnet za privlačenje organskog, odnosno neplaćenog prometa. Osim toga, pomoći će vam da privučete upravo one kupce koji su zainteresirani za vaše proizvode ili usluge.

Kako do prve web stranice i koliko će vas to koštati?

Suprotno pretpostavkama, do web stranice moguće je doći prilično lako. Klasičnu funkcionalnu i vizualno privlačnu web stranicu možete dobiti već za 7.500 kuna. Riječ je o web stranicama koje se rade na gotovom tematskom predlošku. Za razliku od custom web stranica, ove web stranice možete održavati sami, uz minimalno informatičko znanje čime ćete mjesečno uštedjeti od 300 do 500 kuna.

Koraci koje je potrebno odraditi do prve web stranice

Gledajte na izradu web stranice kao na mali projekt. Da bi projekt bio uspješan, ključno je dobro planirati i imati još bolju komunikaciju s osobom ili agencijom koja izrađuje web stranicu. Tijek nastanka jedne web stranice objasnit ćemo kroz sljedećih 7 koraka.

Osmislite naziv domene

Naziv domene je kamen temeljac na kojem ćete graditi svoj brend. U nazivu domene najčešće stoji ime tvrtke ili naziv popularnog proizvoda/usluge. Primjerice, naziv domene Pisalice izgleda ovako: www.pisalica.com.

Nakon što odabrali naziv domene, potrebno je na nekoj od stranica za hosting provjeriti koristi li se već taj naziv ili je slobodan za korištenje. Cijena domene ovisit će o nastavku kojeg odaberete (com, eu, hr…), a platit ćete je od 50 do 625 kn godišnje.

Izaberite hosting agenciju

Hosting je usluga zakupa prostora na internet poslužitelju, odnosno serveru. Za jednostavne stranice hosting se plaća oko 350 kn godišnje. Za kompliciranije stranice je pametnije uzeti skuplji paket, osobito ako imate puno fotografija. Zašto? Na taj ćete način zakupiti više mjesta na serveru pa ćete imati jaču brzinu učitavanja web stranice što je važno za dobro iskustvo vaših klijenata, ali i za bolju poziciju na Googleu. 

Ukratko, kada ste odabrali naziv domene, obratite se hosting agenciji preko koje ćete zakupiti i naziv domene i hosting. Možete se obratiti i agenciji koja izrađuje web stranicu ili freelanceru obrtniku s dobrom reputacijom.

Izradite logotip u skladu s brendom

Ono u što se svakako isplati uložiti je logotip. Logotip, ili kako ga mnogi rado nazivaju, ogledalo tvrtke treba biti što jednostavniji, prenositi jasnu poruku i sadržavati boje koje su u skladu s brendom.

Logotip ćete u prosjeku platiti od 500 do 1.500 kuna. Svaki kvalitetan dizajner dat će vam 2-3 predloška između kojih ćete birati dok prva izmjena gotovo uvijek ulazi u prvobitnu cijenu.

Izaberite funkcionalan dizajn

O ovom koraku ovisi hoćete li web stranicu platiti 5.000, 50.000 ili 500.000 kuna. Tema, odnosno dizajn stranice se može kupiti kao gotov proizvod koji ćete nadograditi. Ako pak želite jedinstvenu temu kakvu nitko na svijetu nema, tada ćete za njenu izradu morati platiti dizajnere i programere (tzv. custom web stranica).

tema-za-web

Preporučujemo vam koristiti gotov predložak, i to neki iz ponude WordPress platforme.

Čak 50% svih web stranica napravljeno je upravo preko WordPressa. 

WorpPress je odličan alat iz nekoliko razloga:

 • masa stručnjaka konstantno radi na njegovom poboljšanju
 • postoji niz pluginova, odnosno nadogradnji koje su većinom besplatne, a koje mogu „izglancati“ web stranicu do savršenstva
 • omogućuje velik izbor tema za dizajn web stranice
 • dobivate responzivnu web stranicu, odnosno stranicu koja se može čitati na različitim vrstama uređaja
 • takvom web stranicom možete upravljati sami i izbjeći nepotrebne mjesečne troškove održavanja

Osim WordPressa postoje i druge slične platforme poput Wixa. No ovaj alat vam ne preporučujemo jer ćete imati problema s redirekcijama ako ćete ih jednom seliti na neke druge platforme ili raditi redizajn.

Cijena WordPress predloška teme kreće se od 0 do 600 kuna jednokratno.

Osmislite kategorije koje će vaša publika razumjeti

Neke osnovne kategorije bez kojih web stranica ne može funkcionirati su:

 • naslovna stranica
 • stranica „o nama“
 • kontakt obrazac

Preporučujemo da stavite i stranicu „reference“ kako bi izradili povjerenje osoba koje dolaze na vašu web stranicu.

Još jedna stranica koja će vam donijeti mnoge vrijednosti je blog integriran u web stranicu. Osim što ćete imati mjesto na webu gdje ćete objavljivati novosti, ovdje možete pisati tekstove koji će odgovarati na probleme vaših potencijalnih kupaca. To znači da će kupci nakon što guglaju svoje probleme nerijetko završiti na vašem blogu, na vašoj web stranici.

Kategorije najčešće postavlja dizajner, no ako je stranica u WordPressu uz nešto informatičkog znanja možete ih postaviti i sami. Znate li koje kategorije želite, sama izrada, povezivanje i optimizacija ne bi vam trebali uzeti puno vremena.

Za prodajni sadržaj koji gradi povjerenje i prodaje angažirajte kvalitetnog copywritera

Uz bok dizajnu web stranice, važan dio web stranice vezan je za tekstove. Iako mnogi misle da je tekstove za web napisati lako i da ih može napisati bilo tko, kod pisanja za web postoje neka zadana pravila. Držite li ih se, lakše ćete ostvariti prve prihode, ali i povećati mogućnosti za prodaju. 

Pravilno napisani tekstovi za web imaju nekoliko dodatnih vrijednosti:

 • lakše se čitaju
 • optimizirani su za tražilice (web stranica će biti na višoj poziciji na Googleu)
 • pisani su po shemi prodajnog lijevka (i za publiku koja tek istražuje i za one koji su spremni kupiti)
 • stvaraju povjerenje između publike i tvrtke
 • ističu vrijednosti tvrtke
 • daju jasne naputke koji idući korak osoba treba poduzeti da bi došlo do konverzije

Dok neke agencije inzistiraju da se prvo pišu tekstovi za web, a zatim radi dizajn, na temelju našeg dugogodišnjeg iskustva najbolje bi bilo raditi paralelno. Tako ćete uštedjeti vrijeme svima uključenima u projekt, ali i dobiti najbolji proizvod. Cijene pisanja tekstova za web ovise o tome koliko je tekstova za web potrebno i koje dužine oni trebaju biti.

copywriter

Uključite se u doradu predloška

Dizajn, kategorije i tekstovi spojeni su u jedno i vaša web stranica postala je funkcionalna. No prije nego je učinite vidljivom publici, dobro je ispolirajte. Na primjer, vaza koju ste kupili u trgovini kućnim potrepštinama izgledat će dobro na stolu, no ako je ispolirate, izgledat će još bolje. Isto je sa web stranicom.

Ovo je trenutak kada trebate reći koje vam se stvari na web stranici ne sviđaju, kako bi dizajner, copywriter ili programer mogli promijeniti. Također, prije nego što web stranicu učinite dostupnom publici, link na web stranicu pošaljite osobama za koje znate da će vam dati iskrenu povratnu informaciju. Neka one testiraju web stranicu, prođu vaš sadržaj i zapišu vide li kakve greške.

Što kada je web stranica gotova?

Nažalost, priča ne staje kada je web stranica gotova. Gledajte na web stranicu kao na biće kojem je povremeno potrebna voda i hrana kako bi funkcioniralo.

Vaša web stranica neće biti od koristi ako je kontinuirano ne nadopunjavate vrijednim člancima koji će privlačiti vašu ciljanu publiku i tako je dovoditi na web stranicu. Također, web stranicu je potrebno konstantno optimizirati za tražilice i promovirati. Jer ne kaže se uzalud, ako nije na društvenim mrežama, nije se dogodilo.

Trebate li pomoć u izradi web stranice, javite nam se.