Što je carousel (vrtuljak) i kada ga koristiti?

Vjerujemo da ste barem jednom usred skrolanja svojom Facebook stranicom naišli na carousel oglase.
I pritom se pitali:

„jaooo, kako ovo poduzeće ima dobar carousel oglas, da barem moja ima tako nešto“.

Pa nastavili s razmišljanjem o tome kako je izrada carousel oglasa vjerojatno komplicirana i skupa. I tu je nažalost vaša priča s kreativnim oglašavanjem stala. Šteta.

Kreativni carousel oglasi ne trebaju biti skupi

Facebook i Instagram (koji je pod Facebookovom dirigentskom palicom) dopuštaju nam od 2015. godine kreirati jednostavne vrtuljke, kako još nazivamo carousel oglase, koji vas neće pogoditi po džepu.

Predodžbe radi, riječ je o više fotografija koje korisnici mogu listati unutar jednog oglasa.

Primjer 1: Vrtuljak za promociju uvijača za kosu
Na prvoj slici žena ima ravnu kosu, na drugoj kovrča pramen, na trećoj je pola kose ravno, a pola kovrčavo, na četvrtoj kosa joj je potpuno kovrčava, dok se na petoj slici nalazi proizvod, dakle pegla za kosu koju oglašavamo.

peimjer-carousel-oglasa

Primjer 2: Carousel oglas pomoću kojeg želimo poboljšati prodaju odjeće i obuće.
Takav oglas također bi imao nekoliko vizuala: na prvoj slici bila bi majica, na drugoj suknja, na trećoj štramplice raznih boja, na četvrtoj preslatke čizme, dok bi na petoj bilo dijete odjeveno u odjeću koju smo prethodno prikazali.

Ili, kao što je prikazano na donjem primjeru, jedan komad odjeće ili obuće možemo razlomiti na više fotografija da bismo prikazali detalje.

primjer-carousel-oglasa

Primjer 3: Tjedni jelovnik
Želite li predstaviti jelovnik svog restorana za svih sedam dana u tjednu, to možete pomoću carousel oglasa. Na zasebne fotografije stavit ćete fotografije jela, dok u tijelo teksta možete upisati cijene.

Dakle, carousel je oglas na Facebooku ili objava na Instagramu pomoću kojeg u nizu fotografija možete ispričati vašu (poslovnu) priču.

Kako izraditi carousel objavu?

Budući da smo već detaljno opisali korake kreiranja carousel oglasa na Facebooku, sad ćemo se pozabaviti izradom carousela na Instagramu. Kroz nekoliko jednostavnih koraka naučit ćete kako izraditi toliko željeni carousel. 😊

U nastavku slijedi primjer carousela koji smo izradili i objavili na Instagram profilu Pisalice

PRVI KORAK

Za početak izradite vizuale koje ćete koristiti za svoj carousel (u tu svrhu može vam pomoći i besplatni alat Canva).

izrada-vizuala

DRUGI KORAK

Kada ste pripremili vizuale, možete krenuti s kreiranjem objave. Na Instagram profilu svog poduzeća, u gornjem desnom kutu uočit ćete oznaku „+“. Klikom na tu oznaku otvorit će se prozor u kojem birate što želite kreirati: objavu, priču, video i sl. U ovom slučaju odabirete objavu, odnosno „post“.

izrada-carousela

TREĆI KORAK

Sljedeći korak je odabir fotografija. Kliknete li na opciju koju smo označili na donjoj slici, na svakoj od fotografija iz albuma pojavit će se kružići. Ti kružići zapravo služe za odabir onih fotografija koje želite u svom carouselu. Kliknite „next“ i idemo dalje. 😊

odabir-fotografija

ČETVRTI KORAK

Prije same objave, možete se poigrati raznim efektima koje Instagram nudi. Jednostavno svajpajte i pogledajte sviđa li vam se neki od njih.

uredivanje-fotografija

PETI KORAK

Još malo i stigli smo do kraja. Savjetujemo vam da prije objave caorusela dodate i lokaciju jer na taj način vaša objava može doseći veći broj ljudi. Ovdje možete označiti osobe i, naravno, dodati tekst objave.

opis-objave

ŠESTI KORAK

Jeste li u prethodnom vizualu primijetili opciju „Advanced Settings“? Klikom na tu opciju, otvorit će vam se nekoliko mogućnosti, među kojima je i opis fotografija, odnosno unos alternativnog teksta.

Zašto je to važno?

Algoritam Instagrama djeluje poput algoritma Googlea. Ako jasno opišete fotografije, tada ih on može prezentirati vašoj ciljanoj publici. Osim toga, ako je vaš Instagram profil javan, fotografije će se pronaći i u rezultatima pretraživanja na Googleu i to za one ključne riječi prema kojima ste opisali svoje fotografije.

alt-tekst

SEDMI KORAK

I došli smo do kraja! Nakon što ste prošli svih 6 koraka, vrijeme je da objavite svoj carousel.

objava-carousela

Svrha carousel oglasa je privući korisnike na web stranicu

Korisnici Facebooka i Instagrama puno vremena provode na tim mrežama, no zapravo su lijeni po pitanju interakcije s prodajnim stranicama.

Ova vrsta oglasa dobar je izbor želite li povećati interakciju korisnika.
No ne zaboravite koji je vaš krajnji cilj, a to je vjerujemo dolazak korisnika na web stranicu.

Da biste ostvarili i prvi i drugi korak, evo nekoliko brzih savjeta:

  • prva fotografija treba biti “udica” kojom ćete privući korisnike
  • razvijte kreativnu priču da bi korisnici “listali” fotografije od početka do kraja
  • uvijek prije izrade razmislite tko je vaša ciljana skupina i tek tada krenite u osmišljavanje i izradu oglasa

Carousel oglasom možete ostvariti čak 10 posto više klikova na vašu web stranicu.

Carousel objavom utječete i na algoritam Instagrama. Naime, ako se korisnici na vašoj objavi zadržavaju duže, Instagram tu objavu smatra zanimljivom pa će je prikazivati većem broju ljudi.

Odgovor na pitanje treba li vam ovakvo oglašavanje ili ne, jeste isti kao i na pitanje želite li više prometa u svom restoranu ili frizerskom salonu. Dakle, odgovor je – DA!

Za više informacija o carousel oglasima javite nam se putem kontakt forme ili pišite na info@pisalica.com. Izradu carousel oglasa možete prepustiti i nama :).