10 koraka nakon kojih ćete biti još omiljeniji Googleu

Svi želimo biti popularni. Oni koji kažu da ne žele – lažu.

Bilo da se radi o krugu najužih prijatelja, kolegama u radnoj okolini, na Facebooku ili na Googleu.

Zašto?

Dominacija nam je zapisana u genima. Nešto poput borbe za opstanak, odnosno borbe za preživljavanje naše vrste.

Jeste li dovoljno popularni da budete PRVI?

Je li vaše poduzeće prvo na tražilici?

Ovo pitanje jedno je od onih koja izazivaju paniku i mučninu u želucu. Ako vaše poduzeće nije prvo na Googleu, vjerojatno se osjećate krivima.

Ako ste prvi na Googleu, možda osjećate strah. Bojite se da bi vas uskoro netko mogao preteći.

Svatko tko se ikada barem malo zanimao za značenje kratice SEO (Search Engine Optimization), shvatio je jedno – SEO je dugotrajan proces. Ne gradi se preko noći i ne može se izgraditi kroz tjedan dana.

SEO je proces koji se gradi kontinuirano.

Kako nam SEO može pomoći da se popnemo na Googleovoj tražilici?

Nakon što ste u tvrtki preuzeli odgovornost oko optimizacije web stranice, i nakon što ste pročitali na desetke tekstova o SEO-u, konačno ste shvatili – moramo biti prvi.

Internet je, na vašu sreću, prepun savjetima što i kako raditi da biste podigli rang web stranice. Pa ipak, nisu sve te radnje jednako važne.

Zato, ako ste tek krenuli u svijet SEO-a, držite se ovih 10 savjeta. Nakon što ih sve počnete primjenjivati, neće se dogoditi čudo preko noći, ali počet ćete primjećivati razlike.

A razlike ponekad život znače. Ili barem donose pobjedu nakon bitke ;).

10 osnovnih koraka za bolji rang na Google tražilici

1. Gradite backlinkove

Backlinkovi su skupi. Politika pak je takva da ih morate sakupiti što više, i to onih što skupljih da biste imali koristi.

Izgradnja backlinkova spada u tzv. off page optimizaciju web stranice što znači da su backlinkovi svi linkovi koji s drugih stranica vode na vašu.

Da si lakše predočite što to točno jeste, evo konkretnog (fiktivnog) primjera.

Marketinški odjel tvrtke Tecol odlučio je uložiti u SEO. Krenuli su od građenja backlinkova. Osoba za PR dogovorila je plaćene tekstove na portalima Jutarnji, Večernji i 24 sata što je tvrtku ukupno stajalo XY kuna. Također, dogovorena je suradnje s portalima poput Uredi svoj dom, Dom i dizajn te s nekolicinom blogera – jednom tjedno iz Tecola će im slati originalni i edukativni članak koji će portali kompenzirati objavom mini bannera, besplatno ili po simboličnoj cijeni.

Google voli kada na vašu stranicu promet dolazi s drugih web stranica. Međutim, promet s Jutarnjeg koji je “jača” stranica Google ne vrednuje jednako kao promet s “no name” bloga, iako solidno čitanoga.

Da sumiram, želite li graditi kvalitetne backlinkove, to će vašu tvrtku koštati.

Napomena: Možda ste čuli da je moguće besplatno stvoriti backlinkove pomoću raznih programa za stvaranje linkova. To je točno. No, pazite! Google nije blesav i otkrit će ako primijeti da ste jučer imali 5 backlinokva, a danas ih imate 300. Nemojte upasti u tu zamku jer će vas Google kazniti tako što će vas izbaciti iz Google tražilice.

google-tražilica

2. Ponašajte se prirodno

Prvo i osnovno pravilo koje nitko nikako da shvati glasi: ne prepisujte s drugih web stranica!

Ne možemo vam opisati koliko često nas klijenti traže da napravimo baš “takav i takav” tekst koji ima “ta i ta” referentna tvrtka. Nakon našeg podužeg objašnjavanja da u najmanju ruku baš i nije dobro kopirati tekstove, jedva prihvate sugestiju. S negodovanjem.

Ti isti klijenti nekoliko mjeseci prije pitali su se zašto ih Google ne voli?

Odgovor je – imali su lošu on page optimizaciju.

Jedan od najvažnijih čimbenika optimizacije na web stranici su kvalitetni tekstovi. Zato, ponavljamo još jednom: ne prepisujte od drugih!

Kvalitetni tekstovi dovoljne dužine, s prirodno unesenim ključnim riječima, naslovima koji su vizualno i sadržajno dobro istaknuti, internim linkovima i optimiziranim slikama jasno će dati do znanja Googleu da znate svoj posao.

Usput, još jedno važno, vrlo važno pravilo na koje mnogi zaboravljaju – ne pišite za Google, pišite za publiku.

Što bi to značilo?
Kad konačno saznate sve savjete za pisanje optimiziranih tekstova po pe-e-su, lako možete upasti u zamku, odnosno optimizirati ih previše. Ta neprirodna optimizacija Googleu će poslati glasan i jasan alarm da nešto nije u redu s web stranicom.

A posljedica? Bit će jednaka kao i kada kršite zakone off-page optimizacije: brisanje s tražilice ili izuzetno loše rangiranje.

Zato, razmislite dvaput.

3. Tko nema HTTPS URL, magarac bio

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) je internetski protokol nastao kombinacijom protokola HTTP s protokolom SSL/TLS.

Dakle, ovaj protokol omogućava kriptiranu komunikaciju i sigurnu identifikaciju web poslužitelja mreže. Da biste i vi generirali jedan takav HTTPS URL, na primjer za svoju web stranicu, potreban vam je SSL certifikat.

Želite li svom poduzeću osigurati poslovanje i spriječiti krađu brojeva kreditnih kartica, e-mail adresa, osobnih podataka i lozinki, a vjerujemo da želite, SSL je rješenje.

Začudo, ovo zaista nije skupo. SSL certifikat preko GeoTrusta svom poduzeću možete osigurati već za oko 150,00 kn godišnje.

SSL certifikat je jamstvo korisnicima web stranice da je stranica na koju dolaze sigurna. Prepoznaje ga i Google koji će vas dodatno nagraditi i pomoći vam još malo poboljšati ranking.

4. Što je kraći, to je bolji (URL, je l’)

Kad smo već kod URL-ova, odnosno linkova, dat ćemo vam još jedan važan savjet. Kod kreiranja URL-a uvijek pokušajte u što manje riječi što kvalitetnije opisati sadržaj koji je na stranici.

Na primjer, ako web stranica sadrži skupe ženske cipele na visoku petu namijenjene za izlaske, vaš URL neće glasiti:

https://visokamoda.com/skupe-zenske-cipele-visoka-peta-izlasci.

Skratite link radije na ključne riječi koje su od najvećeg značenja, kao na primjer:

https://visokamoda.com/zenske-cipele-peta.

5. Ne zaboravite na anchor tekst

Sam termin anchor tekst je moramo priznati pomalo zbunjujuć. Jasno da je riječ o nekakvom sidru, no kuda se to sidro baca?

Anchor tekst najjednostavnije rečeno jeste tekst koji na sebi ima link na drugu stranicu.

Evo primjera:
Digitalni marketing na prvu vam može zvučati vrlo jednostavno. Međutim, postoji više specifičnih grana internet marketinga kao što su affiliate marketing, social media marketing, SEM, SEO te e-mail marketing. Da biste svladali svaku od navedenih grana digitalnog marketinga potrebne su vam godine učenja teorije i praktičnog vježbanja. Ako se to čini za vas previše ili jednostavno nemate dovoljno vremena, potražite pomoć kod Pisalice koja je vješta perom i bogata praksom.

“Potražite pomoć kod Pisalice koja je vješta perom i bogata praksom” primjer je anchor teksta, odnosno teksta koji svoje sidro u ovom slučaju ima na linku www.pisalica.com.

Anchor tekst u praksi bi trebao opisati sadržaj stranice na koju dolazite.

Ne bismo ga spomenuli da nije riječ o vrlo važnom dijelu Googleova algoritma i bitnom faktoru u rangiranje web stranice kod pretraživača.

Zanimljivo, anchor tekst je toliko jak faktor da se čak i stranice koje ne sadrže pojam iz sidra linka (kako se anchor tekst još naziva) mogu dobro rangirati na rezultatima pretrage, ako je web stranica s anchor linkom jaka i relevantna.

Više od 25% malih poduzeća uopće nije moguće pronaći na Googleu jer njihove web stranice nisu dobro optimizirane, nemaju Google Places stranicu te se ne bave redovno optimizacijom.

6. I naslovi web stranica su važni

Većina stručnjaka reći će vam da naslov stranice ima najveću važnost kod optimizacije. Osim što posjetitelju jasno daje do znanja na koju je stranicu došao, ovaj vrijedan podatak daje i algoritmu.

Vjerujemo, ne trebamo posebno isticati kako naslov stranice mora vjerno opisivati ono što se nalazi na samoj stranici, odnosno njezin sadržaj. Naš savjet je da koristite što kraće naslove, s uključenom ključnom riječi.

Izbjegavajte koristiti riječi koje nemaju veze sa sadržajem web stranice ili bespotrebno dodavati riječi da bi naslov bolje zvučao.

Evo odgovora zašto se naša web stranica zove Pisalica. Kada smo osmišljavali naziv web stranice vodili smo se s nekoliko smjernica. Željeli smo da naslov bude jednostavan, lako pamtljiv, zvučan, ali da prije svega opisuje jasno usluge koje nudimo. Pisalica nam se činila najzgodnijim rješenjem jer je bila sve to. Dobro je istaknula uslugu pisanja sadržaja za web koji je najčešća usluga koju nudimo.

7. Fotografija govori više od 1000 riječi ako, i samo ako je opisana

Znate li da fotografija Googleu ne znači ništa ako nije imenovana i opisana?
Za vaše dobro, nadamo se da znate.

Naziv vaše fotografije 8762560187.jpeg Googleu ni cijelom puku neće značiti ništa, no maliivica.jpeg jasno će svima dati do znanja da se na fotografiji nalazi Ivica u mlađim danima.

Osim toga, fotografije je potrebno opisati i u CMS-u. Imenovanjem i upisivanjem sadržaja vizuala pomoći ćete Googleu u razumijevanju toga što se na njima nalazi. Ako je sadržaj relevantan, zauzvrat ćete dobiti viši rang, bez premca.

Slike u originalnoj veličini su “teške”. To bi značilo da je potrebno dosta vremena da se očitaju na internetu. A sjetite se sebe kada posjećujete web stranice koje nikako da se očitaju do kraja i napokon vam pokažu što je na njima. Zamorno, zar ne?

Osobno s takvih odlazimo odmah jer nemamo toliko vremena u životu. Radije u tom slučaju potražimo sadržaj kod konkurencije čije su web stranice sređene.

Poanta leži u tome da je važno držati rezoluciju fotografija u razumnoj veličini. Širina slike od 1000 piksela sasvim je dovoljna da pokaže sve detalje, a ne optereti posebno vašu web stranicu.

E da, kada šaljete medijima priopćenja s fotografijama, to isto vrijedi!

optimizacija-fotografija

8) Mobile friendly web stranica

Jeste čuli za pojam responzivna web stranica?
To je tehnika kojom se izrađuju web stranice ili web aplikacije koje reagiraju na različite dimenzije uređaja ili browsera kojima im pristupamo.

Ima li vaša web stranica tu responzivnost, njen sadržaj podjednako će se lako i točno čitati i na desktopu, i tabletu, a posebice na mobitelima.

Drugim riječima, neće vam biti potrebno pet povećala da biste shvatili gdje se nalazi izbornik. Vidjet ćete ga odmah i uglavnom prepoznati po tri vodoravne linije u desnom gornjem kutu ;).

Osim vizualnog izgleda koji je prilagođen za različite uređaje, responzivnost će vam donijeti i bolji ranking. Naime, Google “kažnjava” lošijim rangiranjem sve one stranice koje nisu responzivne.

Ako pitate za savjet nas, rekli bismo, lako za Google. Većim problemom smatramo to što većina korisnika na web stranice dolazi putem mobitela. Ako vaša web stranica nije responzivna, većina tih posjetitelja od iste odustaje i traži sadržaj kod konkurencije.

Istraživanje poznate platforme za učenje Udemy kaže da 94% korisnika smartphonea traži lokalne informacije online, a 51% njih trgovinu posjeti ako je online pronađe.

9) Error 404 🙂

Ne rade svi linkovi na web stranicama ma koliko se mi trudili. Uvijek se nađe taj JEDAN radi kojeg psujemo bližu i širu rodbinu.

PAGE NOT FOUND ili 404 ERROR je daleko najpoznatija pogreška koja vam se može pojaviti nakon što pokušate učitati određenu web stranicu.

Ukratko, ako imate problem, a veza između vašeg računala i modema je stabilna, ne piše vam se dobro jer to znači da nešto nije u redu s vašim linkom.

No ne trebate odmah paničariti ;).

Riječ je o sljedećem. U poduzeću ste nedavno radili redizajn web stranice i rekonfiguraciju, promijenili domenu ili pak samo strukturu URL-ova? Vrlo je vjerojatno da neke web stranice neće raditi, odnosno da objave više nisu dostupne na prijašnjim URL adresama.

Na sreću, danas postoje alati za sve i svašta pa tako postoji i alat pomoću kojeg možete provjeriti koliko vaš web ima 404 grešaka u indeksiranju. Alat vam vjerojatno već zvuči poznato – zove se Google Search Console.

Konačno, utječu li spomenute greške na web stranicama na SEO?
Odgovor je, i da, i ne.

Ne utječu na poziciju u Google pretragama, budući da ih Google tolerira kao dio normalnog procesa u razvoju i mijenjanju web stranica.

S druge strane, greške mogu negativno utjecati na poziciju u Google pretraživanju ako postoje linkovi s drugih web stranica koji vode nać vaše stare URL adrese koje više ne postoje.

10) Kamen temeljac kvalitetne optimizacije su ključne riječi

Dosad smo ih u ovom tekstu spomenuli tek dvaput, no kada se govori o optimizaciji web stranice, ključne riječi su kamen temeljac, Biblija, hram, zovite to kako god hoćete, ali upamtite da su važne.

Marketinškim rječnikom, optimizacija ključnih riječi i njihovo pravilno korištenje ključ su uspješne on-site SEO optimizacije.

Dakako, ne možete se razbacati terminima koji vam prvi padnu na pamet. Potrebno je dobro promozgati prije njihova korištenja, ali i koristiti alate za analizu ključnih riječi.

Google Keyword Planner najpoznatiji je takav alat. Nisu za baciti (čitajte: podjednako su kvalitetni) i Wordtracker te Keyword Tool, a u zadnje vrijeme puno koristimo i alat Neila Patela Ubersuggest.

Pregled mjesečnih pretraživanja, razina konkurencije i relevantnosti samo su neki od parametara koje je potrebno istražiti. Ako nemate blage veze o čemu upravo pišemo, kliknite na ovo plavo čudo i spasite se ;).

Za dobru optimizaciju web stranice i dizanje rankinga, ključne riječi potrebno je upisati u ova čudesa:

Nisu vam jasni svi navedeni pojmovi? Jednostavno ih Googlajte. Najpoznatija tražilica na svijetu bunar je bez dna iz kojeg je moguće izvući beskonačni niz informacija.

Želite li uštedjeti svoje vrijeme i biti sigurni u ono što radite, alternativa je da nas pozovete na kratko druženje.