7 najčešćih pogrešaka koje radite prilikom pisanja bloga

I u ovom ćemo članku spomenuti razloge zbog kojih je dobro pisati blog. Da, ponavljamo se poput papige, no očito to radimo s dobrim razlogom.

Pisati blogove poželjno je iz više razloga.
Blogovima možemo:
povećati interes publike za proizvodima ili uslugama
vjerne čitatelje pretvoriti u klijente i
uspostaviti autoritet u određenoj branši.

A to je zapravo ono za čime većina pojedinaca i poduzeća teži, zar ne?

Budući da su danas blogovi javno dostupni ama baš svima, teško je pridobiti pažnju i povjerenje publike. Stoga, kako biste se istaknuli pred drugima valja se pridržavati određenih pravila. 

Već smo pisali o tome kako napisati kvalitetan blog za web stranicu. Zato se u ovom članku nećemo baviti istom tematikom, već ćemo vas upozoriti na najčešće pogreške koje bi trebali izbjegavati u širokom luku ?.

1. Zanemarujete strukturu vaših blogova

Krenimo od strukture. Bez obzira na to koliko bio zanimljiv i poučan tekst vašeg bloga, sadrži li on hrpu natrpanog i nepreglednog tekstualnog sadržaja, čitatelji će ga, na vašu žalost, najvjerojatnije napustiti.

Zato vodite brigu o strukturi kreiranih blogova! Drugim riječima, podijelite ih u smislene odlomke, najvažnije dijelove istaknite u podnaslovima i nemojte zaboraviti koristiti whitespace iliti prazan prostor između rečenica.

U idealnom bi se slučaju vaši odlomci trebali sastojati od tri do pet rečenica, a rečenice ne bi trebale biti dulje od 30 riječi. Time će blogovi biti znatno lakši i ugodniji za čitanje. 

Na kraju krajeva, pišete za ljude, a ne za robote.

Također, kako bi razbili monotoniju tekstualnog sadržaja, u blogove slobodno dodajte grafikone, infografike, fotografije ili razne video materijale. 

2. Blogove ne objavljujete redovito 

Zamislite samo scenarij u kojem u jednom tjednu objavite po 6 članaka na vašem webu, nakon čega u sljedećih nekoliko tjedana plasirate samo jedan ili čak niti jedan članak pa ponovite objavljivanje od 6 članaka tjedno. Nije teško zaključiti da takvim nepredvidivim objavljivanjem sadržaja možete samo zbuniti vašu publiku.

Kako bi izbjegli navedeno, držite se definiranog redoslijeda i objavljujte sadržaj kontinuirano. Vjerujte, time ćete stvoriti naviku kod vaših vjernih pratitelja jer će oni točno znati kojeg dana u tjednu i u koje vrijeme očekivati novi sadržaj.

Primjerice, radi lakšeg praćenja redoslijeda objavljivanja blogova možete se koristiti Google kalendarom ili definirani raspored objava popisati u Excel ili Google tablice.

7-najcescih-pogresaka-prilikom-pisanja-bloga

3. Kopirate tuđi sadržaj

Kopiranje tuđih zadaća ili zadataka nije prolazilo dobro u školi, ni na fakultetu, a kamoli na poslu. Ista je situacija i kod vaših blogova.

Naime, Google vas može kazniti za krađu tuđeg sadržaja, što se može negativno odraziti na poziciju vašeg bloga na Google pretraživaču. Koristite li primjerice statističke podatke ili rezultate nekog istraživanja, svakako navedite odakle ste ih preuzeli.

4. Niste fokusirani na specifične teme koje su povezane s vašom branšom

Umjesto općenitih tematika, savjetujemo vam pisati o specifičnim temama. Iako će takve teme privući znatno manju publiku, veća je vjerojatnost da će vaše retke čitati upravo vaša ciljana publika koja se kad-tad može pretvoriti u zadovoljne kupce.

Uostalom, ne trebate onu publiku koja ignorira sve ono o čemu pišete.

7-najcescih-pogresaka-prilikom-pisanja-bloga

5. U internim i eksternim linkovima koristite „kliknite ovdje“, umjesto konkretnih riječi

Sigurno ste barem u jednom članku kojeg ste do sada pročitali primijetili da za više informacija morate kliknuti na poveznicu koja je označena s „ovdje“.

Mi vam preporučujemo umjesto fraze „klikni ovdje“ ili „ovdje“ koristiti stvarne ključne riječi. Odnosno, one riječi iz kojih će čitatelju biti jasno što dolazi nakon klika na samu poveznicu.

Time ćete izbjeći neizvjesnost koja se može javiti i produbiti povjerenje vaših čitatelja.

6. Čuli ste za Call To Action, ali ga ne koristite u blogovima

Na kraju svakog bloga usmjerite vjerne čitatelje na sljedeći korak, odnosno potaknite ih na akciju. 

Kako nitko živ ne voli direktnu prodaju u prvim redcima odlomka, iz tog je razloga Call To Action bolje navesti na kraju članka. Osim toga, pročitavši cijeli članak, potencijalnom će kupcu biti jasnije kako riješiti problem s kojim se susreće, što može rezultirati većom prodajom, primanjem upita u većem broju  ili brojnijom pretplatom na newsletter

U protivnom, posjetitelj vašeg bloga može samo otići s web stranice, čime ste možda zauvijek izgubili jednog zainteresiranog kupca.

7. Očekujete da će vaš blog vidjeti ili pročitati potencijalni klijenti bez uložene promocije

Ako ste već nekoliko sati ili čak dana uložili u istraživanje i pisanje bloga, šteta bi bila ne promovirati ga. Zapravo, teško da će velika masa potencijalnih kupaca tek slučajno naletjeti na vaš blog pa ga je iz tog razloga poželjno promovirati. 

Važna napomena: Prije konačne objave članka, svakako provjerite pravopis i gramatiku. 

Nitko ne voli tekst prepun gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, zato kako ne bi predvidjeli vlastite greške, zamolite kolegu iz ureda da pročita kreirani blog ili pomoć potražite u online aplikaciji za računalnu provjeru pravopisa Ispravi.me.

7-najcescih-pogreska-prilikom-pisanja-bloga

To bi bilo to! Došli smo do kraja našeg popisa najčešćih pogrešaka.

Prepoznajete li se u nekim od navedenih situacija? Sada ste stekli novo znanje koje će vam, vjerujemo, pomoći da vaši budući blogovi budu napisani bolje od prethodnih!

Naravno, zapnete li u bilo kojem trenutku, rado ćemo vam pomoći! ?