Podsjetnik zašto nije dobro biti previše ovisan o jednom izvoru prometa

Kad je 2017. godine Facebook najavio kako testira mogućnost da iz news feeda makne sav sadržaj osim objava prijatelja i plaćenih oglasa, među brojnim je mikro poduzetnicima zavladala panika.

Zaključak do kojeg smo svi zdravom logikom mogli doći bio je sljedeći – u slučaju da ova promjena zaživi globalno (za sve Facebook korisnike), jedni način da post s vaše Facebook stranice dođe u news feed potencijalnog kupca bio bi plaćena objava.

Efekte toga odmah su osjetili manji mediji iz Slovačke, jedna od država u kojoj je ova „novina“ prva zaživjela. I kada kažemo osjetili, zapravo koristimo relativno blagi izraz jer je organic reach u dva dana pao za dvije trećine, a kod nekih čak i za tri četvrtine. Broj komentara, lajkova i dijeljenja sadržaja (eng. share) pak je pao za čak 4 puta.

Koristite li Facebook za prezentaciju svog poslovanja, onda jako dobro znate da je Facebook optimizirao svoj algoritam prema tim istraživanjima te danas vašu objavu potencijalni kupci mogu vidjeti gotovo isključivo ako je promovirate (čitajte: ako za nju dobro platite).

Upozoravali smo 2017. godine, a upozoravamo i danas, zbog toga što društvene mreže nisu u vašem vlasništvu pa time i upravljačkom palicom, nikada, ali zaista nikada ne biste trebali svoje poslovanje temeljiti samo na jednom marketinškom kanalu.

Krenuli ste u biznis i planirate se oslanjati isključivo na Facebook po pitanju marketinških aktivnosti? Razmislite o tome još malo

Prečesto čujemo komentare novih obrtnika i poduzetnika koji su umjesto web stranice kreirali samo Facebook stranicu i rekli da im je to dovoljno. Neki su sa svojim Facebook stranicama razvili prilično dobar (da ne kažemo impresivan) generator upita.

Nekima među njima cijeli posao kojeg trenutno rade ovisi isključivo o Facebooku, odnosno brendu kojeg su izradili uz pomoć svoje Facebook stranice.

No postoji jedan problem s takvom praksom. Kada svoj posao gradite na nečemu što nije vaše, vrlo ste ranjivi na sve izmjene kojih se sjeti vlasnik platforme.

U slučaju Facebooka, stvar je prilično jednostavna. Ovaj američki gigant uvijek će staviti svoj interes ispred vašeg. Pod izlikom ili ne, svojih zadovoljnih korisnika će se svakog dana vraćati na platformu kako bi je aktivno koristili i klikali na oglase od kojih Facebook, naravno, živi.

Vrijedi li isto i za Instagram?

Vrijedi! Brojni influenceri danas grade svoju karijeru isključivo preko Instagrama. No, Instagram je, baš poput svake društvene mreže, podložan promjenama i korisnik nema uzde nad tom mrežom. To znači da vlasnik Instagrama, koji je ujedno i vlasnik Facebooka, može u bilo kojem trenutku izmijeniti uvjete poslovanja, pa ako temeljite svoje poslovanje samo na toj mreži, možete ozbiljno ugroziti svoje poslovanje.

Nemojte gristi prste i strahovati „Što ako?“ jer u nastavku ćemo vam dati nekoliko ideja uz koje vaše poslovanje može biti uspješno i u onim scenarijima kada se ne oslanjate samo na jednu društvenu mrežu.

Napravite svoju web stranicu (ako još niste)

web-stranica

Umjesto da se oslanjate isključivo na društvene mreže, mnogo bolja ideja je kreirati vlastitu web stranicu i kontinuirano raditi na povećanju prometa na istu.

Osim što ćete tako mnogo bolje komunicirati vrijednosti svog brenda, daleko je veći potencijal kojeg možete realizirati kod ljudi koji dođu u doticaj s vama. Drugim riječima, na taj način možete mnogo veći broj posjeta pretvoriti u upite za svoj proizvod ili uslugu (naravno, ako radite stvari kako treba).

Druga bitna stvar je sljedeća – sav sadržaj na vašem webu je isključivo vaš i možete ga prezentirati kako god želite. Jedini „uvjeti korištenja“ su oni vaši, dokle god su u skladu sa zakonima države, a u slučaju država članica EU i u skladu sa zakonima i propisima Europske unije. Na primjer, ako vam Facebook ne dopušta veliki doseg za prije/poslije fotografije transformacija koje radi vaš proizvod ili usluga, to bez problema možete postaviti na web stranicu te kroz druge kanale doći do željenog obima ciljane publike.

I treća stvar; na svojoj web stranici s vremenom stvarate repozitorij svega što radite. Uz dobar web dizajn tako ćete fenomenalno prezentirati svoje proizvode. Sadržaj koji ste kreirali prema svojoj logici također će vam olakšati da svoj marketing provodite u skladu sa svim fazama prodajnog lijevka, a to će vas u konačnici dovesti i do većih rezultata.

Budite vidljivi na tražilicama

Osim društvenih mreža, potencijalni kupci u doticaj s novim brendovima dolaze i putem tražilica. Ako svoje poslovanje temeljite isključivo na društvenim mrežama, u velikoj si mjeri ograničavate vidljivost na tražilicama.

Web stranica koja je informativna, koja kvalitetno prezentira vaš brend i čiji sadržaj obrađuje teme koje se tiču vaših klijenata, omogućuje vam da dolazite do novih leadova, bez obzira na kojim kanalima boravili vaši klijenti. Posebice ako su ti tekstovi za prodajne stranice pisani po pravilima struke, što uključuje osnovne principe SEO optimizacije.

Ništa bez kvalitetne strategije sadržaja

Imati web stranicu je samo po sebi dobro, no imati domenu za svoj brend koja će prva iskočiti za probleme kupaca koje vaš proizvod ili usluga rješava, ono je što zapravo želite.

Do toga se dolazi uz redovito prakticiranje sljedećih aktivnosti:

  1. Tekstovi na web stranici koje imate pisani su imajući u vidu „web logiku“ konzumiranja: čitljivi, kratki, jasni, s benefitima, gomilom multimedije i principom prodajnog lijevka;
  2. Imate content marketing strategiju što znači da ste definirali listu ključnih riječi koje su važne za vaše poslovanje. Uz to, svaki tjedan pišete barem jedan tekst koji se odnosi na ono što radite i koji pokriva ciljane keyworde. Taj sadržaj do vaše publike dolazi kroz razne marketinške kanale: Facebook, Twitter, e-mail, LinkedIn, internetske tražilice, popularne portale. Vaši kupci vam zahvaljuju jer rješavate goruće probleme;
  3. Redovito radite A/B testiranja za svaku ideju, ništa ne pretpostavljate i svoje marketinške strategije prilagođavate onome što vam govore rezultati testiranja.

Društvene mreže su super stvar, ali ne oslanjajte se samo na njih

facebook

Da se razumijemo, društvene mreže su genijalan marketinški kanal i mogu napraviti čuda za uzlet vaše poslovne ideje. Pod uvjetom da ostanu samo jedan od kanala, nikako ne i jedini.

Objavljujete li redovito sadržaj na svojoj web stranici te svoje kupce tražite kroz brojne online i offline kanale, kao i ako vaš brend na tražilicama postaje konkretno rješenje za nečije probleme, ovakve izmjene na jednom od marketinških kanala neće vas previše brinuti.

U slučaju da vam društvene mreže jednog dana postanu (pre)skupe za dolazak do klijenata, uvijek možete resurse orijentirati na druge izvore, bez da u većoj mjeri osjetite udarac na svoje financije. Ili barem na marketinški budžet.

Imate li dodatna pitanja ili želite vođenje društvenih mreža prepustiti u naše ruke, javite nam se. Rado ćemo vam pomoći da uz što manje uloga dođete do što boljih rezultata za vaše poslovanje.