E-mail kampanje su korisne, ali samo u ovim slučajevima

E-mail. Čudo koje ili mrzite ili obožavate.

I dok su jedni klijenti uvjereni da su e-mail marketingom podigli prodaju za 50%, drugi su sumnjičavi i pitaju se treba li im još i taj oblik oglašavanja. Emocije su, naravno, posljedica iskustva.

Danas ćemo vam pokazati kako e-mail marketing ne mora biti dosadan te da pomoću njega možete ostvariti nevjerojatne poslovne rezultate.

U nastavku slijedi lista od 10 koraka koje trebate pratiti kako biste došli do svoje prve uspješne e-mail kampanje.

Odredite cilj

Prvo i osnovno pravilo svake kampanje je odrediti cilj. Ne možete natočiti gorivo u auto i krenuti, ako ne znate gdje želite stići. Jednom kada odredite specifičan cilj, vrijeme je za planiranje i akciju.

Evo primjera nekih ciljeva e-maila:

 • rasprodati robu sa zalihe
 • predstaviti novi proizvod
 • skinuti cjenik usluga

Nakon što odredite cilj, postavite si sljedeće pitanje: „je li ovo pravi put do cilja?“.

Ponekad e-mail nije najbolja opcija, već je kampanju bolje raditi preko oglašavanja na Facebooku, Googleu ili nekog drugog kanala. Ako niste sigurni koji je put do cilja vaše nove kampanje, pomognite si idućim korakom – odredite publiku koja treba ostvariti vaše ciljeve.

Pitajte se tko je vaša ciljana publika

Kad zaključite tko je vaša ciljana publika, znat ćete i kakav ton komunikacije izabrati. Na primjer, ako prodajete mobilnu aplikaciju za mlade, obraćat ćete im se s „ti“, prijateljskim tonom i s nekoliko žargona koje oni svakodnevno koriste u međusobnoj komunikaciji.

Želite li prodati naočale starijim osobama, obratit ćete im se s poštovanjem, porukom koja je pisana većim fontom i bez korištenja teških pojmova koji oni vjerojatno ne razumiju.

Hoćete li preko e-mail kampanje lakše doprijeti do mlađih ili nešto starijih osoba? Do mlađih jer starije osobe su navikle čitati oglase putem novina, radija, TV kanala ili letaka, a mlađe putem interneta.

Da biste nešto primili, trebate nešto i dati

Mi se ljudi ne volimo osjećati dužnima. Upravo je taj fenomen iz psihologije pomogao slavnoj Coca-Coli da bude prepoznatljiv brend kakav je danas. Naime, Coca-Colina brend kampanja iz 1950-ih bila je izmišljena tako da se bočica od 1,8 dcl tog napitka besplatno dijelila u ljekarnama.

I danas postoje slične promocije. Na primjer, pri ulazu u trgovinu dijele se besplatni uzorci kave, uložaka, šampona… Na web shopovima se dijele bonovi od 50 kuna za prvu kupovinu, kodovi za popuste, besplatne e-knjige sa savjetima…

Trgovci su osvijestili da najprije moraju nešto pokloniti.

Putem e-mail kampanje možete pokloniti:

 • recepte
 • kodove za popust
 • poklon bonove za prvu kupovinu
 • informacije temeljene na znanstvenim istraživanjima do kojih je teško doći

Često ponavljamo da je jedino vaša mašta granica. To vrijedi i u ovom slučaju.

Copy e-maila kojim ćete osvojiti svoju publiku

Odredili ste cilj kampanje, znate koja je vaša ciljana skupina i benefite koje želite naglasiti? Vrijeme je za pisanje! Pisanje e-maila se ne bi trebalo razlikovati od pisanja bilo kojeg drugog sadržaja za web. Jasno, trebalo bi biti specifično i kratko. Dugačke e-mailove rijetko tko čita.

Svakako, naslov je jedan od najvažnijih elemenata kojima ćete publiku ili pridobiti ili izgubiti. Zatim naglasite spomenute benefite, odnosno vrijednosti koje želite dati svojim čitateljima. Pišete li tekst koji je duži od 3-4 reda, razvrstajte ga u odlomke. Važne riječi podebljajte tako da budu što uočljivije.

Sadržaj potkrijepite fotografijom

Pitanje je li važniji sadržaj ili fotografija e-maila jednako je pitanju „što je bilo prvo, kokoš ili jaje“?

Oba elementa su podjednako važna i trebaju se međusobno nadopunjavati. Sama fotografija ne znači puno bez adekvatnog sadržaja i obrnuto. Fotografijom trebate potkrijepiti tekst. Emocije koje provlačimo.

Dakle, korištenje fotografija, grafikona ili gifova u tekstu:

 • pomaže čitatelju da predahne
 • potkrepljuje informacije
 • stvara dinamičnost teksta
 • dodatno pojašnjava rečeno pomoću vizualnog podražaja
 • pojačava emocije
pisanje-e-maila

Uzalud vam sve, ako ne koristite CTA

Poziv za akciju (engl. call to action) je klikabilan gumb koji se koristi za pokretanje akcije ili više njih. Taj gumb može biti u obliku slike ili dijela teksta.

Kada osoba klikne na CTA, dolazi na odredišnu stranicu (engl. landing page) kojoj je cilj navesti čitatelja da napravi konverziju. Primjerice, upis na newsletter listu, skidanje cjenika ili kupnja proizvoda.

No, s pozivom na akciju treba biti oprezan. Na jednoj stranici, odnosno u jednom e-mailu najbolje je koristiti jedan CTA. U suprotnom bi se čitatelji mogli zbuniti, što bi znatno smanjilo konverzije.

Oprezno koristite linkove

I dok se u blog postovima preporučuje što više linkati radi optimizacije teksta i web stranice, u e-mailu je linkove poželjno svesti na minimum. Dakle, linkajte samo poziv na akciju. Više linkova znači više mogućih izlaza iz e-maila. Što više osoba izađe iz e-maila bit će manje onih koji će kliknuti na željeni CTA gumb.

Uz poziv na akciju, u e-mailu trebate imati još dva linka. Pogađate koja? Prvi je onaj gdje se osoba može odjaviti s liste pretplatnika. A drugi onaj gdje se osoba može upisati u e-mail listu. Ovaj potonji je koristan kada netko vaš e-mail prosljeđuje kolegi ili kolegici.

Osmislite kvalitetan snippet e-maila

Što je snippet u e-mailu? Shvatite to kao svojevrsni produžetak naslova. Rečenicu u kojoj objašnjavate naslov ili pak ističete određenu vrijednost za čitatelje. Ta jedna mala kratka rečenica može znatno utjecati na to hoće li primatelji otvoriti e-mail ili ne.

Kako u sam naslov možemo uklopiti mali broj znakova (do 150) vidjet ćete koliko će vam snippet biti od pomoći. Također, u snippet možete uklopiti neke riječi ili znakove koje u naslovu nije poželjno koristiti zbog spam filtera (povoljno, sniženje, akcija, emotikoni…).

Evo nekoliko primjera kako koristiti snippet.

Zauzvrat ti poklanjamo nešto vrijedno > Ispuni naš upitnik o zadovoljstvu uslugama

Zakasnila si? > Ne, nisi! Rasprodaja zimske kolekcije traje do 31. siječnja

Dođi nam na Božićni buvljak > Uštedi od 20 do čak 60%

Optimizirajte fotografije

Ako ne sadrže naziv i opis, fotografije na internetu su kao video bez tona. Naime, Google ne prepoznaje fotografiju bez alt taga i title taga i zato ih je važno ispuniti.

optimizacija-fotografija

Testirajte i ispravite pogreške

Sreća po nas koji se bavimo digitalnim marketingom je što se svaka stavka oglašavanja na internetu može mjeriti. I ono još važnije – testirati.

Sjetite se kako je marketing izgledao prije 50-ak godina. Marketingaši su napravili plakat i zalijepili ga na vidljivo mjesto. Nisu znali je li to mjesto dovoljno vidljivo, koliko je osoba vidjelo plakat, je li plakat više zanimljiv ženskoj ili muškoj publici, mladima ili starijima…

Ako promašimo ciljanu skupinu zbog prethodno postavljenih krivih pretpostavki, u digitalnom marketingu možemo djelovati na vrijeme i ispraviti tu pogrešku. Ali, naravno, važno je testirati. Ne možemo znati hoće li neki e-mail proći bolje ako ima:

 1. naslov u kojem se ističe vrijednost za čitatelja
 2. naslov koji je prodajni

I kad jednom testiramo, ne možemo biti sigurni da će isto vrijediti i za neku drugu tvrtku. Svaka je tvrtka posebna i ima svoju ciljanu skupinu koja se možda od neke druge razlikuje za nijanse. Ipak, svaka publika traži neku osobnost u tvrtki kojoj je dala povjerenje. Zato gradite novu zajedničku priču. Drugačiju od svih ostalih. I, naravno, testirajte!

Eto, prošli smo svih 10 savjeta za uspješnu e-mail kampanju. Ako imate pitanja ili trebate pomoć oko kreiranja newslettera, stojimo vam na raspolaganju.