Google Analytics – besplatni alat s kojim nećete bacati novac u vjetar

google-analytics-alat

Google Analytics – besplatni alat s kojim nećete bacati novac u vjetar

Google Analytics – besplatni alat s kojim nećete bacati novac u vjetar 1181 650 Pisalica

Kad pred klijentima spomenemo alat naziva Google Analytics, većina njih uputi nam pogled ispod obrve. Jasno nam je da takvim klijentima marketing nije njihova domena, i jasno nam je da to ne trebaju znati.

Zato plaćaju stručnjake koji će umjesto njih odraditi posao.
Pa ipak, zašto mislimo da bi direktor jedne tvrtke trebao znati nekoliko osnovnih crta o Google Analyticsu? Odgovor je jednostavan.

Jedino će tako biti siguran da novac za marketing ulaže u prave kanale, ali i da ljude koje dovede na web stranicu konvertira u kupce.

Drugim riječima, svoj teško zarađeni novac neće bacati u vjetar.

Na društvenim mrežama i Google AdWords profilu daju se iščitati povratne informacije marketinških kampanja, no one same po sebi uvijek nisu dovoljne za konkretne zaključke. Iako možda nekom svi ti grafovi izgledaju kao da su od velike pomoći, bez Google Analyticsa nećete dobiti kompletnu krvnu sliku web stranice.

Kako ga instalirati na svoju web stranicu i koje vrijednosti zapravo donosi, saznajte u nastavku.

Kako instalirati Google Analyticse na web stranicu? (kratki tutorijal)

Da biste mogli pokrenuti Google Analytics račun potrebno je, ili se prijaviti kroz Gmail račun, ili kreirati Analytics račun preko nekog drugog maila.

Nakon popunjavanja osnovnih podataka o web stranici (npr. naziv i URL adresa) te prihvaćanja Googleovih uvjeta, vaš račun bit će kreiran.

Dosad ste za sve navedeno potrošili svega dvije minute i nalazite se na početnoj stranici računa Google Analytics.

google-analytics

U tom trenutku alat vam nudi dva vrlo važna podatka:

 • ID računa,
 • kod za praćenje web lokacije.

ID je nešto poput vašeg računa u banci. Jedino mu vi imate pristup, a da bi ga još netko koristio (npr. agencija ili osoba zadužena za oglašavanje), vi mu trebate dati svoju dozvolu (nešto slično punomoći).

Tu dozvolu radite na sljedeći način. U lijevom donjem kutu kliknete na kotačić koji se zove “administrator” pa zatim u srednjoj koloni nazvanoj “entiteti” kliknete na “upravljanje korisnicima”.

Nakon toga otvorit će vam se prozor kao što je ovaj ispod teksta, gdje ćete upisati e-mail osobe kojoj želite dati neku ili sve od sljedećih ovlasti:

 • da pročita i analizira vaš račun
 • uređuje vaš račun
 • surađuje na računu s ostalim korisnicima
 • upravlja korisnicima računa (ovo je najviša uloga).
google-analytics

Druga stvar koja se nalazi odmah ispod ID-a je kod za praćenje web stranice. To je onaj čuveni kod o kojem se toliko priča, a pomoću kojeg možete pratiti apsolutno sve što se događa na vašem webu.

Da bi taj kod funkcionirao, potrebno ga je najprije kopirati, a zatim zalijepiti u header web stranice.

Uz malo bolje informatičko znanje taj postupak možete napraviti sami. Ipak, ako nikada niste vidjeli kod i ne znate odakle biste počeli, slobodno se obratite programeru, odnosno osobi koja vam je izradila web stranicu pa će to napraviti umjesto vas.

Jednom kad su web stranica i Google Analytics račun povezani, bilo bi jako pametno postaviti ciljeve. Ciljevi su zapravo ono što želite da netko radi na vašoj stranici, na primjer, preuzimanje cjenika usluga, checkout, ispunjavanje kontakt obrasca, preuzimanje nekog PDF materijala i sl. Pomoću Analyticsa jasno ćete vidjeti koji od ovih parametara vam donosi najviše prometa.

Postavljanje ciljeva naročito je pametno imate li web shop. U tom slučaju ovaj korak shvatite pod “must have”.

5 razloga zašto morate imati Google Analytics

Nakon uspješne instalacije koda za praćenje, želimo vas još jednom podsjetiti zašto je toliko važno imati ovaj alat.

 1. Na Google Analytics računu možete vidjeti iz kojih kanala vam dolazi najviše prometa te koja publika dolazi na web (godine, spol, interesi), iz kojih sve regija države i inozemstva, putem kojih uređaja, web preglednika itd.
 2. Možete vidjeti koji marketinški kanal vam donosi najviše zarade. Jesu li to društvene mreže, organsko pretraživanje, e-mail marketing, AdWordsi ili nešto deseto.
 3. Možete postaviti ciljeve i vidjeti točan broj osoba koje su kliknule na određeni gumb za akciju, na primjer, na kontakt obrazac.
 4. Također možete vidjeti ključne riječi iz AdWords računa (ako ste ih povezali) i vidjeti temeljem kojih ključnih riječi osobe dolaze na web i tamo se najduže zadržavaju.
 5. Zadnje, ali ne i manje važno, možete vidjeti s kojih web stranica odlazi vaš promet i tako ih poboljšati da osoba što duže ostaje na istoj.

U suštini, Google Analytics je neizostavan alat kojim lako možete zaključiti donosi li vam web stranica nove klijente i time veću prodaju, ili vam samo nepovratno guta novce, vrijeme i trud koji u nju ulažete.

Za dodatan savjet ili pomoć oko instalacije Google Analyticsa, slobodno nam se javite.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?