10 koraka nakon kojih ćete biti još omiljeniji Googleu

deset-koraka

10 koraka nakon kojih ćete biti još omiljeniji Googleu

10 koraka nakon kojih ćete biti još omiljeniji Googleu 1200 650 Pisalica

Everybody lies (House).

Svi želimo biti popularni. Oni koji kažu da ne žele – lažu.

Bilo da se radi o krugu najužih prijatelja, kolegama u radnoj okolini, na Facebooku ili na Googleu, JA želim biti popularna. Popularan/na želiš biti i TI.

Zašto? Dominacija nam je zapisana u genima.
Nešto poput borbe za opstanak, odnosno borbe za preživljavanje naše vrste.

Jesi li dovoljno popularan/na da budeš PRVI?

Je li tvoja tvrtka prva na tražilici?

Ovo pitanje jedno je od onih koja izazivaju paniku i mučninu u želucu. Ako tvja tvrtka nije prva na Googleu, osjećaš se krivim/om. Osjećaš da radiš nešto krivo.

Ako ste prvi na Googleu, osjećaš strah. Bojiš se da bi vas uskoro netko mogao preteći.

Svatko tko se ikada barem malo zanimao za značenje kratice SEO (Search Engine Optimization), shvatio je jedno – SEO je dugotrajan proces. Ne gradi se preko noći i ne može se izgraditi kroz tjedan dana.

SEO je proces koji se gradi kontinuirano.

Kako mi SEO može pomoći da se popnem na Google tražilici?

Nakon što si u tvrtki preuzeo/la odgovornost oko optimizacije web stranice, i nakon što si pročitao/la na desetke tekstova o SEO-u, konačno si shvatio/la – moramo biti prvi.

Internet je, na tvoju sreću, prepun savjetima što i kako raditi da bi podigao/la rang web stranice. Pa ipak, nisu sve te radnje jednako važne.

Zato, ako si tek krenuo/la u svijet SEO-a, drži se ovih 10 savjeta. Nakon što ih sve počneš primjenjivati, neće se dogoditi čudo preko noći, ali počet ćeš primjećivati razlike.

A razlike ponekad život znače. Ili barem donose pobjedu nakon bitke ;).

10 osnovnih koraka za bolji rang na Google tražilici

google-tražilica

1. Gradi backlinkove

Backlinkovi su skupi. Politika pak je takva da ih morate sakupiti što više, i to onih što skupljih, a da bi imali koristi.

Izgradnja backlinkova spada u tzv. off page optimizaciju web stranice što znači da su backlinkovi svi linkovi koji s drugih stranica vode na vašu.

Da si lakše predočiš što to točno jeste, evo konkretnog (fiktivnog) primjera.

Marketinški odjel tvrtke Tecol odlučio je uložiti u SEO. Krenuli su od građenja backlinkova. Osoba za PR dogovorila je plaćene tekstove na portalima Jutarnji, Večernji i 24 sata, što je Tecol ukupno koštalo XY kuna. Također, dogovorena je suradnje s portalima poput Uredi svoj dom, Dom i dizajn te s nekolicinom blogera – jednom tjedno iz Tecola će im slati originalni i edukativni članak koji će portali kompenzirati objavom mini bannera, besplatno ili po simboličnoj cijeni.

Google voli kada na vašu stranicu promet dolazi s drugih web stranica. Međutim, promet s Jutarnjeg koji je “jača” stranica Google ne vrednuje jednako kao promet s “no name” bloga, iako solidno čitanoga.

Da sumiram, želite li graditi kvalitetne backlinkove (a morate), to će tvoju tvrtku koštati.

Napomena: Možda si čuo/la da je moguće besplatno stvoriti backlinkove pomoću raznih programa za stvaranje linkova. To je točno. No, pazi! Google nije blesav i otkrit će te ako primijeti da si jučer imao/la 5 backlinokva, a danas ih imaš 300. Nemoj upasti u tu zamku jer će vas Google kazniti jednim od sljedeća dva načina:
1) vaša web stranica bit će izbačena iz Google tražilice,
2) završit ćete “u šumi”, Bogu iza nogu, u Nigdjezemskoj.

2. Ponašaj se prirodno

Prvo i osnovno pravilo koje nitko nikako da shvati glasi:
ne prepisujte s drugih web stranica!

Ne mogu ti opisati koliko često me klijenti traže da napravim baš “takav i takav” tekst koji ima “ta i ta” referentna tvrtka. Nakon mog podužeg objašnjavanja da u najmanju ruku baš i nije dobro kopirati tekstove (a nije ni legalno), jedva prihvate sugestiju. S negodovanjem.

Ti isti klijenti nekoliko mjeseci prije pitali su se zašto ih Google ne voli?

Odgovor je – imali su lošu on page optimizaciju.

Jedan od najvažnijih čimbenika optimizacije na web stranici su kvalitetni tekstovi. Zato, ponavljam još jednom: ne prepisujte od drugih!

Kvalitetni tekstovi dovoljne dužine, s prirodno unesenim ključnim riječima, naslovima koji su vizualno i sadržajno dobro istaknuti, internim linkovima i optimiziranim slikama jasno će dati do znanja Googleu da znate svoj posao.

Usput, još jedno važno, važno pravilo na koje mnogi zaboravljaju – ne pišite za Google, pišite za publiku.

Što bi to značilo?
Kad konačno saznaš sve savjete za pisanje optimiziranih tekstova po pe-e-su, lako možeš upasti u zamku da ih optimiziraš previše. Ta neprirodna optimizacija Googleu će poslati glasan i jasan alarm da nešto nije u redu s web stranicom.

A posljedica? Bit će jednaka kao i kada kršiš zakone off page optimizacije: brisanje s tražilice ili izuzetno loše rangiranje.

Razmisli dvaput.

3. Tko nema HTTPS URL, magarac bio

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) je internetski protokol nastao kombinacijom protokola HTTP s protokolom SSL/TLS – ne lažem, pitala sam Wikipediju ;).

Dakle, ovaj protokol omogućava kriptiranu komunikaciju i sigurnu identifikaciju web poslužitelja mreže. Da bi generirao/la jedan takav HTTPS URL, na primjer za svoju web stranicu, potreban ti je SSL certifikat.

Želiš li svojoj firmi osigurati poslovanje i spriječiti krađu brojeva kreditnih kartica, e-mail adresa, osobnih podataka i lozinki, a vjerujem da želiš, SSL je rješenje.

Začudo, ovo zaista nije skupo. SSL certifikat preko GeoTrusta svojoj tvrtki možeš osigurati već za oko 150,00 kn godišnje.

SSL certifikat je jamstvo korisnicima web stranice da je stranica na koju dolaze sigurna. Prepoznaje ga i Google koji će vas dodatno nagraditi i pomoći vam još malo poboljšati ranking.

4. Što je kraći, to je bolji (URL, je l’)

Kad smo već kod URL-ova, odnosno linkova, dat ću ti još jedan važan savjet. Kod kreiranja URL-a uvijek pokušaj u što manje riječi što kvalitetnije opisati sadržaj koji je na stranici.

Na primjer, ako web stranica sadrži skupe ženske cipele na visoku petu namijenjene za izlaske, vaš URL neće glasiti:

https://visokamoda.com/skupe-zenske-cipele-visoka-peta-izlasci.

Skrati link radije na ključne riječi koje su od najvećeg značenja, kao na primjer:

https://visokamoda.com/zenske-cipele-peta.

5. Ne zaboravi na Anchor Tekst

Sam termin “Anchor Tekst” je moram priznati pomalo zbunjujuć. Jasno je kako je riječ o nekakvom sidru, no kuda se to sidro baca?

Anchor Tekst najjednostavnije rečeno jeste tekst koji na sebi ima link na drugu stranicu.

Evo primjera:
Digitalni marketing na prvu Vam može zvučati vrlo jednostavno. Međutim, postoji više specifičnih grana internet marketinga kao što su affiliate marketing, social media marketing, SEM, SEO te e-mail marketing. Da biste svladali svaku od navedenih potrebne su Vam godine učenja teorije i praktičnog vježbanja. Ako se to čini za Vas previše ili jednostavno nemate dovoljno vremena, potražite pomoć kod Pisalice koja je vješta perom i bogata praksom.

“Potražite pomoć kod Pisalice koja je vješta perom i bogata praksom” – primjer je anchor teksta, odnosno teksta koji svoje sidro u ovom slučaju ima na linku www.pisalica.com.

Anchor Tekst u praksi bi trebao opisati sadržaj stranice na koju dolazite.

Ne bih ga spomenula da nije riječ o vrlo važnom dijelu Googleova algoritma i bitnom faktoru u rangiranje web stranice kod pretraživača.

Zanimljivo, Anchor Tekst je toliko jak faktor da se čak i stranice koje ne sadrže pojam iz sidra linka (kako se Anchor Tekst još naziva) mogu dobro rangirati na rezultatima pretrage, ako je web stranica s Anchor linkom jaka i relevantna.

Više od 25% malih poduzeća uopće nije moguće pronaći na Googleu jer njihove web stranice nisu dobro optimizirane, nemaju Google Places ili Google Plus stranicu te se ne bave redovno optimizacijom.

6. I naslovi web stranica su važni

Većina stručnjaka reći će ti da naslov stranice ima najveću važnost kod optimizacije. Osim što posjetitelju jasno daje do znanja na koju je stranicu došao, ovaj vrijedan podatak daje i robotu.

Vjerujem, ne trebam posebno isticati kako naslov stranice mora vjerno opisivati ono što se nalazi na samoj stranici, njezin sadržaj. Savjet je koristiti kratke, ali opisne naslove.

Izbjegavaj koristiti riječi koje nemaju veze sa sadržajem web stranice ili bespotrebno dodavati riječi da bi naslov bolje zvučao.

Evo odgovora zašto se moja web stranica zove Pisalica.
Kada sam osmišljavala ime web stranice vodila sam se s nekoliko smjernica: željela sam da naslov bude jednostavan, lako pamtljiv, zvučan, ali da prije svega opisuje jasno usluge koje nudim. Pisalica mi se činila najzgodnijim rješenjem jer je bila sve to. Dobro je istaknula uslugu pisanja sadržaja za web koji je najčešća usluga koju nudim, ali jasno publici daje do znanja i da se iza naslova krije ženska osoba, što mi je bilo važno istaknuti zbog potencijalnih klijenata koji se bave prodajom dječje odjeće i asortimana, kozmetike, organizacijom vjenčanja i slično.

7. Slika govori više od 1000 riječi ako, i samo ako je opisana

Znaš li da slika Googleu ne znači ništa ako nije imenovana i opisana?
Za tvoje dobro, nadam se da znaš.

Ime tvoje slike 8762560187.jpeg Googleu ni cijelom puku neće značiti ništa, no maliivica.jpeg jasno će svima dati do znanja da se na fotografiji nalazi Ivica u mlađim danima.

Osim toga, slike je potrebno opisati i u CMS-u. Imenovanjem i upisivanjem sadržaja slike pomoći ćete Googleu da razumije što se na njima nalazi. Ako je sadržaj relevantan, zauzvrat ćeš dobiti viši rang, bez premca.

Slike u originalnoj veličini su “teške”. To bi značilo da je potrebno dosta vremena da se očitaju na internetu. A sjeti se sebe kada posjećuješ web stranice koje nikako da se očitaju do kraja i napokon ti pokažu što je na njima. Zamorno, zar ne?

Osobno s takvih odlazim jer nemam živaca. Tražim sadržaj kod konkurencije čije su web stranice sređene.

Poanta leži u tome da je važno držati rezoluciju slika u razumnoj veličini. Širina slike od 1000 piksela sasvim je dovoljna da pokaže sve detalje, a ne optereti posebno vašu web stranicu.

E da, kada šalješ medijima priopćenja s fotografijama, to isto vrijedi!

8) Mobile friendly web stranica

Jesi čuo/la za pojam responzivna web stranica?
To je tehnika kojom se izrađuju web stranice ili web aplikacije koje reagiraju na različite dimenzije uređaja ili browsera kojima im pristupamo.

Ima li tvoja web stranica tu responzivnost, njen sadržaj podjednako će se lako i točno očitavati i na desktopu, i tabletu, a posebice na mobitelima.

Drugim riječima, neće ti biti potrebno pet povećala da bi shvatio/la gdje se nalazi izbornik. Vidjet ćeš ga odmah i uglavnom prepoznati po tri vodoravne linije u desnom gornjem kutu ;).

Osim vizualnog izgleda koji je prilagođen za različite uređaje, responzivnost će ti donijeti i bolji ranking. Naime, Google unazađuje rangiranje svim stranicama koje nisu prilagodljive.

Ako pitaš mene, rekla bih, lako za Google. Većim problemom smatram to što većina korisnika na web stranice dolazi putem mobitela. Ako tvoja web stranica nije responzivna, velika većina tih posjetitelja od iste odustaje i traži sadržaj kod konkurencije.

Istraživanje poznate platforme za učenje Udemy kaže da 94% korisnika smartphonea traži lokalne informacije online, a 51% njih trgovinu posjeti ako je online pronađe.

Ako i nemaš responzivni dizajn, posjetitelj će ti jednom oprostiti i opet će doći na tvoj web.
Drugi put ćeš ga izgubiti.
Ne zaboravi to!

9) Error 404 🙂

Ne rade svi linkovi na web stranicama ma koliko se mi trudili. Uvijek se nađe taj JEDAN radi kojeg psujemo bližu i širu rodbinu.

PAGE NOT FOUND ili 404 ERROR je daleko najpoznatija pogreška koja ti se može pojaviti nakon što pokušaš učitati određenu web stranicu. Što znači koja “šifra” i zašto dolazi do pogreške možeš iščitati sa zanimljive infografike objavljene na web stranici Moz.com.

Ukratko, ako imaš problem, a veza između tvog računala i modema je stabilna, ne piše ti se dobro jer to znači da nešto nije u redu s tvojim linkom.

Ne trebaš odmah paničariti ;).

Riječ je o sljedećem.
U tvrtki ste nedavno radili redizajn web stranice i rekonfiguraciju, promijenili domenu ili pak samo strukturu URL-ova? Vrlo je vjerojatno da neke web stranice neće raditi, odnosno da postovi više nisu dostupni na prijašnjim URL adresama.

Na sreću, danas postoje alati za sve i svašta pa tako postoji i alat pomoću kojeg možeš provjeriti koliko vaš web ima 404 grešaka u indeksiranju. Alat ti vjerojatno već zvuči poznato – zove se Google Search Console.

Konačno, utječu li spomenute greške na web stranicama na SEO?
Odgovor je ni da, ni ne.

Ne utječu na poziciju u Google pretragama, budući da ih Google tolerira kao dio normalnog procesa u razvoju i mijenjanju web stranica.

S druge strane, greške mogu negativno utjecati na poziciju u Google pretraživanju ako postoje linkovi s drugih web stranica koji vode na, ni više ni manje, već vaše stare URL adrese koje više ne postoje. Jednostavno je. Amen.

10) Kamen temeljac kvalitetne optimizacije su ključne riječi

Dosad sam ih u ovom tekstu spomenula tek dvaput, no kada se govori o optimizaciji web stranice, ključne riječi su kamen temeljac, Biblija, hram, zovi to kako god hoćeš. Važne su.

Marketinškim rječnikom, optimizacija ključnih riječi i njihovo pravilno korištenje ključ su uspješne on site SEO optimizacije.

Dakako, ne možeš se razbacati terminima koji ti prvi padnu na pamet. Potrebno je dobro promozgati prije njihova korištenja, ali i koristiti alate za analizu ključnih riječi.

Google Keyword Planner najpoznatiji je takav alat. Nisu za baciti (čitaj: podjednako su kvalitetni) i Wordtracker te Keyword Tool.

Pregled mjesečnih pretraživanja, razina konkurencije i relevantnosti samo su neki od parametara koje je potrebno istražiti. Ako nemaš blage veze o čemu upravo pričam, klikni na ovo plavo čudo i spasi se ;).

Za dobru optimizaciju web stranice i dizanje rankinga, ključne riječi potrebno je upisati u ova čudesa:

  • URL tag
  • Title tag
  • Meta description
  • Tijelo teksta / content
  • Naslove (H1 – H6 tagovi)
  • ALT tagove.

Nisu ti jasni svi navedeni pojmovi? Jednostavno ih Googlaj. Najpoznatija tražilica na Svijetu bunar je bez dna iz kojeg je moguće izvući beskonačni niz informacija.

Želiš li uštedjeti svoje vrijeme i biti siguran/na u ono što radiš, alternativa je da me pozoveš na neformalno druženje.

Ne boj se, koštat ću te cijenu jedne kave s mlijekom :).

Kontaktiraj me

Primaj moje edukativne člankeGet in touch

Postavke privatnosti

Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg web preglednika, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Važno je napomenuti da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i usluge koje možemo ponuditi.

Kliknite za omogućiti / onemogućiti Google Analytics kod za praćenje.
Kliknite za omogućiti / onemogućiti Facebook Pixel kod za praćenje.
Pozdrav! Naša web stranica koristi kolačiće (eng. „cookies“) kako bi vam pružili bolje korisničko iskustvo. Možete se dodatno informirati o kolačićima i provjeriti kako ih možete isključiti ili odmah prihvatite instalaciju svih kolačića klikom na "Slažem se".