Istražili smo alate za snimanje kvalitetnih videa i odabrali one najbolje za početnike

Sve češće nailazimo na razne video sadržaje pa je jasno već i pticama na grani da bismo nešto po tom pitanju trebali poduzeti.

Sukladno tome, također je sasvim logično upitati se ima li uopće smisla i dalje pisati blogove, kada je video sve poželjniji format sadržaja. Naš savjet je, pišite i snimajte, jer mlađa ciljana publika preferira videa, ali ona srednje i starije dobi ipak radije čita članke. Istina, ovaj odgovor je čisto generaliziranje i zato vas opet podsjećamo da najprije istražite tko su vaše persone, a tek nakon toga donesete konačnu odluku. I počnete sa snimanjem.

Odakle krenuti sa snimanjem videa

S ovim pitanjem mukom muče svi početnici. Dakle, vi niste ništa drugačiji od konkurencije koja također planira snimanje videa. Logično je to jer naš ego voli biti cool i nekako je nama ljudima u krvi da se uvijek pitamo – što će ljudi reći.

No isto tako imajte u vidu da vaše gledatelje ne zanima jeste li obojili izrast na kosi ili stavili odgovarajuću biljku u pozadinu videa. Vaša ciljana publika gleda i sluša sadržaj koji joj prenosite. Ako ste sigurni u znanje koje prenosite, onda se nemate čega bojati.

Evo nekoliko konkretnih savjeta kada krećete sa snimanjem videa:

  • Pričajte samo o temama o kojima zaista znate puno
  • Isplanirajte snimanje i sve uvježbajte
  • Opustite se
  • Ako pogriješite, pričekajte nekoliko sekundi i ponovite zadnju rečenicu. Kasnije ćete ionako u montaži maknuti neželjene dijelove.

Ključne točke na koje treba obratiti pozornost kod snimanja videa

Pretpostavljamo da vas, osim toga kako ćete izgledati na videu, jednako tako muči i s čime ćete snimati, a kasnije i gdje ćete montirati video. Želite da sve ispadne vizualno i auditivno što je bolje moguće, a opet znamo da ne želite sasuti brdo love na tehniku i programe.

Shodno svemu navedenome, vjerojatno ste se već interesirali kod kolegice koja također snima videa i onda vam je preporučila određeni model mobitela/fotića i mikrofona. No, nakon što ste snimili svoj prvi video, jednostavno primjećujete jasnu razliku u kvaliteti vašeg i njezinog videa. U čemu je kvaka?

RASVJETA

Kvaka je u rasvjeti. Kolegica vam vjerojatno nije priznala da prilikom snimanja videa koristi solidnu, ako ne i profi, rasvjetu. Za početak, ako ta solidna rasvjeta još nije stigla iz Amazona ili eBaya, poslužite se prirodnim svjetlom, odnosno, snimajte vani ili barem za bijela dana.

A onda istražite (ako još niste) takozvanu „led ring“ rasvjetu. To je rasvjeta koju možemo postaviti direktno oko objektiva kamere ili mobitela te joj namjestiti jačinu koja nam odgovara. Takva rasvjeta dat će vam onaj poznati izgled svijetlih krugova u očima osobe koja se nalazi na videu.

ZVUK

Nakon što ste riješili rasvjetu, razmislite o nabavci eksternog mikrofona. Potražite na netu takozvane „bubice“, odnosno guglajte naziv „lavalier“.

Ako vaša kamera ima priključak za mikrofon, najzgodnije je da bubicu uključite u kameru i tako sve snimite. Ako kamera nema priključak, tada je zvuk potrebno snimiti odvojeno i zatim spojiti s videom u programu za editiranje, no jednostavniji programi (čitajte: besplatni) nemaju program za automatsko usklađivanje.

imovie-montaza

Naša preporuka za video tehniku i programe

Konačno, došli smo i do sadržaja koji vas vjerojatno i najviše zanima.

Dakle, za snimanje videa možete koristiti malo bolji smartphone i to će biti sasvim u redu. Imate li kakav bolji fotić, npr. Canonov EOS ili neki fotić druge robne marke, ali tog poluprofesionalnog ranga, možete video snimati i njime. Ono na što tu najviše trebate paziti je da mobitel ili fotoaparat budu na kvalitetnom stativu kako snimka ne bi „titrala“.

Istražili smo i bubice te s vama dijelimo naziv jedne koja nam se najviše sviđa, iako nećemo dobiti proviziju kupite li baš tu bubicu preko ovog linka.

Za kraj, u nastavku smo pobrojali alate za uređivanje videa koje vam preporučujemo temeljem iskustva, ali i guglanja, jer više glava je pametnije:

  • Adobe Premiere Pro (plaća se)
  • Apple Final Cut (plaća se)
  • Sony Vegas 11 (plaća se)
  • HitFilm Express 12 (besplatan je)
  • iMovie (besplatan je).

Dakle, sada ste spremni i konačno možete početi sa snimanjem videa (bez daljnjih odgađanja JER…). A trebate li još pokoji savjet o tome kako pripremiti kvalitetan video ili kako optimizirati video za YouTube i Google tražilice, zavirite u naše ostale članke.

Za sve dodatne informacije i pomoć oko optimizacije na internetu, slobodno nam se obratite.

Uživajte u snimanju! 🙂