10 načina kako spriječiti pad organskog reacha na društvenim mrežama

Sigurno ste već negdje čuli ili ste sami primijetili, bavite li se marketingom na društvenim mrežama, da organski reach (čitaj: neplaćeni doseg) pada iz godine u godinu. Primjera radi, na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice samo 1,2% korisnika koji su lajkali određenu stranicu na istoj vidi objavljeni sadržaj, dok pak je ne pred toliko godina, točnije 2015., organski doseg iznosio 5,4%. Naravno da smo mislili na društvenu mrežu Facebook, ipak ona još uvijek glasi za najbrojniju.

Dakle, svjesni ste i sami da je objavljeni sadržaj vidljiv manjem postotku pratitelja čime vas Facebook zapravo “tjera” na plaćeno oglašavanje. Realno, svi ponekad nešto platimo kako bi naše objave zamijetilo čim-čim više korisnika i to je u redu!

No nažalost, kako stvari stoje, očekuje nas još veći pad organskog dosega u budućnosti, zato i smatramo ovo vrijeme idealnim za obratiti pažnju na načine putem kojih možete spriječiti pad neplaćenog dosega.

Krenimo redom! ?

1. Objavljujte sadržaj koji ima vrijednost za vašu publiku

Sadržaj je kralj!

Uvjereni smo da ste ovu izreku čuli već nekoliko puta, no što ćemo kada ju toliko volimo, stoga još jednom ističemo da je važno objavljivati kvalitetan i relevantan sadržaj koji će pružiti vrijednost za vašu ciljanu publiku.

Pri tome mislimo na informativan, edukativan te zabavan sadržaj povezan s vašim poslovanjem, a zbog kojeg će se vjerni korisnici konstantno vraćati na društvene mreže koje koristite. Kad smo već kod sadržaja, prilikom njegovog kreiranja u isti ubacite pitanje kako bi povećali angažman, a samim time i doseg kreirane objave.

2. Koristite atraktivne fotografije

Dokazano je da sadržaj koji u sebi sadrži fotografiju potiče na veći angažman od onog koji ne sadrži. Osim toga, jasno je kao dan da fotografije zauzimaju više mjesta na News feedu, što znači da i lakše zapadnu za oko promatrača. Ako već želite da ih korisnici zamijete, nema vam druge osim odabrati one koje odgovaraju tekstualnom dijelu sadržaja te one koje izazivaju emociju.

3. Dijelite sadržaj vaših zadovoljnih korisnika

Ima li išta boljeg od scenarija u kojem zadovoljni korisnik svoje pozitivno iskustvo određenim proizvodom ili uslugom podijeli na vlastitoj društvenoj mreži? Ma naravno da nema! Em ste njegovom objavom zaradili dobru preporuku, em ćete dijeljenjem iste stvoriti bolji angažman te pridonijeti većem dosegu. Ma, može li bolje? ? NE!

organski-doseg

4. Označite osobe, brend ili lokaciju u objavama

Ako je fotografija koju ste objavili snimljena na određenom mjestu ili uključuje druge proizvode, brend ili čak poznate osobe, označite ih jer time možete povećati organski doseg objava. Također, označite li lokaciju objavljenog sadržaja, vašu će objavu korisnici moći otkriti i pretraživanjem te iste lokacije.

5. Pronađite optimalno vrijeme u kojem je vaša publika najaktivnija

Primijetili ste da vaša konkurencija istog dana u tjednu te u isto vrijeme objavljuje edukativan sadržaj u obliku bloga na Facebook stranici?

Odlično!

Ipak, nećemo vam odmah radi toga čestitati, već vas saslušati do kraja.

Kako svaka njihova objava ima izuzetan angažman, pomislili ste: „Ako njima uspijeva i meni će“ te kopirali njihovu čarobnu formulu.

Uups!

Upamtite jednom zauvijek, objavljivati u vrijeme kada to čini i vaša konkurencija ne znači nužno i uspjeh. Stoga vam umjesto kopiranja konkurencije preporučujemo testirati različito vrijeme objavljivanja te zaviriti u statistike koje nude društvene mreže.

kako-sprijeciti-pad-organskog-dosega

6. Objavljujte sadržaj prilagođen pojedinoj društvenoj mreži

Različite društvene mreže specifične su na svoj način. Tako se na svakoj od njih nalazi nešto drugačija publika, primjerice na Snapchatu prevladavaju klinci, na LinkedInu poslovnjaci, dok pak na Instagramu uglavnom osobe mlađe od 35 godina. Iz tog je razloga nužno prilagoditi sadržaj pojedinoj društvenoj mreži! ?

7. Angažirajte influencere

Društvene mreže preplavile su objave influencera, je l’ da? Svakako, jedan od načina sprječavanja pada organskog doseg je taj da angažirate influencera. No pritom samo pripazite da ciljana publika odabranog influencera odgovara vašoj kako bi čim više iste čulo za vaš brend, odnosno proizvod ili uslugu.

8. Ponovno iskoristite stari sadržaj

Šteta bi bila ponovno ne iskoristiti sadržaj koji je već ostvario toliki prirodni doseg, zar ne? Tako da vam u svakom slučaju preporučujemo stari sadržaj doraditi i ponovno ga objaviti jer ćete time doprijeti do novih korisnika.

9. Koristite live video

Smatra se da će 80% sadržaja kojeg konzumiramo na Internetu ubuduće biti u obliku videa pa nas previše ni ne čudi popularnost live video među korisnicima društvenih mreža. No zašto ga zapravo toliko volimo? Zato što omogućuje direktnu interakciju s korisnicima, a istovremeno podiže svijest o brendu te organski doseg.

kako-sprijeciti-pad-organskog-dosega

10. Ispričajte priču kroz Instagram story

Vjerujemo da nema korisnika Instagrama koji barem jednom nije objavio Instagram priču. Zapravo, oko 400 milijuna korisnika Instagrama svakodnevno snima ili konzumira priče poznatih brendova ili influencera. Budući da su posebno popularne, posebice na istoimenoj društvenoj mreži, savjetujemo vam putem storyja ispričati najbolju moguću priču kojom ćete zainteresirati pratitelje.

OK, shvatili ste poantu, no još uvijek niste na „TI“ kada su u pitanju društvene mreže te kreiranje objava na njima? Dignite slušalicu, a mi ćemo vam pomoći odmah ?.