5 razloga zašto slati e-mailove kupcima

Prosječna osoba svoju e-poštu pregledava čak 74 puta dnevno.

Da, dobro ste pročitali. Sjetite se samo sebe na poslu. U tom prosjeku plivaju i vaši potencijalni kupci, odnosno pretplatnici newslettera koje im šaljete. Zbog toga je e-mail marketing zaista jedna dobra poslovna prilika.

Prednost e-mail marketinga je ta što sa čitateljima komunicirate direktno. Nema nikakvog posrednika između vas. Osim toga, vrlo je jeftin i lako dostupan marketinški alat.

Ako se pitate zašto biste trebali koristiti e-mail marketing u svojoj tvrtki, nastavite čitati članak jer smo popisali čak pet dobrih razloga. Krenimo redom. ?

Kupce podsjećate da postojite

Sigurno ste se barem jednom upisali na newsletter listu nekog poduzeća, a zatim zaboravili na njega. Mi jesmo. Mnogo puta. To su bile stranice sa zanimljivim edukativnim sadržajem, poput mnoštva e-knjiga koje smo jedva čekali preuzeti i pročitati. Naravno, pritom smo morali upisati svoj e-mail i tako došli na njihovu listu pretplatnika.

Ukratko, pronašli smo stranicu, preuzeli sadržaj i zaboravili na nju. Tjedan dana kasnije provjeravamo e-mailove i pronalazimo poruke tvrtke za koje nikad nismo čuli. Nakon provjere shvaćamo da nije riječ o neželjenoj pošti (engl. spam). Otvaramo poruku, kad ono, aha-efekt! To je ona stranica s koje smo skinuli e-knjige. Iako tada nismo zapamtili ime tvrtke, sada smo ga zasigurno zapamtili.

Prethodno smo opisali scenarij A u kojem je pametno prikupljen e-mail osobe koja je pokazala interes.

No, kakav je mogao biti alternativni, B scenarij?

Došli smo na stranicu, pročitali zanimljive članke, otišli sa stranice i zaboravili na nju.

Savjet plus. Ako vodite web trgovinu, tada vaš e-mail može sadržavati:

  • listu popularnih članaka na blogu
  • podsjetnik za proizvode ostavljene u košarici
  • sniženja i popuste
  • nagradne igre
  • (…)

Šaljete poruku samo onima koji su zainteresirani

To je kao sa srednjoškolskim simpatijama. Vidite da je neka djevojka zainteresirana za vas, a taj je osjećaj obostran. Naravno da se nećete dvoumiti i pozvati je na spoj.

Riječ je warm trafficu, ili, ako ćemo još konkretnije, o leadovima. Lead je svaki kontakt koji potencijalno vodi do prodaje. To može biti individualna osoba ili organizacija koja pokazuje interes za proizvode ili usluge neke tvrtke.

Jednostavnije rečeno, to su osobe koje su vam ukazale povjerenje. Recimo da ih zanimaju vaš proizvodi, no moguće je da trenutno istražuju konkurenciju, alternativno rješenje ili pak im nedostaje još malo poticaja prije kupnje. Takve treba ohrabriti.

Kako to učiniti? Slijedite sljedeća dva savjeta.  

Personalizirajte poruke (kupcima se obraćajte osobno)

Preko e-mail marketinga s čitateljima komunicirate 1:1. Putem Googlea i Facebooka to ne možete učiniti. Oni imaju svoje algoritme kojima se u većoj ili manjoj mjeri podređujemo.

Kako bi u toj prisnoj komunikaciji bili uspješni, potrebno je prikupiti što više podataka o svakom pojedinačnom leadu. Na primjer, kada saznate nečije ime, možete mu se obratiti s imenom što će djelovati prisnije i zračit će povjerenjem.

Kada prikupite podatke o rođenju osobe, možete joj čestitati rođendan i pokloniti 20% popusta na iduću kupnju. Ako pak saznate da je ta ista osoba strastveni gamer, nećete joj slati ponude s vrtnim alatom, već one koje sadrže video igre, igraće konzole i kompjutorsku tehniku općenito.

personalizirana-e-mail-poruka

Kupcima na jednostavan način možete pokazati da su vam važni

Spomenuli smo čestitku za rođendan kao mali znak pažnje kojim ćete se uzdignuti iznad svoje konkurencije. Osim toga, potencijalnim kupcima možete pokazati da vam je stalo i na druge načine:

  • prve ih obavijestite o aktualnim sniženjima
  • darujte im ili ukažite na besplatnu dostavu
  • iznenadite ih kodom za popust
  • pozovite ih na godišnje druženje ili
  • iznenadite malim poklonom

Dođite do prve zarade uz minimalan trud

E-mail marketing je relativno jeftina opcija s obzirom na druge načine oglašavanja. Cijena prvenstveno ovisi o alatu u kojem kreirate newslettere te o količini e-mailova koje šaljete na mjesečnoj bazi.

Jednom kada pohvatate korake za izradu kvalitetnog e-maila, sve će ići prilično brzo i bezbolno. I doći ćete do svoje prve zarade preko e-mail kampanje.

Ipak, za profesionalnu izradu lista potencijalnih kupaca, segmentaciju i dublju personalizaciju pomoću biheviorističkog praćenja (praćenja ponašanja), trebat će vam više truda, vremena i zaposlenike koji imaju konkretna znanja.

Druga opcija je da angažirate marketinšku agenciju. Želite li da to budemo mi, javite nam se. Naše dugogodišnje iskustvo u kreiranju newslettera pomoći će vam da u kratkom roku dođete do željenih rezultata.