Božićni blagdani samo što nisu stigli? Pomažemo vam pripremiti se na vrijeme!

trgovine-blagdanske-ponude

Božićni blagdani samo što nisu stigli? Pomažemo vam pripremiti se na vrijeme!

Božićni blagdani samo što nisu stigli? Pomažemo vam pripremiti se na vrijeme! 1200 650 Pisalica

Božićni blagdani kucaju nam na vrata. Rekli bismo, samo što nas nije zaskočio, bili spremni na to ili ne. Kako je 12. mjesec gotovo svim trgovcima najunosniji, pripreme za ovo razdoblje trebale su krenuti još ujesen. Ne pred dva tjedna. Ne danas. Sutra nikako.

Uzeli smo si malo vremena i proguglali razne hrvatske trgovine i web shopove, ali i strane koji su prisutni na hrvatskom tržištu. Razlog istaživanja? Zanimalo nas je koje su akcije najpopularnije i do kojih postotaka se spuštaju cijene.

Pa hajdemo vidjeti rezultate…

Božićni blagdani poklanjaju 50% popusta na drugi, jeftiniji artikl

Jedna od najpopularnih akcija je 50% popusta na drugi proizvod. Ono što naš mozak ovdje vidi je -50%, iako je realno sniženje -25%, a često i manje od toga (budući da je jeftiniji proizvod umanjen za 50%). Trik očito pali i zato ga koriste mnogi trgovci.

blagdanski-popusti

Akcija 20% na sve u trgovini tijekom božićnih blagdana

Druga poznata akcija je 20% popusta na apsolutno sav asortiman. Ovo “sve” utječe na nas poput Sile koja u Star Warsima utječe na Jedaj vitezove. Hoćete-nećete, lako padnete pod njezin utjecaj. I iz trgovine se vratite s barem jednom vrećicom.

blagdanski-popusti

Božićni blagdani daruju sniženje do 40%

Ako stavljate popust na samo dio asortimana, odličan trik za prodaju je sniženje do 40%. To dobro znaju u DM-u i Sport Visionu gdje se često koriste upravo takvim sniženjima.

U kojem grmu leži zec, pitate se? U magičnoj brojci 40.
Iako se sniženje odnosi tek na manji dio asortimana, naš mozak kao da to predvidi i pamti samo 40. A 40 je dobar popust, zar ne?

Uostalom, sjetite se sebe ispred trgovine. Ulazite li u one trgovine na kojima piše -20% ili u one na čijem je izlogu istaknuto -40%?
Nije važno na koju robu, važan je što veći popust.

blagdanski-popusti

Tu su i blagdanske vikend akcije

Većina nas ne može šopingirati kroz radni tjedan, a kao potencijalno “rješenje” našem problemu tu su vikend akcije.  

Kratkotrajne akcije od dva ili tri dana najbolje uspijevaju. Opet se sjetite sebe u takvim situacijama. Uđete u trgovinu i naiđete na toplu vestu cool uzorka. Ne svrbi vas od nje koža, ne izgleda kao da ste je kupili na placu. Cijena nije najpovoljnija, no sada je snižena za, recimo, 20%. Razmišljate… trebao bih posjetiti još nekoliko trgovina da vidim što se tamo nudi, no ne kupim li ovu vestu danas, sutra će biti skuplja za 20%. A možda je i neće više biti jer će se rasprodati. Ma kvragu i sve, evo vam 159,00 kn – uzimam.

Takva, impulzivna kupnja poznata je i trgovcima i psiholozima. Ljudi po naravi vole kupovati impulzivno – iskoristite to.

blagdanska-vikend-akcija
blagdanska-vikend-akcija

A jeste li već čuli za sniženje dani proizvoda?

Želite li se istaknuti pred konkurencijom, svoje sniženje nazvat ćete “dani XY proizvoda”.

“Dani madraca” u Jysku postali su tradicija. Ovakva sniženja dobra su ako imate prevelike zalihe jedne vrste proizvoda, ali odlično funkcioniraju i sada u predbožićno vrijeme kada svi mahnito kupujemo poklone.

Na primjer, “dani parfema” neke drogerije baš bi nam dobro došli jer bih tako riješili poklone za mame i bake. Možda i strica, on voli dobre kolonjske vodice.
Malo pretjerujemo, no shvaćate poantu.

blagdanski-popusti

Bogata adventska ponuda

Sve dosad navedeno možemo upakirati u sniženje nazvano “adventska ponuda”. Ako istu ponudu nazovemo još i “posebna”, naši kupci baš bi se mogli osjećati posebno. Kao da smo ih u ovo predbožićno vrijeme darivali popustom zato što znamo da je 12. mjesec teško financijski progurati. A tko ne voli poklone? 😉

adventska-ponuda

Što možemo zaključiti iz navedenih primjera?

S predbožićnim popustima krenulo se već odavno, to je sigurno. Sniženja koja možemo očekivati prije Božića kreću se od 20 do 30% i uglavnom su prikazana kao razne akcije.

Posebne maštovitosti nema ni ove godine. Trgovci međusobno prepisuju ideje. Rade po nekoj uhodanoj špranci. Prodaja se, ipak, povećava.

Ali nije to do akcija. To je do prosinca. Košarice se pune poklonima koji se od početnih cijena razlikuju za 20 do 30%, ovisno koju smo akciju “upecali”.

No sjetimo li se toga da svaki trgovac prvo namjerno poveća cijenu jer zna kako je treba odmah ili vrlo brzo sniziti da bi uopće prodao, ove akcije zapravo su “šuplje akcije”! Naš zaključak? Čekamo siječanj i idemo u Austriju. Unatoč većem standardu (i višim plaćama), Austrijanci imaju veća sniženja i bolju ponudu.

Iskreno se nadamo da tako ipak ne razmišljaju i drugi kupci…

I konačno, ako se bojite da bi i vaši potencijalni kupci mogli završiti u Austriji ili nekoj drugoj susjednoj zemlji, onda probudite kreativnost u sebi i napravite neku sasvim drugačiju, ludu akciju.

Zatrebate pak li pritom pomoć, mi smo tu. Javite nam se putem kontakt obrasca i hajdemo napraviti zajedno odličan posao te izvući maksimum iz blagdanske sezone koja sam što nije stigla.

Izvor fotografija: Avenue Mall, Harvey Norman, e-Kupi, Jysk, Ikea, Bigpeaks.

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Naša baka je ispekla najfinije kolačiće kako bi svi imali odlično iskustvo na našoj stranici. Neće prikupiti tvoje osobne podatke, bitno joj je samo da su svi sretni i nahranjeni. Prihvaćaš?