Content – sadašnjost i budućnost marketinga

Sadržaj je kralj! Izreka s kojom se većina već susrela. No, je li uistinu tako?🤔

Zamisli da kupuješ novi mobitel. Prvo što ćeš sigurno napraviti je malo prosurfati Internetom i pročitati o karakteristikama, prednostima i recenzijama pojedinog uređaja. Naravno, pregledat ćeš i par fotografija, a možda čak i video radi lakšeg donošenja konačne odluke.

Nakon istraživanja, donosiš odluku i kupuješ mobitel koji odgovara tvojim preferencijama.

E, sad, ono što ti je najviše pomoglo pri donošenju odluke jest relevantan sadržaj. Tako da ako su i bile kakve sumnje na početku, moramo ti potvrditi da izreka s početka definitivno stoji!

No, radi detaljnijeg upoznavanja s veličanstvenim kraljem, uvodimo te u čari Content marketinga 😄 .

Što je Content marketing?

Content marketing predstavlja sadržajni marketing. Njegov osnovni cilj nije kreiranje prodajnog sadržaja, već kreiranje korisnog, zanimljivog i relevantnog sadržaja koji odgovara na pitanja korisnika. Odnosno, koji prvenstveno educira te pomaže riješiti određeni problem.

Osnovna svrha Content marketinga jest privlačenje potencijalnih klijenata i njihovo pretvaranje u stvarne klijente te održavanje odnosa s postojećim.

Kako ga korisnici sami pretražuju, smatra se nenametljivim oblikom sadržaja. A redovito plasiranje informativnog sadržaja od strane poduzeća u konačnici će prepoznati i sami klijenti. Pa će ga tako nagraditi svojom lojalnošću i ostvarenjem konačnog cilja (kupnjom proizvoda ili usluge, pretplatom na newsletter i sl, što u svijetu marketinga zapravo nazivamo konverzijama).

Budući da Content marketing u prvi plan stavlja zadovoljavanje specifičnih potreba korisnika, smatra se jednim od najefikasnijih oblika digitalnog marketinga.

Efikasan Content marketing ne bi mogao funkcionirati bez prethodno definirane strategije, pa smo tako korake iste opisali u nastavku.

Krenimo redom! 😊

Koraci za uspješno kreiranje Content marketing strategije

Definiraj cilj poslovanja

Kako svaka strategija započinje definiranjem cilja, prije samog kreiranja sadržaja, moraš znati zašto se uopće baviš Content marketingom i koju vrijednost očekuješ od svoje publike. Očekuješ li možda veću čitanost sadržaja, veći broj pretplatnika na newsletter ili veću prodaju?

Definiraj ciljnu publiku

Nakon toga, moraš obratiti pažnju na svoju ciljnu publiku. Zato se zapitaj i ustanovi tko je tvoja ciljna publika. S kojim problemima se ona suočava i kako će joj tvoj proizvod ili usluga pomoći pri rješavanju problema.

Vrsta sadržaja

Ako ne znaš o čemu tvoja publika želi čitati, možeš joj jednostavno poslati e-mail anketu. Možeš pisati o onim temama za koje dobivaš najviše upita. Ili o onim temama koje se spominju u komentarima na društvenim mrežama na kojima djeluješ. Također, možeš pregledati sadržaj svoje konkurencije ili stranice foruma.

Kao što vidiš inspiracije ne nedostaje! 😁

No, prije kreiranja samog sadržaja, moraš ustanoviti vrstu sadržaja, koju tvoja publika najviše preferira.

Pa tako možeš kreirati:

  • Blog
  • Sadržaj na društvenim mrežama
  • E-book
  • Infografiku
  • Vizual
  • Video
  • Webinar
  • Podcast
  • Studiju slučaja

O vrstama sadržaja, već smo pisali, škicni na linku: 7 vrsta sadržaja koji privlače najviše kupaca na web

Kad to sve proučiš, savjetujemo ti da kreirani sadržaj publici prezentiraš u različitim oblicima. Jer ćeš tako saznati koji od njih se najviše klika, čita i otvara.

Imaj na umu da kreirani sadržaj bude povezan s tvojim poslovanjem! Jer kakav će dojam ostaviti sadržaj koji ističe sasvim suprotne vrijednosti o kojima ti govoriš? Primjerice, koji ističe vrijednosti konkurencije? Definitivno, zbunjujuć! 😟 A to ne želiš.

Kod kreiranja sadržaja, pripazi na gramatičke i pravopisne pogreške. Ne želiš ostaviti neozbiljan dojam na svoje potencijalne kupce, zar ne?

Također, prilikom kreiranja sadržaja koristi one ključne riječi koje tvoja ciljna publika pretražuje radi boljeg rangiranja na pretraživačima. Kako smo nedavno pisali o njihovoj važnosti, za više informacija posjeti naš blog: Zašto su ključne riječi važne za tražilice?

Upamti, korisnici prvenstveno pretražuju sadržaj koji će riješiti njihov problem. Zato će ih sadržaj prodajnog karaktera u startu definitivno odbiti.

Stoga, znaš što ti je činiti.

Savjetujemo ti još da kreiraš raspored objavljivanja sadržaja kako bi u svakom trenutku bio u toku i kako ne bi slučajno nešto važno propustio.

Platforme za plasiranje sadržaja

Nakon toga, odaberi platforme na koje ćeš objavljivati sadržaj. Primjerice, društvene mreže, web stranice, newsletter, a putem kojih možeš povećati doseg brenda.

Pri tome imaj na umu da isti sadržaj NIJE primjeren za sve društvene mreže jer se svaka od njih razlikuje i ima svoja pravila. Primjerice, Facebook nije namijenjen za plasiranje dugih tekstova, kao što je primjerice to slučaj kod blogova.

Također, zapamti da su društvene mreže mjesta na kojima potencijalni kupci upoznaju tvoje proizvode i tvoj način rada. To nije tvoj webshop.

Mjerenje ciljeva

Na samom kraju, mjeri uspjeh postavljenih ciljeva jer u protivnom nikad ni nećeš znati je li on ostvaren. Možeš samo nagađati, a to, vjeruj nam, ne vodi nikud! 😬

Brojne su prednosti Content marketinga, a neke od njih navodimo u nastavku.

Prednosti koje donosi Content marketing

Red dart target arrow hitting on bullseye, Metaphor to target marketing and business success concept

Kao prvo, Content marketing je jeftiniji u odnosu na tradicionalne oblike marketinga.

Kako se on usmjerava prema ciljnoj publici, privlači kvalitetnije klijente.

Kreirani sadržaj se može ponovno upotrijebiti. Pa se tako primjerice kreirani blog može preoblikovati u slikovnu infografiku ili nešto opširniji e-book.

Isto tako, on se može plasirati putem različitih kanala i time doprijeti do većeg broja zainteresiranih korisnika.

Redovito plasiranje relevantnog sadržaja dovodi do formiranja stalne publike koja će se ponovno vraćati i dijeliti objavljeni sadržaj. Samim time, postoji velika vjerojatnost da će ta publika s vremenom na vrijeme ostvariti konačni cilj poslovanja.

Kreiranjem kvalitetnog i jedinstvenog sadržaja gradi se autoritet i svijest o brendu. A, isto tako specifičan stil, način pisanja i obraćanja prema publici, poduzeće razlikuje od konkurencije.

Kako Google nagrađuje kvalitetan, relevantan i ažuran sadržaj, postoji mogućnost za bolje rangiranje na tražilici. I to za one ključne riječi koje pretražuje ciljna publika, a koje su obuhvaćene kreiranim sadržajem.

Na kraju upamti da svrha Content marketinga nije u kreiranju bilo kakvog sadržaja. Bit je u kvaliteti, a ne u kvantiteti! Pa ćeš tako samo kvalitetnim i relevantnim sadržajem doprijeti do svoje ciljne publike kao i do mjerljivih poslovnih rezultata!

Znaj da kupce nećeš privući preko noći i da je dugotrajan proces gradnje lojalnosti. Stoga ni ne pomišljaj o odustajanju i objavljuj dosljedan i redovan sadržaj. Ako trebaš bilo kakvu pomoć, stojimo ti na raspolaganju!
😉