Google Analytics – besplatni alat s kojim nećeš bacati novac u vjetar

google-analytics-alat

Google Analytics – besplatni alat s kojim nećeš bacati novac u vjetar

Google Analytics – besplatni alat s kojim nećeš bacati novac u vjetar 1181 650 Pisalica

Kad pred klijentima spomenem alat naziva Google Analytics, većina njih uputi mi pogled ispod obrve. Jasno mi je da takvim klijentima marketing nije njihova domena, i jasno mi je da to ne trebaju znati.

Zato plaćaju stručnjake koji će umjesto njih odraditi posao.
Poštujem to i cijenim.

Pa ipak, zašto mislim bi direktor jedne tvrtke trebao znati nekoliko osnovnih crta o Google Analyticsu?
Odgovor je jednostavan.

Jedino će tako biti siguran da novac za marketing ulaže u prave kanale, ali i da ljude koje dovede na web stranicu konvertira u kupce.

Drugim riječima, svoj teško zarađeni novac neće bacati u vjetar.

Na društvenim mrežama i Google AdWords profilu daju se iščitati povratne informacije marketinških kampanja, no one same po sebi uvijek nisu dovoljne za konkretne zaključke. Iako možda nekom laiku svi ti grafovi izgledaju kao da su od velike pomoći, bez Google Analyticsa nećete dobiti kompletnu krvnu sliku web stranice.

Kako ga instalirati na svoju web stranicu i koje vrijednosti ti zapravo donosi, saznaj u nastavku.

Kako instalirati Google Analyticse na web stranicu? (kratki tutorijal)

Da bi mogao/la pokrenuti Google Analytics račun potrebno je, ili se prijaviti kroz Gmail račun, ili kreirati Analytics račun preko nekog drugog maila.

Nakon popunjavanja osnovnih podataka o web stranici (npr. naziv i URL adresa) te prihvaćanja Googleovih uvjeta, tvoj račun bit će kreiran.

Dosad si za sve navedeno potrošio/la svega dvije minute i nalaziš se na početnoj stranici računa Google Analytics.

google-analytics

U tom trenutku alat ti nudi dva vrlo važna podatka:

 • ID računa,
 • kod za praćenje web lokacije.

ID je nešto poput tvog računa u banci. Jedino mu ti imaš pristup, a da bi ga još netko koristio (npr. agencija ili osoba zadužena za oglašavanje), ti mu trebaš dati svoju dozvolu (nešto slično punomoći).

Tu dozvolu radiš na sljedeći način.
U lijevom donjem kutu klikneš na kotačić koji se zove “administrator” pa zatim u srednjoj koloni nazvanoj “entiteti” klikneš na “upravljanje korisnicima”.

Nakon toga otvorit će ti se prozor kao što je ovaj ispod teksta, gdje ćeš upisati e-mail osobe kojoj želiš dati neku ili sve od sljedećih ovlasti:

 • da pročita i analizira tvoj račun
 • uređuje tvoj račun
 • surađuje na računu s ostalim korisnicima
 • upravlja korisnicima računa (ovo je najviša uloga).

google-analytics

Druga stvar koja se nalazi odmah ispod ID-a je kod za praćenje web stranice.
To je onaj čuveni kod o kojem se toliko priča, a pomoću kojeg možeš pratiti apsolutno sve što se događa na tvom webu.

Da bi taj kod funkcionirao, potrebno ga je najprije kopirati, a zatim zalijepiti u header svoje web stranice.

Uz malo bolje informatičko znanje taj postupak možeš napraviti sam/a. Ipak, ako nikada nisi vidio/vidjela kod i ne znaš kuda bi počeo/la slobodno se obrati programeru, odnosno osobi koja ti je radila web stranicu pa će to napraviti umjesto tebe.

Jednom kad su web stranica i Google Analytics račun povezani, bilo bi jako pametno postaviti ciljeve. Ciljevi su zapravo ono što želiš da netko radi na tvojoj stranici, na primjer, preuzimanje cjenika usluga, checkout, ispunjavanje kontakt obrasca, preuzimanje nekog PDF materijala i sl.
Pomoću Analyticsa jasno ćeš vidjeti koji od tih prometa ti donosi najviše.

Postavljanje ciljeva naročito je pametno imaš li web shop.
U tom slučaju ovaj korak shvati pod “must have”.

Danas o samom postavljanju ciljeva nažalost neću pisati, no prati me dalje jer ću se ubrzo dotaknuti i te teme u svojim blogovima.

5 razloga zašto moraš imati Google Analytics

Nakon uspješne instalacije koda za praćenje, ukratko te još jednom želim podsjetiti zašto je toliko važno imati ovaj alat.

 1. Na Google Analytics računu možeš vidjeti iz kojih kanala ti dolazi najviše prometa te kakva ti sve publika dolazi na web (godine, spol, interesi), iz kojih sve regija države i inozemstva, putem kojih uređaja, web preglednika itd.
 2. Možeš vidjeti koji marketinški kanal ti donosi najviše zarade. Jesu li to društvene mreže, organsko pretraživanje, e-mail marketing, AdWordsi ili nešto deseto.
 3. Možeš postaviti ciljeve i vidjeti točan broj osoba koje su kliknule na određeni gumb za akciju, na primjer, na kontakt obrazac.
 4. Također možeš vidjeti ključne riječi iz AdWords računa (ako si ih povezao/la) i vidjeti temeljem kojih ključnih riječi osobe dolaze na tvoj web i tamo se najduže zadržavaju.
 5. Zadnje, ali ne i manje važno, možeš vidjeti s kojih web stranica odlazi tvoj promet i tako ih poboljšati da osoba što duže ostaje na istoj.

U suštini, Google Analytics je neizostavan alat kojim lako možeš zaključiti donosi li ti web stranica nove klijente i time veću prodaju, ili ti samo nepovratno guta novce, vrijeme i trud koji u nju ulažeš.

Želiš još malo razgovarati o Google Analyticsima ili želiš da ti pomognem oko instalacije / čitanja podataka ili nečeg trećeg?

Ne ustručavaj se kontaktirati me.

Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".