E-mail kampanje su korisne, ali samo u ovim slučajevima

newsletter-slanje

E-mail kampanje su korisne, ali samo u ovim slučajevima

E-mail kampanje su korisne, ali samo u ovim slučajevima 1200 650 Pisalica

E-mailovi – čudo koje ili obožavaš, ili mrziš. Dok su jedni klijenti uvjereni da su e-mail marketingom podigli prodaju za gotovo 50%, drugi su sumnjičavi i pitaju se treba li im još i taj oblik oglašavanja. Emocije su, naravno, posljedica iskustva.

Pokazat ću ti danas da e-mail marketing ne mora biti dosadan i direktno prodajni, a da unatoč tome možeš izvući velike koristi od njega.

I dok sada čitaš ove retke s određenom dozom skepticizma, evo magične formule: kao i kod svake druge marketinške kampanje, i kod e-mail marketinga moraš biti specifičan/na.

U nastavku je lista od 10 koraka koje trebaš pratiti da dođeš do svoje prve uspješne e-mail marketing kampanje.

Odredi cilj

Prvo i osnovno pravilo svake kampanje jeste odrediti cilj. Ne možeš natočiti gorivo u auto i krenuti, ako ne znaš gdje želiš stići. Jednom kad si odredio/la specifičan cilj, vrijeme je za planiranje i akciju.

Evo primjera nekih ciljeva:

 • rasprodati robu sa zalihe,
 • predstaviti novi proizvod,
 • skinuti cjenik usluga.

Nakon što odrediš cilj, postavi si još jedno važno pitanje – je li ovo pravi put do cilja?

Ponekad e-mail nije najbolja opcija, već je bolje kampanju raditi preko oglašavanja na Facebooku, Googleu ili preko nekog četvrtog kanala.

Ako nisi siguran/na koji je put do cilja tvoje nove kampanje, pomogni si idućim korakom – odredi publiku koja treba ostvariti tvoje ciljeve.

Pitaj se tko je tvoja ciljana publika

Kad zaključiš tko je tvoja ciljana publika, znat ćeš i kakav ton komunikacije izabrati. Osnovno pravilo kod određivanja tona prema publici jeste ne forsirati. Naravno, to ne znači da trebaš krenuti u suprotnu krajnost i biti uštogljen/na. Prirodnost je uvijek najbolji izbor kada je u pitanju komunikacija.

Na primjer, ako prodaješ mobilnu aplikaciju za mlade, obratit ćeš im se u “ti formi”, prijateljskom porukom i s nekoliko žargona koji oni svakodnevno koriste u međusobnoj komunikaciji.

Želiš li prodati naočale starijim osobama (60+), obratit ćeš se s poštovanjem, porukom koja je pisana većim fontom, bez korištenja teških pojmova iz medicine koje oni vjerojatno ne razumiju.

Prodajni cilj koja od navedena dva primjera je lakše ostvariv preko e-mail kampanje? Dakako, prvi. Starije osobe su umjesto interneta navikle oglase dobivati putem novina, radija, TV kanala, letaka…

Da bi nešto primio/la, trebaš nešto i dati

Mi ljudi ne volimo se osjećati dužnima. To je poznato odavno i upravo taj fenomen iz psihologije pomogao je slavnoj Coca-Coli da bude prepoznatljiv brend kakav je danas.

Naime, Coca-Colina brend kampanja iz 1950-ih bila je zamišljena tako da se bočica od 1,8 dcl tog napitka besplatno dijelila u ljekarnama.

I danas postoje slične promocije. Na primjer, pri ulazu u trgovinu dijele se besplatni uzorci kave, ulošci, šamponi… Na web shopovima se dijele bonovi od 50 kn za prvi kupovinu, kodovi za popuste, besplatne e-knjige sa savjetima.

Trgovci su osvijestili – moraju najprije nešto pokloniti.

Što možeš pokloniti putem e-mail kampanje?

 • poklon bon za prvu kupovinu
 • kod za popust
 • e-knjigu ili članak s korisnim informacijama
 • recepte
 • informacije temeljene na znanstvenim istraživanjima kojih se teško dokopati…

Često ponavljam – granica je jedino tvoja mašta. To vrijedi i u ovom slučaju.

Copy e-maila kojim ćeš osvojiti

Kad si konačno odredio/la cilj kampanje, odlučio/la da to bude e-mail kampanja, imaš ciljanu publiku (targetiranje) i benefite koje želiš naglasiti, vrijeme je za pisanje :).

copy-emaila

Pisanje copyja e-maila ne bi se trebalo puno razlikovati od pisanja bilo kojeg drugog sadržaja za web.

Jasno, trebalo bi biti još specifičnije i još kraće. E-mail ne podržava dužu formu.

Podsjeti se kako pisati za web stranice! Klikni ovdje i preuzmi besplatnu e-knjigu:
Vodič s 15 ultimativnih savjeta koje trebaš imati u malom prstu.

Svakako, naslov je jedan od najvažnijih elemenata kojim ćeš publiku ili pridobiti, ili izgubiti.

Zatim naglasi spomenute benefite – vrijednosti koje želiš dati svojim čitateljima.

Pišeš li tekst koji je duži od 3-4 reda, razvrstaj ga u odlomke. Stiliziraj da oko kod skeniranja pohvata najvažnije elemente.

Neću se ponavljati, sve već piše u spomenutoj e-knjizi.

Sadržaj potkrijepi fotografijom

Pitanje je li važniji sadržaj ili fotografija e-maila, jednako je pitanju – što je bilo prvo, kokoš ili jaje?
Oba elementa su podjednako važna.

No, valja znati da se oba elementa trebaju nadopunjavati. Sama fotografija ne znači puno bez adekvatnog sadržaja, i obrnuto.

Fotografijom trebamo potkrijepiti tekst. Emocije koje provlačimo.

Da sumiram, korištenje fotografija/grafikona/gifova i sl. u tekstu:

 • čitatelju omogućuje da predahne,
 • potkrepljuje informacije (grafikon),
 • stvara dinamičnost teksta,
 • dodatno pojašnjava rečeno pomoću vizualnog podražaja te
 • pojačava emocije.

Sve ti džabe, ako nemaš CTA

Call to action (CTA, gumb za akciju, naredbeni gumb) klikabilan je gumb koji se koristi na obrascu za pokretanje akcije ili skupa akcija. Taj gumb može biti u obliku slike ili u obliku dijela teksta.

call-to-action

Krajnji cilj CTA gumba je jedan – konverzija. Tvoj cilj.

A poanta?
Kada netko na njega klinke, odlazi na zadani landing page (slijetnu stranicu) na kojoj bi u idealnom slučaju trebala biti izvršena konverzija (na primjer – upis na newsletter listu, skidanje cjenika ili kupovina proizvoda).

No, s CTA gumbom treba biti oprezan. Na jednoj stranici, odnosno u jednom e-mailu najbolje je koristiti jedan CTA. U suprotnom, tvoji bi se čitatelji zbog više gumba mogli pogubiti, što bi tebi znatno smanjilo konverzije (čitaj: ne bi te dovelo do željenog cilja).

Oprezno koristi linkove

I dok se u blog postovima preporučuje linkati što više radi optimizacije teksta i web stranice, u e-mailu je dobro linkove svesti na minimum. Dapače, linkati samo CTA.

Odgovor se nameće sam po sebi – više linkova znači više mogućih izlaza iz e-maila. Posljedično, ako više osoba izađe iz e-maila bit će manje onih koji će kliknuti na željeni CTA gumb.

Uz CTA ipak trebaš imati barem još dva linka. Pogađaš koja?

Prvi, onaj gdje se osoba može odjaviti s mejling liste. I drugi, onaj gdje se osoba može upisati u mejling listu. Ova potonja korisna je kada netko tvoj e-mail prosljeđuje kolegi/ci.

Smisli kvalitetan snippet e-maila

Što je snippet u e-mailu? Ovo označeno narančastom bojom.

snippet

Ta jedna mala kratka i slatka rečenica važna prilikom slanja maila, može znatno utjecati na to hoće li primatelj/ica mail otvoriti ili neće.

Shvatite ga kao svojevrsni produžetak naslova. Rečenicu u kojoj objašnjavate naslov ili pak ističete određenu vrijednost za čitatelja/icu.

Kako u sam naslov možemo uklopiti mali broj znakova (do 150) vidjet ćeš koliko će ti snippet biti od pomoći kada ga jednom upoznaš!

Također, u snippet možeš uklopiti neke riječi ili znakove koje u naslovu ne bi trebao/la koristiti zbog spam filtera: povoljno, sniženje, akcija, emotikoni i sl.

Evo nekoliko primjera kako koristiti snippet (označen je crvenom bojom):

Zauzvrat ti poklanjamo nešto vrijedno > Ispuni naš upitnik o zadovoljnosti uslugama

Zakasnila si? > Ne, nisi! Rasprodaja zimske kolekcije traje do 31. siječnja

Dođi nam na Božićni buvljak > Uštedi od 20 do čak 60%

Optimiziraj fotografije

Ako nemaju svoj naziv i opis, fotografije na internetu su kao video bez tona.

Naime, Google ne prepoznaje fotografiju bez alt taga i title taga te ih je zato važno namjestiti.
Evo kako to izgleda u praksi.

optimiziranje-fotografija

Testiraj i ispravi pogreške

Često znam kazati, sreća je naša koji se bavimo digitalnim marketingom da se svaka stavka oglašavanja da mjeriti.
I ono još važnije – testirati.

Sjetite se kako je marketing izgledao pred 50-ak godina. Marketingaši su napravili plakat i zalijepili ga na vidljivo mjesto. Nisu znali je li to mjesto dovoljno vidljivo, koliko je osoba vidjelo plakat, je li isti zanimljiv više ženskoj ili muškoj publici, mlađima ili starijima…

Ako promašimo našu ciljanu publiku zbog prethodno postavljenih krivih pretpostavki, u digitalnom marketingu možemo djelovati na vrijme i pogrešku ispraviti.

Ali, naravno, važno je testirati! Ne možemo znati hoće li neki e-mail proći bolje ako ima A) naslov u kome se ističe vrijednost za čitatelja/icu ili B) naslov koji je direktno prodajni.

I kad smo jednom testirali, ne možemo biti sigurni da će test pokazati isto i u nekoj drugoj tvrtki. Da, svaka je tvrtka posebna, ima svoju ciljanu publiku koja se možda od neke druge razlikuje za nijanse. Ipak, svaka publika traži u tvrtki kojoj je dala povjerenje neku osobnost. Gradi novu zajedničku priču. Drugačiju od svih ostalih.

Zato, ponavljam, testiraj, testiraj, testiraj!

Eto, prošli smo 10 savjeta za izradu e-mailova! Ako imaš nedoumice ili dodatna pitanja, slobodno ostavi komentar ispod članka – rado ću ti odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Vi hrabriji, slobodno me kontaktirajte direktno 😉

Primaj moje edukativne članke


Get in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".